Azt hinné az ember, hogy a konyhában sürgő-forgó szeretteinknek a világ legegyszerűbb dolga megtalálni a megfelelő ajándékot, amikor viszont arra kerül a sor, hogy a kosarunkba tegyük a kiszemelt meglepetést, belénk hasíthathat, hogy annyira azért mégsem könnyű ez a feladat...
Idén már túl is vagyunk a gasztrorajongó családtagok ajándékának beszerzésén, amit hosszú kutatómunka előzött meg. Ennek eredményeként született ez a poszt, remélve, hogy segíthetünk azoknak, akik még csak tervezgetik az ajándéklistát. A webes könyvvásárlás már évek óta bevett szokás nálunk, idén viszont még nagyobb jelentőséggel bír: amellett, hogy szuper akciókat lehet kifogni, nem kell zsúfolt üzletekben tolongani, és az órát sem kell árgus szemekkel figyelni, hiszen az online shopban záróra után is kiszolgálnak, és akkor sem érheti szó a ház elejét, ha este 8 után kezded meg a böngészést egy webes könyváruházban!
Zümmögés a konyhában
Nagyjából egy évvel ezelőtt kezdtük meg az egyeztetéseket ahhoz az nlc-n megjelent cikkemhez, amiben Molnár Gergely méhész hatalmas szenvedéllyel mesél a munkájáról és a szorgos méhekről - nem véletlen, hogy ez az összeállítás egyike lett a kedvenceimnek. Mézes Gergő, ahogy őt a legtöbben ismerik, egy szakácskönyvben is felbukkan, és a tőle megszokott lelkesedéssel mesél arról, mi zajlik a kaptárakban. A receptek ugyan nem tőle származnak ebben a különleges szakácskönyvben, hanem Rúzsa Magditól és Vida Józseftől, akik a fakanálforgatás közben saját magukról is sok mindent elárulnak. A finom fogásokban közös összetevő a méz, amiről csak kevesen tudják, hogy főszereplője lehet a főzésnek-sütésnek is, hiszen például remekül karamellizálódik, sűríti, selymessé varázsolja a mártásokat. Összetett ízvilága miatt a salátáknak, előételeknek is alappillére lehet, de sok másik ételnek ad egyedi, sajátos karaktert, textúrát. Boros-mézes sütőtökkrémleves; káposztasalátával kínált és roppanós bundában sült mézes-ragacsos csirkefalatok; cappuccinohabbal tálalt diós-mézes rétestorta - ez csak néhány a könyvben szereplő 49 recept közül!
Válogatós gyerekek
Ezzel a könyvet két legyet üthetsz egy csapásra, hiszen nem csak az örökös válogatás miatt gondterhelt szülőknek ajándékozhatsz vele megkönnyebbülést és reményt arra, hogy egyszer az ő gyerekük is lelkesen fogad majd egy ételt, hanem a lurkókat is megörvendeztetheted pár olyan fogással, ami nekik is ízlik majd. Ambrus Évának nem ez az első könyve: a hozzátáplálásról szóló Anya, kérek még! óriási (és megérdemelt) népszerűségnek örvend a kisgyerekes családok körében. Ez, a legújabb receptgyűjtemény szuper válaszokat kínál a gyerekek végtelenül kreatív kifogásaira: nem tetszik a színe; csak a rizst eszem meg; húst nem kérek; és sorolhatnánk még. A könyvet olvasva saját magad is könnyen felismerheted, hogy gyermeked valóban válogatós-e, vagy csupán odafigyel teste szükségleteire. Ha eddig nem fordítottál elegendő figyelmet a megfelelő étkezési szokások kialakítására, most bizony elérkezett az ideje. Könnyen követhető gyakorlati tanácsok és számtalan gyerekbarát recept lesz ebben a segítségedre, így a nehezebb időszakok sem okoznak problémát.
