Ha a férfi miatt nem jön a baba

Ha egy babára váró pár mindkét tagját alaposan kivizsgálták és testileg mindent rendben találtak, akkor a meddőség lelki eredetre vezethető vissza. Ennek gyakorisága 5-15%, ez a szám azonban az idő múlásával csak nő, hiszen minél tovább várat magára a gólya, annál nagyobb lelki terhet, stresszt él át a pár mindkét tagja.

Ahogy Gaál-Soproni Anita pszichológus-szexuálpszichológustól megtudtam, alapvetően nincs semmi kivetnivaló abban, ha egy gyermekvállalás előtt álló pár félelemmel tekint az előttük álló ismeretlen helyzetre, hiszen az életük egyik legfontosabb döntését hozzák meg a szülővé válással. Megváltozik a kapcsolatban betöltött szerepük, átalakulhat a párkapcsolatuk, sok kihívás, feladat és nagy felelősségvállalás vár rájuk. Probléma akkor van, ha a félelmek és kételyek eluralkodnak, vagy ha annak ellenére beleerőltetik magukat a gyermekvállalásba, hogy még nem állnak készen a szülői szerepre. Rontja a helyzetet, ha kétségeiket, félelmeiket nem ismerik be maguknak, és a párjukkal sem osztják meg azokat. Beszélgetésünk során annak jártunk utána, hogy a lelki tényezők miként hatnak a férfiak termékenységére, s hogy hogyan simíthatjuk el a lelki gyűrődéseket.

 

Photo by Clem Onojeghuo on Unsplash

 

- Ha a szakemberek találnak valamilyen testi problémát a férfinél, annak hátterében állhat pszichés ok is?

- Igen, ezt nevezzük pszichoszomatikus, vagyis lelki eredetű betegségnek. A test és a lélek egységet képez, melyben mindkettő hat a másikra. Napjaink leggyakoribb pszichés eredetű panaszai közé tartoznak a szorongásos tünetek, melyek kiváltó oka lehet a hosszan fennálló, tartós stressz. Ennek hatására a spermiumképződés csökkenhet vagy meg is szűnhet, bár ez sokak szerint vitatott álláspont. Ami viszont biztos, hogy az erekciós problémák hátterében állhatnak szorongásos tünetek, depresszió, illetve a már előbb említett stresszes életmód.

Hormonális problémák is kialakulhatnak lelki okok miatt, elég csak arra gondolnunk, hogy a nők menstruációs ciklusát milyen mértékben befolyásolhatja például a szorongás vagy a szerelmi bánat. Ez a férfiaknál sincs másként, csak náluk nem ennyire szembetűnő a változás. Leegyszerűsítve azt is mondhatjuk, hogy az életünk során bennünket érő negatív ingerek, pszichés hatások, félelmek, fel nem dolgozott konfliktusok, a környezetünkből érkező elvárások mind-mind befolyásolják a lelkünk és ezen keresztül a testünk működését is.

- Mindez fordítva is működik? Azaz ha találnak valamilyen szervi eltérést az orvosok, lelkileg is kibillenhet az egyensúlyából a férfi?

- Egészségünk mindannyiunk számára fontos, ha valamilyen betegségre derül fény, az kihat a lelki működésünkre, ennek mértéke viszont eltérő. Ez függ az egyén személyiségétől, megküzdő mechanizmusaitól, korábbi tapasztalataitól, kapcsolati hálójától stb. Ebben az esetben az is szempont, hogy milyen régóta próbálkoznak, mennyire vágyik (valójában) a férfi a gyermekre, milyen következményei lehetnek a szervi eltérésnek, hogyan reagál a párja. Valamilyen módon tehát mindenképpen hat a férfi pszichéjére, ha szervi eltérést állapítanak meg.

