Ha szeretnétek megszökni egy kicsit a megszokás elől, kerekedjetek fel, ahogy mi is tettük! Nem kellett hosszú órákat utazással töltenünk ahhoz, hogy olyan helyeken turistáskodjunk, ahol korábban még nem fordultunk meg, pedig tényleg csak egy ugrásra lakunk tőlük. Etyeken, Zsámbékon és Herceghalmon jártunk - és nem bántuk meg!
Szeretünk utazni és új helyeket felfedezni, ha téli vagy nyári vakációra indulunk, a nagyobb távolság sem riaszt vissza bennünket. Ha viszont tudjuk, hogy másnap újra munka, olyan kiruccanásra kerítünk sort, ahol az idő nagy része az élménygyűjtésről és a kikapcsolódásról szól, nem pedig az autóban ülve rójuk a kilómétereket. Ennek szellemében sikerült összehoznunk egy tökéletes vasárnapot, aminek "receptjét" most örömmel tesszük közkinccsé.
Csokicsoda Etyeken
Etyek az elmúlt években a minőségi gasztronómia egyik fellegvárává vált, hiszen számos nyitott pince és színvonalas étterem várja az ízélményekre vágyó vendégeket, akik szörpöt, sajtot, sonkát és pálinkát is kóstolhatnak a kézműves műhelyekben. Akik hozzánk hasonlóan édesszájúak, mindenképp térjenek be a Gingallo Csokoládéműhelybe, ahol előzetes bejelentkezés után felejthetetlen idegenvezetésben lehet részük! A felnőtteket különleges csokikkal és hozzájuk passzoló borokkal várják, a gyerekeket (és a sofőröket) pedig igazi csokicsodákkal kápráztatják el. A kisebbek, ha kedvük tartja, saját csokinyalókát is készíthetnek, de a felnőttek sem maradnak ki a jóból: ha előre jelezzük az időpont-egyeztetés során, bekapcsolódhatnak a csokoládékészítésbe, aminek során sok apró fortélyt is elleshetnek a csokimesterektől. Nem kérdés, hogy ha itt jártunk, szert tettünk néhány igazi különlegességre, mint amilyen a ropogós mogyorópraliné, a sós karamella, valamint a tejcsokoládé eperrel és amaránttal. Érdemes figyelemmel kísérni a Gingallo Csokoládéműhely Facebook oldalát, itt ugyanis nem csak a legújabb csokikreációkról olvashatunk, hanem azt is megtudhatjuk, mikor és hol vehetünk részt csokikészítő workshopon. (Legközelebb február 10-én, Budapesten a II. kerületben édesíti meg a szombat délelőttött a Gingallo csapata - a részvételi díj 2000 Ft/fő, plusz az elkészült csokik ára)
Séta Zsámbékon
A Bicskei utca 12. szám alatt található a Sváb tájház, amit korábban Szent Vendel-háznak hívtak. Szobáinak hangulatos berendezése igazi időutazásban részesít, betekintést enged a régi zsámbéki mindennapokba, és persze ízelítőt nyújt a sváb népművészet világába. Mint megtudtuk, a berendezés legkülönlegesebb darabja az a szekrény, amire az 1874-es évszámot festették, díszítése pedig a Fekete-erdő vidékéről Zsámbékra települt németek hagyományait őrzi. A múzeum csak szombaton és vasárnap látogatható, reggel 10-től 18 óráig.
Királyság Herceghalmon
A vasárnapi ebéd jobb helyeken minimum három fogásból áll, amit elfogyasztani nagyon könnyű, elkészíteni viszont annál macerásabb. Ezt a terhet a herceghalmi Abacus Hotel séfje minden vasárnap leveszi a vállunkról, ugyanis lélegzetelállító menüvel várnak hétről-hétre. Amikor mi itt jártunk, friss kevert salátát és zöldségeket, olívabogyót és pirított magvakat tettünk a tányérunkra kezdésként, megkóstoltuk a gránátalmás salátát rózsaszín kacsamellel, azután pedig tejfölös zöldbableves került a tányérunkba zsenge borjúval. A hét különböző (!) főételből a padlizsánban sült camembert sajtot választottuk szezámmagos ceruzababbal, de a grillezett lazacfilének sem tudtunk ellenállni, amit cukkínis mártással és grillezett pestós zöldségekkel kínáltak. A desszertek is csodaszépek voltak, de nem akartuk pukkadásig enni magunkat. Az egészséges és finom ételeket kellemes hangulatban, udvarias kiszolgálás mellett fogyaszthatjuk el, meglehetősen baráti áron, fejenként 4900 Ft-ért úgy, hogy az 5 év alatti gyerekeket a szálloda látja vendégül, 14 éves korig pedig csak félárat kell fizetni. És itt még nem ért véget a pozitívumok felsorakoztatása: a 12 és 15 óra között elfogyasztható Sunday Brunch résztvevői 50%-os kedvezménnyel lazulhatnak a hotel kültéri pezsgőfürdővel kiegészült wellness részlegében, amit semmiképp sem szabad kihagyni! A következő Sunday Brunch ételválasztékába már hétközben is beleolvashatunk ide kattintva, így előre eltervezhetjük, mit teszünk majd a tányérunkra! Az Abacus Hotel címe: Herceghalom, Gesztenyés út 3.
Menőke-tipp:
A környéken járva érdemes megnézni a bicskei csillagdát, a zsámbéki török kutat, a Lámpamúzeumot és a Barokk templomot, az Alcsúti Arborétumot, Tök látnivalóit, de Biatorbágy és Páty is megér egy kitérőt, ez utóbbi hangulatos pincesorral rendelkezik, a május végén esedékes Pátyi Pincenapok sokak kedvencévé vált.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.