Az utolsó reggeli Párizsban
Egészen biztos vagyok benne, hogy Náray Tamást egy másodpercig sem érdekli, hogy mit godnoltam róla eddig, s hogy mindez hogy változott meg varázsütésre, amikor először került a kezembe a francia süteményeket rejtő szakácskönyve, most mégis elmesélem - amúgy sem valószínű, hogy idetéved a Menőkére... Szóval jó pár évvel ezelőtt nagy rajongással követtem a Topmodell leszek című műsort, aminek egyik adásában cseppet sem elegánsan bírálta az amúgy cérnavékony lányok alakját, akik persze teljesen összetörtek. Onnantól, akármilyen brilliáns tervezőként, valahogy nem sikerült békét kötnöm vele... Egészen addig, míg fel nem lapoztam ezt a süteményeskönyvet: már a címlapon lévő édességfotó is olyan, hogy szinte érzem a vaníliaillatát, ami pedig benne van, az csak fokozza az azonnali süti utáni vágyódást! Nem is csoda, hogy ilyen jól sikerült, hiszen Náray Tamás a divatszalonokban és a konyhában is otthonosan mozog, első szakácskönyvében pedig meg is mutatja, milyenek a hamisítatlan francia sütemények. Míg a sikkes nyári almás pite, az elegáns csokoládékrémes királyi Charlotte vagy a stílusos gesztenye- és vaníliakrémes Bourbontorta receptjét olvasgatjuk, és az ínycsiklandó fotókban gyönyörködünk, izgalmas ízelítőt kapunk abból is, milyen a világhírű francia divat. Vigyázz: az édesség és az olvasás függőséget okoz!
Bea konyhája
Gáspár Bea első könyvéből megtudhattuk, hogyan lett az egyszerű vidéki roma lányból országosan ismert, közszeretetnek örvendő Bea asszony, akitől receptjein keresztül elleshetjük életszeretetét, azt, hogy hogyan lehet az asztal örömeivel a családot összetartani, a gyerekeket és Győzikét jó útra terelgetni. Új könyvében is hasonló lendülettel kínálja kedvenc receptjeit, természetesen Bea módra. Elsősorban a magyar konyha klasszikusait veszi sorra, és formálja át a tőle megszokott szenvedéllyel. Hagyomány és modern konyhatechnológia remekül megférnek a jól követhető ételleírásokban, mint ahogy a receptek közt is megtaláljuk a múltat idéző Gundel-palacsintát és a sült libamájat vagy a manapság oly kedvelt házi hamburgert. A három nagy fejezetben – levesek és előételek; főételek és saláták; édes és sós sütemények, kelt tészták – ott sorakozik a libatepertőtől a főzelékek, pörkölt húsok és grillételek javán át egészen a mákosguba-tortáig a házias ételek színe-java. A receptek bevezetőjében a már megszokott kis Bea-sztorikból egy gondos, a múltat tisztelő, mégis eredeti háziasszony és vendéglátó képe rajzolódik ki. A könyv forgatása vagy a különféle fogások elkészítése közben pedig olyan érzésünk támad, mintha Bea is ott állna mellettünk a konyhában, és jókedvűen segítené munkánkat.
Életem a konyhában
Raj Ráchel tortatervező, flódnija világszerte ismert fogalommá nőtte ki magát. Mindennapjait a cukrászműhelyben tölti, de amit talán kevesen tudnak róla, hogy a sütés mellett főzni is imád. Receptjeit hosszú évek óta gasztrónaplóban vezeti, ahol a legemlékezetesebb péntek esti vacsorák menüi mellett a legsikeresebb ételek is megtalálhatóak. Mostanra 5 ilyen kötete van, és csak remélte, hogy ezekből egyszer szakácskönyv készül. Most megvalósult ez az álom: Ráchel jó szívvel és finom ételekkel invitálja családtagjait és barátait a pénteki asztalhoz. ebből a meghitt eseményből bontakozik ki a zsidó hagyományőrző, de egyben újító receptgyűjtemény, amelyben Ráchel bepillantást enged a világába, családi hétköznapjaiba és az ünnepekbe. Megismerjük, ahogy édesanyjától elleste a szakácsművészet alapjait, és hogy a főzés örömét bár modern formában, de ugyanolyan gondossággal és játékossággal adja tovább. A recepteket kísérő gondolatokból szépen körvonalazódik a családtagokhoz, a barátokhoz és barátnőkhöz fűződő kapcsolata, amit leginkább a meghittség és a vidámság jellemez. Raj Ráchel a szemet gyönyörködtető fotókkal illusztrált, 71 receptet magába foglaló szakácskönyvét a legjobb tudásával, tapasztalatával és főként szeretetével állította össze a nagyközönség számára.
*** A cikk nem reklám, csak személyes kedvenceinket gyűjtöttük csokorba! ***
Borítókép: Jessica Fadel az Unsplash-ről
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.