Csak néhány példa a teljesség igénye nélkül: csökkenhet az önértékelése, és nem érzi magát ezek után férfinak, szorongani kezd az együttlétektől, várva a hatást a kezelések után, ebből gyakran a nemi vágy csökkenése, vagy megszűnése is következhet, de erekciós problémák is felléphetnek. Bizonyos esetekben akár meg is könnyebbülhet, hiszen végre megszűnik a bizonytalanság, „van min dolgozni”, megvan a megoldás kulcsa – de a megkönnyebbülés akár annak is szólhat, hogy ő még nem érzi magát készen a gyermekvállalásra.

https://menoke.cafeblog.hu/2019/02/06/megtalaltuk-a-tavasz-illatat-viragosabb-mint-valaha/

- Milyen lelki akadályai lehetnek a férfiak termékenységének?

- Nagyon szerteágazóak lehetnek ezek a lelki akadályok, és gyakran nem is egyetlen okra vezethető vissza a probléma. A szülővé válás gondolata minden férfiban elindít bizonyos érzéseket. Átgondolja, hogy milyen apa lesz belőle, hogy az eddigi élete gyökeresen meg fog változni, hogy felelősséggel fog tartozni a családjáért, ő lesz a családfő, ezért anyagi biztonságot kell teremtenie. Ehhez a feladathoz fel kell nőnie (a saját szüleiről le kell válnia), sok szempontból a gyerekhez kell majd igazítania az életét, valószínűleg a feleségének is kevesebb ideje jut majd rá és így tovább. Ezekhez gyakran kapcsolódnak félelemmel teli, szorongásos érzések, gondolatok. Ahogy már korábban is említettem, a depresszió, a stressz szintén gyakori okai a férfi meddőségnek.

A kedveséhez való viszony, a kapcsolat minősége is nagyon fontos tényező. A ki nem mondott sérelmek, problémák, rejtett agresszió, konfliktusok mind-mind gátjai lehetnek a gyereknemzésnek. Az ilyenkor felmerülő kérdések – például biztos-e, hogy ettől a nőtől akarok gyereket? – sok esetben nem is tudatosak, hatásuk azonban érvényesül. A gyerekvállalás gondolata saját gyerekkori élményeket is előhívhat, és ha ezek negatívak, félelem, szorongás kapcsolódhat hozzájuk. Ugyanígy a családból hozott minták is kihatnak a jelenlegi lelki állapotra, általában szintén tudattalanul. Az apakép nagymértékben kihat a férfi saját apaságával kapcsolatos érzéseire. Szintén lelki akadálya lehet a sikernek, ha a férfi nem rendelkezik követendő apamodellel, vagy negatív (elhanyagoló, bántalmazó stb.) példa áll előtte.

Fontos megemlíteni azokat a helyzeteket is, amikor éppen az akadályozza meg a fogantatást, hogy túlzottan akarják a gyereket, vagyis teljesítménykényszert él át a férfi. Ilyenkor a görcsös próbálkozások a szeretkezést rutinná tehetik, melyben a férfi gátlásossá válhat, nem tud ellazulni, nem tudja magát (és a spermiumokat) „szabadjára engedni”.

- Szüleink egykori félelmeit is “örökölhetjük” a gyermekvállalással, szülői feladatokkal kapcsolatban?

- A család, melyben felnövünk, az elsődleges mintát adja számunkra, ez az elsődleges szocializációs közegünk. Az elsődleges kapcsolati mintát is családtagjaink nyújtják számunkra, és ezek a korai tapasztalatok nagyon mélyen bevésődnek, kihatva a későbbi életünkre. Szüleink érzései a gyerekvállalással, szülői feladatokkal kapcsolatban direkten vagy indirekten megjelennek a mindennapokban, ezeket pedig felnőttként mi is továbbvihetjük. Akár tudatos, akár tudattalan élményekről beszélünk, ezek mind befolyásolhatják szülői attitűdünket. Szüleink hozzánk való viszonya egyrészt a személyiségünkre hat, másrészt pedig modellül szolgál (pozitív vagy negatív modell) saját szülői mivoltunkban.

