Kemence és sütőforma nélkül is ehetünk otthon készült kürtős kalácsot, kreatívan mindent meg lehet oldani! Mutatjuk, hogyan!
Házi kürtőskalács - cukormentesen
Hozzávalók 10 darabhoz:
A tésztához:
- 300 ml tej vagy növényi ital
- 20 g friss élesztő
- 350 teljes kiőrlésű búzaliszt
- 100 g finom búzaliszt
- 50 g búzasikér
- 3 evőkanál xilit vagy eritrit
- 1 csipet só
- 50 g vaj vagy margarin, megolvasztva
- ½ biocitrom lereszelt héja
- 1 tojássárgája
A sütéshez:
- 6 evőkanál vaj vagy margarin, megolvasztva
- 6 evőkanál xilit
- darált dió, fahéj, kókuszreszelék ízlés szerint
Fotó: BOOOK Kiadó - Zergi Borbála
Elkészítés:
1. A tejet langyosra melegítjük, elmorzsoljuk benne az élesztőt, hozzáadunk egy evőkanál finom búzalisztet, és lefedjük. Hagyjuk felfutni az élesztőt.
2. Egy nagy tálban összekeverjük a kétféle lisztet és a búzasikért az édesítőszerrel és a sóval. Amikor felfutott az élesztő, azt is a lisztes keverékhez öntjük, hozzáadjuk a vajat, a lereszelt citromhéjat és a tojássárgáját is.
3. Ruganyos tésztát dagasztunk, majd lefedjük, meleg helyre tesszük, és 40–50 percig kelesztjük.
4. A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, átgyúrjuk, és 0,5 centiméter vastag lappá nyújtjuk. Egy éles kés segítségével 1,5–2 centiméter széles csíkokra vágjuk.
5. A kürtőskalácsformákat vagy az alufóliával bevont sörösdobozokat megkenjük az olvasztott vajjal, és a csíkokat ferdén körbetekerjük. Hagyjunk pici rést a csíkok között, majd a deszkán görgessük meg párszor a hengereket, hogy a rések eltűnjenek.
6. Egy tálcára vagy tepsire szórjuk az édesítőszert. Lekenjük olvasztott vajjal a tekercseket, majd meghempergetjük az édesítőszerben.
7. A tekercseket sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk egymástól távolabb. 220 fokra előmelegített sütőben, 2–3 percenként megforgatva 10–12 perc alatt megsütjük.
8. A még forró kürtős kalácsot ízlés szerint megforgatjuk a dióban, a fahéjban, a kókuszreszelékben, majd kihúzzuk belőle a formát.
Amikor Iklódi Dóri megtudta, hogy inzulinrezisztens, létrehozta a Wander.Food.Wonder. blogot, ami ma már több mint 15.000 követővel büszkélkedhet. Dóri első nagy sikerű szakácskönyve, a Cukormentes örömök 70, nagyrészt hagyományos fogás receptjét tartalmazza. Dóri a receptjeit elsősorban inzulinrezisztenseknek, cukorbetegeknek szánja, és mindazoknak, akiknek fontos az egészségtudatos táplálkozás. A napokban megjelent Dóri második szakácskönyve a Cukormentes édességek, amiben 53 népszerű desszertet álmodott újra úgy, hogy azokat az inzulinrezisztenciával és cukorbetegséggel küzdők is bátran fogyaszthassák.
A piskótáktól kezdve a pitéken, tortákon, édes és sós aprósüteményeken át a krémekig és lekvárokig olyan finomságokat mutat be legújabb könyvében, amelyek amellett, hogy a hétköznapokon és az ünnepnapokon is szépen megállják a helyüket, kellő nosztalgiával a nagyi jól bevált receptjeit is megidézik - a cukormentesség és az egészségtudatosság jegyében. A szerző figyelt arra, hogy a hozzávalók könnyen beszerezhetők legyenek, a receptek leírását pedig Dóri extra tippjei színesítik. Aki elbizonytalanodna az alapanyag-használatban vagy a szénhidrátszámolásban, annak dietetikus szakértő tanácsai segítenek eligazodni a sütés előtt.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.