A nyers édesburgonya (vagy más néven batáta) fehérje- és zsírtartalma rendkívül alacsony, vitaminokban és ásványi anyagokban viszont kifejezetten gazdag. Gondoltad volna, hogy az értékes béta-karotinból több van benne, mint a sárgarépában? Sok C-vitamint, B5- és B6-vitamint, valamint E-vitamint vehetsz magadhoz, ha az édesburgonyát fogyasztasz. És ez csak egy ok a sok közül, amiért érdemes barátságot kötnöd ezzel az ízletes őszi csemegével!
Sokféle ásványi anyag található benne: kálium, kalcium, mangán, nátrium, foszfor, szelén, cink, vas, réz és magnézium. A batáta erőteljes antioxidáns, így semlegesíti a sejtek öregedéséért felelős szabad gyököket, és jó pár komoly betegség megelőzéséhez is hozzájárul. Az ízvilágában a sütőtökhöz hasonló édesburgonya rostban is nagyon gazdag, ami különösen jót tesz az emésztésnek.
Photo by Katarzyna Grabowska on Unsplash
Mi minden készülhet belőle?
Az édesburgonya itthon is kapható a hipermarketekben, ősszel pedig a piacon. Ha friss, akkor a héja feszes és sima. Csak néhány napig tárolható, száraz, hűvös helyen, de nem hűtőben, mert a 10 °C alatt lezajló kémiai változások hatására megkeseredik. Meghámozhatjuk, de elég csak vizesen ledörzsölni, lekaparni a héját. Mivel levegőn hamar oxidálódik, hámozás és szeletelés után felhasználásig célszerű egy tál vízben tartani. Sokan éppen ezért héjában sütik, pedig készülhet belőle leves, burgonyapüré, bundázott batáta vagy házi chips, ami jóval egészségesebb a boltinál.
Photo by Natural Chef Carolyn Nicholas on Unsplash
Fokhagymás édesburgonyaleves
Hozzávalók: 40 dkg édesburgonya, 2 fej fokhagyma, 1 vöröshagyma, 1 l zöldségleves, 10 dkg zöldbab, só és bors ízlés szerint, olívaolaj, 1 kis pohár joghurt
A fokhagymagerezdeket egészben puhára sütjük, az édesburgonyát és a zöldbabot apró kockákra vágjuk, a vöröshagymát felaprítjuk. Forró olívaolajban megforgatjuk a hagymát és a batátát, hogy egy kis színt kapjanak, majd felengedjük a zöldséglevessel, és felforraljuk. Fedő alatt, alacsony hőfokon 10 percig főzzük, majd hozzáadjuk a szétnyomott fokhagymát és a felaprított zöldbabot (amelyből puhulás után 2 evőkanálnyit félreteszünk). Még 10 percig főzzük, amíg a batáta puha nem lesz, ekkor pépessé turmixoljuk, sózzuk, borsozzuk, és beleszórjuk a félretett zöldbabot. Ízlés szerint joghurtot is kanalazhatunk a tetejére.
Photo by Chinh Le Duc on Unsplash
Batátacsipsz
Hozzávalók: 2 édesburgonya, 2 evőkanál szezámmag, 1 evőkanál napraforgóolaj, 1 evőkanál citromlé, só, bors, cayenne-i bors, kurkuma
A batátát meghámozzuk, a reszelő nagyobb lyukú oldalán lereszeljük, sóval és olajjal jól összekeverve 2-3 óráig pácoljuk, majd hozzáadjuk a citromlevet, a fűszereket, és meghintjük szezámmaggal. Olajban is ki lehet sütni, aztán lecsepegtetni, de sokkal egészségesebb, és kalóriában jóval szegényebb, ha száraz tepsiben, 150 °C-on addig „szárítjuk”, amíg ropogós nem lesz.
#nempromóció #nemszponzorálttartalom #nekünkbejött #őszicsemegék
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.