- Hogyan lehet segíteni azoknak a férfiaknak, akiknél valamilyen lelki ok áll a terméketlenség hátterében?

- Az elsődleges szempont, hogy erre fény derüljön, és ezt lehetőleg a férfi is belássa. Ezután a szakemberek, illetve a környezet elfogadó, empatikus hozzáállása, figyelme segíthet. Gyakran pszichológus, pszichoterapeuta bevonása is szükséges lehet. A segítségnyújtás történhet egyéni pszichológiai tanácsadás formájában, de párterápiára is sor kerülhet, attól függően, hogy milyen lelki okról van szó. A pszichológus alkalmazhat például stresszkezelő technikákat, relaxációt, de nem ritka, hogy hosszú terápiára van szükség, a már korábban említett okok feltárására, majd feldolgozására.

- Ha sikerül elsimítani a lelki gyűrődéseket, akkor a testi bajok is megoldódhatnak?

- Ha valóban lelki eredetű volt a probléma, megtalálták ennek gyökerét és azt sikerült is átdolgozni, akkor jelentős mértékben javulhat a reprodukciós képesség. Ha a lelki okokat sikerül megérteni, akkor a problémához kapcsolódó élményeket és érzéseket is sikerülhet feldolgozni, legyőzve azokat a pszichés akadályokat, melyek miatt a baba váratott magára.

A bejegyzés trackback címe:

