Ha több tojást főztél, mint amennyi locsoló érkezett, nagyszerűen felhasználhatod a megmaradt tojásokat ínycsiklandó rakott krumpliban vagy tojássaláta-variációink egyikében! Ugye, mondanunk sem kell, hogy nem csak húsvét utánra szólnak ezek a receptek?
Photo by Hello I'm Nik on Unsplash
Tejszínes rakott krumpli
Hozzávalók 4 személyre: 1 kg burgonya, 5-6 db főtt tojás (+ amit még bele szeretnél tenni: zöldhagymát, paradicsomot, kolbászt), 5 dkg vaj. Az öntethez: 1 dl tej, 4 dl tejszín vagy tejföl, 4 (nyers) tojás, só, bors, morzsolt bazsalikom vagy kakukkfű. A tetejére: pirított hagyma vagy reszelt parmezán
A megfőtt és megtisztított krumplit vágd fel vékony szeletekre. Egy kivajazott tűzálló edény alját béleld ki dupla réteggel, helyezd el rajta a tojáskarikákat, sózd meg. Újabb réteg krumpli, egy sor paradicsom, ismét egy kis só. Krumpli, zöldhagyma, só; krumpli, tojás, só. A paradicsomos réteget hintsd meg egy kis bazsalikommal vagy kakukkfűvel. A tetejére mindenképpen burgonya kerüljön, csinosan elrendezve. Morzsold szét rajta a maradék vajat! A tejet, a tejszínt vagy tejfölt alaposan keverd össze a nyers tojásokkal, sózd, borsozd. Öntsd rá az összerakott burgonyára.
Előmelegített 200 fokos sütőben süsd lefedve legalább 45 percig. Vedd le róla a fedőt vagy az alufóliát, és süsd tovább még egy negyed órát. Nem baj, ha a teteje megpirul!
Ha hagymát pirítottál rá, akkor erre a negyed órára azt is tedd a tetejére. A reszelt parmezánnal akkor szórd meg, amikor a sütőből kiveszed.
Francia tojássaláta
Hozzávalók 4 személyre: fejenként egy marék zöldsaláta, pár szem apró retek , 3-4 db főtt tojás, 20 dkg gomba (vagy 1 kis doboz konzervgomba), 1 kávéskanál ecet. Az öntethez: balzsamecet, mustár, 2-3 gerezd felaprított fokhagyma, só, őrölt bors, olívaolaj ("elvetemültebbek" számára egy kis méz)
A salátát szedd leveleire, mosd meg, ha kell, papírtörlőn szárítgasd meg, és tépkedd falatnyi darabokra. A retket is tisztítsd meg, negyedeld fel. A főtt tojásokat hámozd meg, vágd cikkekre. A gombát tisztítsd meg, darabold fel, és dobd 2-3 percre lobogva forró, kissé ecetes vízbe, aztán alaposan csöpögtesd le.
Az öntethez a fokhagymát a mustárral, a cukorral és az ecettel keverd simára. Sózd, borsozd, majd állandóan kevergetve csorgasd bele az olajat nagyon vékony sugárban. Ha hiányérzeted lenne, egy kevés mézet is adhatsz hozzá - mi ezt a lépést egyébként kihagyjuk. Forgasd bele a salátát és a gombát, tedd tálba, gazdagítsd a tojással és a retekkel.
Az öntetet csak 10 perccel tálalás előtt öntsd rá a salátára. A tojást és a retket picit még sózd meg, darálj rá egy kis színes borsot és locsold meg egy kis olívaolajjal. Ha még laktatóbbra szeretnéd, tegyél bele sajtot is: mozzarellát, fetát vagy kecskesajtot. Piritóst kínálj mellé!
Holland tojássaláta grillezett kecskesajttal
Hozzávalók 4 személyre: fejenként egy marék kesernyés saláta (radicchio, endívia stb.), 1-1 db főtt tojás, 2 evőkanál fenyőmag, 3-4 szál újhagyma, 2-3 szem koktélparadicsom, 1-1 karika kecskesajt, só, bors, olívaolaj, balzsamecet, méz
A fenyőmagot száraz serpenyőben kicsit pirítsd meg, tedd félre. A salátát tépkedd össze, a hagymát, a paradicsomot és a tojást karikázd rá egy nem túl mély tálra, sózd, borsozd, locsold meg ecettel és olajjal. Óvatosan forgasd össze, hogy a tojás ne törjön össze.
A kecskesajt-karikákat grillezd meg vagy serpenyőben süsd meg egy kicsit. Helyezd rá őket a salátaágyra. Hintsd meg a fenyőmaggal, csorgass rá egy kis mézet. Magos kenyér vagy rozspiritós illik hozzá.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.