Ha nem mehetünk Szicíliába, Szicília jön hozzánk - nem is akárhogyan: mennyei almatortaként toppan be!
Kétségtelen, hogy az almás pite kárpótol minden maceráért, amivel az elkészítése jár, de most nem vitt rá a lélek a tésztanyújtásra és az almareszelésre, ezért esett a választásom inkább erre a szicíliai almatortára, aminek receptje az olasz csizma legalsó csücskéből érkezett.
Fahéjillatú almatorta Szicíliából
Hozzávalók:
- 3-4 közepes méretű alma
- 1/2 (lehetőség szerint bio) citrom leve
- 120 g barna cukor
- 3 tojás
- 1 csipet só
- 80 g vaj megolvasztva
- 150 ml habtejszín
- 260 g liszt
- 12 g sütőpor
- Fahéj ízlés szerint
A tetejére:
- 2 evőkanál baracklekvár
- 2 evőkanál víz
- Porcukor
Illatos almatorta Szicíliából - Fotó: Menőke blog
Elkészítés:
- Az almát alaposan megmostam, meghámoztam és eltávolítottam a magházát. Pár milliméteres vékony szeletekre vágtam, meglocsoltam a citrom frissen facsart levével és megszórtam fahéjjal, majd az egészet jól összeforgattam és félretettem.
- A sütőt előmelegítettem 180 fokra.
- A tojásokat szétválasztottam, a fehérjét egy csipet sóval kemény habbá vertem, majd egyenként beleöntöttem a tojássárgáját, és folyamatos keverés mellett hozzáadtam a cukrot.
- Hozzákevertem a tejszínt, a langyosra hűlt olvasztott vajat, majd beleszitáltam és óvatosan elkevertem a tésztában a sütőporos lisztet.
- Beleszórtam az almadarabokat, de nem az összeset: hagytam belőle annyit, amennyivel szépen kirakhattam a tetejét.
- Egy 22 cm átmérőjű tortaformát kivajaztam és kiliszteztem, beleöntöttem a tésztát, a tetejét pedig szépen megpakoltam a kimaradt almaszeletekkel.
- Betoltam a forró sütőbe, 30 perc után kivettem, a tetejét egy grillecsettel megkentem a lekvár és a víz keverékével, és visszatoltam. További 20 percig sült, a tetejét - hogy ne égjen meg - lazán lefedtem sütőpapírral.
- Mielőtt kikapcsoltam a sütőt, tűpróbát végeztem, nehogy a belseje nyers maradjon - nagyobb méretű formában is készülhet, akkor rövidebb sütési idő is elegendő lesz.
- Mikor langyosra hűlt, megszórtam porcukorral és így tálaltam.
https://menoke.cafeblog.hu/2018/07/17/ahany-szaj-annyi-szokas-edes-es-sos-pitevariaciok/
https://menoke.cafeblog.hu/2018/07/12/tejszines-csokitorta-2-torta-1-csapasra/
https://menoke.cafeblog.hu/2020/03/23/15-perces-joghurtos-kuglof-el-sem-hiszed-olyan-puha/
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.