https://menoke.blog.hu/api/trackback/id/tr916367934

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Menőke

Friss topikok

Címkék

2019 (1) 2020 (1) 7 év (1) Abacus Hotel (3) adhd (1) ADHD (1) adomány (1) afrodiziákum (2) aggodalom (1) agresszió (2) ágybavizelés (1) ágybavizelés oka (1) ágytisztaság (1) ajakbalzsam (1) ajándék (11) ajándékötlet (7) ajándékötlet férfiaknak (2) ajándékötlet nőknek (1) ajándékozás (1) ajándék barátnak (1) ajándék barátnőnek (1) akció (2) aktív életmód (1) alakformálás (5) alapbetegség (1) alkohol (4) alkoholfüggőség (1) alkoholizmus (2) állás (3) álláskeresés (3) állat (1) állatbarát (1) állatkert (1) állatkertek éjszakája (1) állatszőr (1) állattartás (2) allergia (1) alma (2) almás desszert (1) almás édesség (1) almás pite (1) almás recept (1) almás sütemény (1) almás süti (1) almatorta (1) aloe vera (1) álom (2) altatás (1) alvás (7) alvászavar (1) ambíció (2) Amerika (1) angyal (1) antibiotikum (1) anya (3) anyaság (5) anyatej (1) anyatejes táplálás (1) anyós (2) anyuka (1) apa (1) apák napja (1) apás szülés (1) apuka (1) asztrológia (15) asztrológus (2) Auguszt Cukrászda (1) Ausztria (2) autó (3) autóút (1) baba (17) baba-mama (1) bababőr (1) babahordozás (8) babahordozó (9) babakocsi (1) babapiskóta (1) babaúszás (1) babavárás (7) baba hasfájás (2) baba neme (1) Bagdy Emőke (2) bak (1) Bak (1) Baktay Zelka (1) baktérium (2) baleset (1) balesetmegelőzés (1) balkezes (1) balkezesek (1) balkezesség (1) balkezesség előfordulása (1) balkezesség előnye (1) balkezes átszoktatás (1) balkezes gyerek (1) balkezes írás (1) balkezes olló (1) banán (1) bántalmazás (3) barátnő (1) barátság (1) Barbie (1) Barbie baba (1) barnaság (1) barnulás (1) batáta (1) bátorság (3) bazsalikom (2) bazsalikom gondozás (1) bazsalikom gondozása (1) bazsalikom nevelés (1) bazsalikom öntözés (1) bazsalikom teraszon (1) Beethoven (1) béke (2) bélyeg (1) bélyegmúzeum (1) bemutató (1) bepisil (1) bepisilés (1) bepisilés oka (1) bepisilés okai (1) bepisilő gyerek (1) bepisil éjszaka (1) beszólás (1) betegség (7) beteg gyerek (3) Bika (5) Bika horoszkóp (1) Bika szülő (1) Bika tulajdonság (1) bikiniszezon (2) bizalom (1) biztonság (3) bölcsesség (2) boldog (1) boldogság (9) boldogtalanság (1) bőrápolás (4) bőrápolás kókuszolajjal (1) bőrfeszesítés (1) bőrfeszesítő (1) bőrgyógyász (1) bőrönd (1) borotva (2) borotválkozás (1) Braun (3) Braun prize (1) budakeszi vadaspark (1) Budapest (3) Bük (1) buli (2) büntetés (1) burnout (1) büszkeség (2) cappuccino (1) cékla (1) cellulit (1) cellulitisz (1) cica (3) cipó (2) cipótisztítás (1) citrom (1) coach (1) Corvina Kiadó (1) covid (2) covid-tünet (1) covid19 (2) Covid szövődmény (1) crumble (1) család (24) családalapítás (2) családbarát (1) családi nyaralás (1) családjog (1) családon belüli erőszak (1) császármetszés (1) csendeskönyv (1) csili (1) csillagászat (1) csillagjegy (6) csoki (4) csokiműhely (1) csokitorta (1) csokoládé (4) csomagolás (1) csontritkulás (1) csúfolódás (1) cukor (1) cukorbeteg (1) cukorbetegség (1) cukorbetegség szövődmény (1) cukorbeteg láb (1) cukortartalom (1) cukrászda (1) cukros üdítő (1) cumisüveg (1) curry (1) d-vitamin (2) d-vitamin hiány (1) danza di fiori (1) Debrecen (1) dekoráció (1) depresszió (3) desszert (10) diabétesz (1) diák (1) diéta (3) dió (1) díszítés (1) divat (2) divat trend (1) dohányzás (2) donáció (1) donor (1) döntés (1) Dr. Kollák Zita (1) Dr. Kovács Tibor (1) Dr. Máté Gábor (1) Dr. Ranschburg Jenő (1) Dr. Spányik András (1) Dr. Szabó Tamás (1) Dr. Tűű László (1) Dr. Zacher Gábor (2) ebéd (2) ébredés (1) édesburgonya (1) édesség (10) edzés (1) egészség (8) egészséges életmód (2) egészséges ételek (1) egészséges reggeli (1) egészséges táplálkozás (2) egészségmegőrzés (1) egyedüllét (1) egyke (1) egykék (1) éjszaka (1) éjszakai ágybavizelés (1) éjszakai bepisilés (1) éjszakázás (1) ékszer (1) életmentés (1) életmódváltás (1) elfogadás (1) élmény (1) élményfürdő (2) előléptetés (1) előszoba (1) elsősegély (1) eltévedt (1) eltűnés (1) elveszett (1) ember (1) endokrinológia (1) energia (2) ennivaló (1) eper (2) epertorta (1) epilátor (2) érdekesség (2) érettségi (1) érettségi vizsga (1) ergonomikus hordozó (2) ergonomikus hordozók (1) erő (1) erőszak (1) erőtlenség (1) esélyegyenlőség (1) esküvő (4) esküvőszervező (1) ételallergia (1) étkezés (1) étterem (1) Etyek (1) év gyerekkönyve (1) év könyve (1) fából készült játék (1) fahéj (2) fajáték (1) fapados (1) fáradtság (1) Farkas Róbert (1) fejlesztés (1) fejlődési rendellenesség (1) feketebors (1) félelem (2) felfázás (1) félrelépés (1) féltékenység (1) férfi (3) férfi meddőség (1) fertőtlenítés (5) fertőtlenítő (3) fertőzés (7) feszültség (1) feszültségoldás (1) fiatalság (1) figyelem (1) figyelmesség (1) film (1) firka (1) fogadalom (1) fogantatás (2) fogyás (11) fogyás szülés után (1) fogyókúra (2) folt (1) folteltávolítás (1) folyadékbevitel (1) fordulópont (1) forró csoki (1) fotózás (1) főtt tojás (1) főzés (1) főzött gyurma (1) függőség (1) fül-orr-gégész (1) fürdő (5) fürdőkúra (2) fűszer (2) fűszernövény (1) gabonapehely (1) garázs (1) gasztronómia (1) gátlás (2) gátlásos (1) Gingalló Csokoládéműhely (1) gluténmentes (1) gomba (1) Görögország (1) gyanta (1) gyerek (41) gyerekbarát (1) gyerekbetegség (3) gyerekek (1) gyerekhoroszkóp (7) gyerekjáték (1) gyerekkönyv (10) gyerekkor (1) gyerekkori depresszió (1) gyerekkori félelem (1) gyereklélek (1) gyerekmenü (1) gyereknap (2) gyereknevelés (1) gyerekorvos (1) gyerekprogram (2) gyerekpszichológus (2) gyerektartás (1) gyerekülés (1) gyerekvállalás (4) gyermek (1) gyermekágy (1) gyermeknefrológus (1) gyermekotthon (1) gyermekpszichológus (2) gyermekvállalás (1) gyes (1) gyógyfürdő (2) gyógynövény (1) gyógyszer (1) gyógytea (1) gyógyulás (3) gyógyvíz (2) gyömbér (1) Győri Ildikó (3) gyümölcs (1) gyurma (1) gyurma készítés (1) gyurma otthon (1) gyurma recept (1) habfürdő (1) hagyomány (1) haj (1) Halak (2) Halak gyerek (1) Halak horoszkóp (1) hálószoba (2) harmónia (2) háromnapos láz (1) hasfájás (3) hasfájós baba (3) hátfájás (1) havi vérzés (1) ház (2) hazai turizmus (1) házaspár (1) házasság (6) házasságkötés (1) háziállat (3) házimunka (1) Herceghalom (2) hétvége (2) hét év (1) Hévíz (2) hiánytünet (1) hideg (2) hidratálás (1) higiénia (1) hiperaktiv (1) hiperaktivitás (1) hipó (1) hiszti (1) hit (1) hőemelkedés (1) hólyag (1) homoszexualitás (1) honvágy (1) hordozás (6) hordozási tanácsadó (1) hordozó (1) hormonok (1) hormonzavar (1) horoszkóp (21) hőség (1) hosszú hétvége (2) hotel (3) húgyhólyag (1) hurrikán (1) hűség (1) húsvét (5) húsvéti ajándék (1) húsvéti sonka (1) húsvéti tojás (1) hűtlenség (1) hüvelygomba (1) idegen nyelv (1) idő (1) időjárás (1) idősödés (1) igazság (1) IKEA (1) Ikrek (6) Ikrek anya (1) ikrek csillagjegy (1) ikrek gyerek (2) ikrek horoszkóp (2) Ikrek kapcsolat (1) Ikrek összeillés (1) Ikrek szülő (1) Ikrek tulajdonság (1) illat (4) illóolaj (1) immunerősítés (3) immunrendszer (2) immuntréning (1) influenza (3) ingyenes koncert (1) innováció (1) intelligencia (2) interjú (3) internet (1) intim szőrtelenítés (1) inzulinrezisztencia (1) ir (1) irígység (1) Irma (1) író (1) ISARA (4) iskola (6) iskolai zaklatás (2) ismerkedés (2) ital (2) ivókúra (1) járvány (9) játék (8) játék fából (1) jézuska (1) jobbkezes (1) jóga (1) joghurt (1) jótékonyság (2) kabát (1) kábítószer (1) kakaó (1) kakaós kuglóf (1) kaland (1) kamarazene (1) kamaszkor (1) kapcsolat (10) kapcsolatok (1) kapcsolattartás (1) kapor (1) karácsony (5) karácsonyfa (1) karácsonyi ajádnék (1) karácsonyi ajándék (2) karácsonyi készülődés (1) karantén (6) kardamom (1) karrier (4) kása (1) katasztrófa (1) kávé (2) kávézó (1) kedvenc (2) kedvezmény (2) Kégl Ági (1) Kégl Ágnes (1) keksz (1) kert (2) kéz (1) kezeles (1) kézfertőtlenítés (5) kézfertőtlenítő (3) kézipoggyász (1) kézmosás (3) kézmüves (1) kiégés (1) kijárási korlátozás (2) kijárási tilalom (1) kikapcsolódás (9) kiközösítés (1) kimerültség (2) Kína (1) kirándulás (8) kiruccanás (5) kisbaba (3) kisgyerek (1) kismama (2) kismamatorna (1) kitartás (1) kíváncsiság (1) kocsi (2) koffeinmentes (1) koffeinmentes kávé (1) kókuszolaj (1) Kolibri Kiadó (1) kólika (1) kolléga (2) kommunikáció (3) koncert (2) konfliktus (4) konyhakert (1) könyv (12) könyvajánló (3) könyvújdonság (2) kórház (1) kórokozó (2) koronavírus (11) koronavírus-fertőzés (2) koronavírus szövődmény (1) koronavírus teszt (1) Kos (5) kötődés (3) kötődő nevelés (4) közlekedés (1) közlekedésbiztonság (1) kozmetikum (4) kreatív (1) kreativitás (4) krízis (1) krízisvonal (1) kuglóf (1) kuglóf recept (1) külföld (2) különleges név (1) kurkuma (1) kürtőskalács (1) kürtőskalács forma (1) kürtőskalács recept (1) kürtőskalács sütés (1) kutya (1) lábbeli (1) lakás (3) Lakatos Márk (1) láthatás (1) látnivaló (7) látnivalók (1) láz (2) lázcsillapítás (2) lázgörcs (1) leégés (1) legjobb barátnők (1) LEGO (2) lélek (1) lelki segély (1) lelki terror (1) LErbolario (2) leszokás (1) levendula (1) Libri Kiadó (1) lime (1) lisztmentes (1) London (1) LUSH (2) lustaság (1) macska (4) magánügy (1) magány (1) Magyarország (1) magyar népmese (1) magzatvédő vitamin (2) mama (2) mangó (1) margitsziget (3) Martonvasar (1) mascarpone (2) másság (1) masszázs (2) matek (1) matematika (1) Máté Gábor (1) meddőség (3) Mediátor (1) megcsalás (1) megelőzés (7) megfázás (4) meglepetés (1) mélypont (1) menő (1) Menő Mamik (1) menstruáció (2) Mentesen is teljesen (1) menzesz (1) méregtelenítés (1) Mérleg (4) Mérleg anya (1) Mérleg csillagjegy (2) Mérleg gyerek (1) Mérleg horoszkóp (2) Mérleg kapcsolat (1) Mérleg nő (1) Mérleg szülő (1) Mérleg tulajdonság (1) mese (4) mesekönyv (2) mézeskalács (1) meztelen (1) meztelenség (1) Mikulás (2) mintavétel (1) mobiltelefon (2) mondóka (1) morzsasüti (1) mosás (2) mosógép (1) mosókapszula (1) mosószer (2) motiváció (1) mozgás (2) mozgékony gyerek (1) mozi (1) mozifilm (1) munka (9) munkahely (6) munkavállalás (2) müzli (1) nagycsalád (1) náhta (1) nap (1) napozás (3) napszemüveg (1) napvédelem (3) narancsbőr (2) narancsbőr ellen (1) narancsbőr kozmetikum (1) nászút (1) nátha (3) natúrkozmetikum (4) nefrológus (1) nemalvás (1) nemzeti filharmonikusok (1) népmese (1) netszerelem (1) név (1) nevelés (9) névválasztás (1) (2) nőgyógyász (2) női bajok (1) Nők (1) Nőnap (1) nőnapi ajándék (1) nőnapi ajándékötlet (1) Nono Pantalon (1) növény (1) nyár (5) nyaralás (4) nyári szünet (2) nyelvtanulás (1) nyelvtudás (1) Nyilas (3) Nyilas gyerek (1) Nyilas horoszkóp (1) nyújtás (1) nyújtógyakorlat (1) odafigyelés (1) okostelefon (1) Olaszország (3) olasz konyha (1) Oliva Étterem Veszprém (1) Oliva Hotel és Étterem (2) Oliva Hotel Veszprém (1) öltözet (1) öltözködés (2) olvasás (6) önbizalom (2) önéletrajz (1) önkéntes karantén (1) online koncert (1) online tanulás (1) önvédelem (1) orbánc (1) Ördög Nóri (1) öregedés (1) óriásplakát (1) örökbefogadás (1) örök barátság (1) öröm (1) Oroszlán (4) Oroszlán csillagjegy (1) Oroszlán gyermek (1) Oroszlán horoszkóp (1) orvos (3) őssejt (2) őssejt-adományozás (2) összefogás (1) ősz (1) őszi cseme (1) őszi csemegék (4) osztály (1) osztálykirándulás (1) osztálytárs (1) őszülés (1) ősz haj (1) ötlet (1) otthon (3) óvoda (2) OVSZ (1) pajzsmirigy (1) pandemia (1) Pandora (1) panír (1) papucs (1) parfüm (3) párkapcsolat (6) Park Kiadó (1) párválasztás (1) Paulo Coelho (1) pcos (1) pedagógus (2) példa (1) pelenka (1) penne (1) pénz (2) pénzbüntetés (1) Petrovszki Petra (1) piac (1) pici and the city (1) pihenés (13) pince (1) piskóta (1) pite (1) pitetészta (1) popsitörlő (1) prevenció (4) program (7) programajánló (9) prűd (1) pszichológia (16) pszichológus (8) rajz (1) Rák (5) rakott krumpli (1) Rák anya (1) Rák csillagjegy (2) Rák horoszkóp (1) Rák kapcsolat (1) Rák nő (1) Rák tulajdonság (1) randi (1) rántott sajt (1) rebarbara (1) recept (14) regenerálódás (2) reggel (1) reggeli (2) reklámarc (1) relax (1) rémálom (1) rend (1) rendetlenség (1) rendrakás (1) repülés (1) repülő (2) repülőtér (1) repülőút (2) reziliencia (1) róka (1) romantika (1) rózsa (1) rózsaillat (1) ruha (3) rúzs (1) sáfrány (1) sajt (2) sajttorta (1) saláta (1) Sárvár (1) sebész (1) segítség (5) selejtezés (1) (1) siker (11) sikerélmény (2) sikeres fogyás (1) sikeres fogyókúra (1) sikersztori (3) Skorpió (4) Skorpió gyerek (1) Skorpió horoszkóp (2) skorpió nő (1) skorpió szülő (1) smoothie (2) sni (1) (1) só-liszt gyurma (1) só-liszt gyurma recept (1) sófogyasztás (1) sógornő (1) sonka (1) sósav (1) sport (3) Starbucks (1) strand (2) Strandok Éjszakája (1) strandszezon (1) stressz (7) stresszoldás (2) Sunday Brunch (1) sütemény (4) sütés (2) süti (4) sütőtök (1) Svábhegyi Gyógyintézet (1) szabadság (1) szakértő (1) Szakítás (1) szálloda (2) szauna (2) szegfűszeg (1) szem (2) személyiség (6) szemszín (1) szemüveg (1) szennyes (1) szépség (2) szerelem (16) szerelmesek napja (1) szerencse (1) szeretet (6) szex (3) szex szülés után (1) szilveszter (2) szín (2) szingli (2) szív (1) szívbetegség (1) szobatisztaság (1) szökés (1) szókincs (1) szőlő (1) szomszéd (1) szoptatás (1) szőr (1) szórakozás (1) szorongás (3) szorongás bepisilés (1) szőrtelenítés (3) szülés (9) szülésfotózás (1) szülés utáni depresszió (1) születés (1) szülő (18) szülő-gyerek (1) szülő-gyerek kapcsolat (10) szülőhoroszkóp (1) szünidő (1) szűrővizsgálat (1) Szűz (4) Szűz anya (1) Szűz csillagjegy (2) Szűz gyerek (2) Szűz horoszkóp (2) Szűz jegy (1) Szűz jellem (1) Szűz nő (1) Szűz személyiség (1) Szűz szülő (1) Szűz tulajdonság (1) tablet (2) takarítás (2) tanár (2) tanulás (2) táplálékkiegészítő (1) táplálkozás (2) tápszer (1) társkeresés (6) társkereső (1) tartalmas időtöltés (1) tavaszi fáradtság (1) távkapcsolat (2) tea (1) teafaolaj (1) teafőzés (1) tehetség (1) tejmentes (1) tejmetnes (1) tejszínhab. reggeli (1) tél (2) Télapó (1) telefon (1) téli bőrápolás (1) téli sport (1) téli wellness (2) terhesség (1) terhesvitamin (1) termál (2) termálfürdő (3) termálvíz (2) termékenység (3) természetes szépség (1) természetes szülés (1) test (2) testápolás (1) testápoló (2) testvér (2) teszt (5) tészta (2) tésztaétel (1) tévhit (1) tinédzser (1) tippek (1) tiramisu (2) tisztaság (3) tojás (1) tojásmentes (1) tojássaláta (1) tolerancia (2) tonhal (1) törlőkendő (1) torna (2) torokgyulladás (1) torta (2) törvény (1) totyogó (1) tradíció (1) trend (1) tudomány (1) tulajdonság (1) tunetek (1) turmix (3) tüsszentés (2) üdítő (1) udvar (1) ügyelet (1) Ügyvéd (1) újdonság (5) újév (3) újévi fogadalom (1) újrakezdés (1) újszülött (1) új év (3) új film (1) ultrahang (1) uniszex ajándék (1) ünnep (2) ünnepi készülődés (3) úszás (1) úszásoktatás (1) uszoda (1) út (1) utazás (19) utazás cukorbetegen (1) utazás cukorbetegséggel (1) utazás diabétesz (1) uv-a (1) uv-b (1) üzletnyitás (1) uzsonna (1) vacsora (2) vakáció (5) Válás (2) Valentin nap (2) Válóper (2) várandósság (4) varázspalló (1) vasalás (1) vásárlás (1) vega (1) vegyszermentes (1) vélemény (1) vér (1) véradás (2) Verona (1) vérplazma (1) vérvétel (1) vese (1) veszekedés (1) veszély (1) Veszprém (3) videójáték (1) világjárvány (1) virág (1) vírus (9) vírusölő (1) vita (1) vitalitás (1) vitamin (6) vitaminhiány (1) víz (1) vízbiztonság (1) vízöntő (1) vizsga (1) vizsgadrukk (1) vodka (1) VV Ági (1) Waldorf saláta (1) wellness (10) wellness hotel (1) zab (1) zabpehely (1) zabpelyhes keksz (1) zaklatás (2) zene (1) zöldség (3) zöld turmix (1) Zsámbék (1) Zsarolás (1) zsebpénz (1) zsírégetés (3) Címkefelhő
süti beállítások módosítása