„Még mindig sokan gondolják úgy, hogy a PCOS a kövér, hormonzavaros, meddő nők betegsége”

A PCOS, azaz a policisztás ovárium szindróma a leggyakoribb női hormonális és anyagcsere zavar. Ez egy ezerarcú betegség, amely minden tízedik nőt érint, de csak minden ezredik hallott róla.

A PCOS jelenleg vezető meddőségi ok, de az elhízás, a magas vérnyomás, a 2-es típusú cukorbetegség, az érelmeszesedésből adódó szív- és érrendszeri megbetegedések vagy a metabolikus szindróma hátterében is állhat a kezeletlen PCOS. Azok, akik egyáltalán hallottak a betegségről, úgy képzelik, hogy ez a kövér, szőrös, hormonzavaros, meddő nők problémája. Ez a kép rendkívüli módon megnehezíti, hogy a betegségben érintett nők kiálljanak a társadalom elé, hogy aktívan részt vegyenek a tájékoztató kampányokban, hogy merjenek beszélni állapotukról. A témával kapcsolatban Dr. Nas Katalin, a Mens Mentis Egészségcentrum belgyógyásza, Sári Nóra, a PCOS Szívügy Alapítvány megálmodója és Prónay-Zakar Gina személyi edző, életmód-tanácsadó és az alapítvány szóvivője segített tisztázni néhány fontos kérdést.

 

pcos ir meddoseg hormonzavar

Photo by Suhyeon Choi on Unsplash


 
Kézben tartott egészség

 


Az orvosok feladata a diagnózis felállítása és a komplex kezelés beállítása, azonban legalább ennyire fontos, hogy az érintett a policisztás ovárium szindróma lényegét minden részletre kiterjedően megértse. A kontrollok során követjük a változásokat, szükség esetén pedig módosítjuk a komplex kezelést – foglalta össze dióhéjban Dr. Nas Katalin belgyógyász.

- Csak azok számára fontos a betegség kezelése, akik babára vágynak,de nehezített a fogantatás?

- A fogantatási problémák mellett a PCOS-nek, illetve az inzulinrezisztenciának számos kellemetlen tünete lehet: hajhullás, koncentrációs zavar, fejfájás, bőrproblémák, hízás, fáradékonyság, szőrösödés, emésztési panaszok, cikluszavarok, tejcsorgás és a sort még folytathatnám. Mivel a kezeletlen szénhidrát-anyagcsere zavar az idő múlásával romlik, hosszú távon cukorbetegség kialakulása várható. Ennek megelőzése, illetve késleltetése szintén elsődleges cél a meddőségi problémák orvoslása mellett.

- Azok is reménykedhetnek a természetes babavállalásban, akik PCOS-ben vagy inzulinrezisztenciában érintettek?

- A PCOS, illetve az inzulinrezisztencia önmagában nem zárja ki, de megnehezítheti a természetes babavállalást. Mivel a szénhidrát-anyagcsere zavar nem csak a nőket érintheti, férfiaknál is állhat inzulinrezisztencia, illetve egyéb hormonális eltérés a gyengült nemzőképesség hátterében. Megfelelő komplex kezeléssel szerencsére jelentősen javítható atermészetes fogantatás esélye.

- Ha létrejön a várandósság, fokozottabb odafigyelést igényelnek ezek a kismamák?

- Mivel a várandósság jelentős megterhelés a szervezet számára, ezért a már fennálló problémák romolhatnak. PCOS-ben, inzulinrezisztenciában érintett kismamáknál nagyobb a terhességi cukorbetegség kialakulásának valószínűsége, mely komoly veszélyeket rejt mind az édesanya, mind a baba számára.

- Akkor is oda kell figyelni a betegségre, ha nem vágynak újabb babára az anyukák?

- Igen, hiszen a megszületett gyermeknek testileg és lelkileg egyaránt egészséges szülőkre van szüksége. Sokszor egészségesen is nagy kihívás egy vagy több gyermek felnevelése, anyagcsere-eltérés és az elhanyagolt komplex kezelés esetén az esetlegesen fellépő szövődmények azonban további nehézségeket okozhatnak. Mivel a szénhidrát-anyagcsere zavarra való hajlam örökölhető, a gyermek(ek) egészséges életmódra nevelése a megelőzés szempontjából is kiemelkedő jelentőségű, ebben pedig a személyes példamutatás az egyik leghatékonyabb eszköz.

 

pcos ir hormonzavar meddoseg

Photo by Louis Hansel @shotsoflouis on Unsplash

 

Több százezrek betegsége

 

Az inzulinrezisztencia tudomásunk szerint a lakosság felét érinti (nemtől és kortól függetlenül), mivel a genetikai hajlam örökölhető. Ennek egyik szövődménye, a PCOS a termékeny korú nők tíz százalékánál okoz gondot, a becslések szerint tehát hazánkban több százezer nő küzd ezzel a problémával – tudtam meg Sári Nórától, a PCOS Szívügy Alapítvány létrehozójától.

- Milyen segítséget tudtok nyújtani az érintetteknek?

- Alapítványunk önszerveződés, ami nagyon fontos, mert az orvostudomány jelenleg még nem tart ott, hogy hatékonyan felkarolja ennek a szindrómának a diagnosztikáját és kezelését. Igyekszünk minél többfelé hallatni a hangunkat, felhívni a figyelmet a tünetekre. Kiadványaink segítenek elindulni a helyes úton, és van egy 2000 fős, önkénteseink által moderált zárt csoportunk, önsegítő jelleggel. Mindez azért lényeges, mert az érintettek zöme sajnos soha nem jut korrekt diagnózishoz, így megfelelő kezeléshez sem. Még sok a dolgunk.

- Milyen tünetek hívhatják fel a figyelmet arra, hogy érdemes elvégeztetni a betegségre fényt derítő vizsgálatokat?

- A tünetek igen sokszínűek, nincs két egyforma eset. A leggyakoribbak a bőrproblémák: aknés bőr, hajhullás vagy férfias típusú kopaszodás, illetve erőteljesebb szőrnövekedés. Jellemző még a hasra történő hízás, a menstruációs ciklus rendetlensége. Az előbbi még akkor is tipikus lehet, ha az illető vékony. A rendszertelen vagy az elmaradó peteérés miatt a teherbeesés is nehezebb lehet, de ez sem mindenkinél jellemző. A háttérben megbúvó szénhidrát-anyagcsere zavarára is több tünet hívja fel a figyelmet: fáradtság, étkezés utáni indokolatlan álmosság és koncentrációkészség hiánya, nyugtalan alvás, éjszakai izzadás, éhségrohamok és édesség utáni erős sóvárgás – ezek mind a vércukorszint kiegyensúlyozatlanságára utalnak.

- Hogyan diagnosztizálják ezeket a betegségeket és milyen szakemberhez érdemes fordulnunk, ha kiderül, hogy érintettek vagyunk?

- Hazánkban egyelőre igen nehéz a témában jártas szakembert találni. Ebben tudnak segíteni az alapítványi önkéntesek az általunk működtetett zárt fórumban. Olyan belgyógyászhoz tanácsos fordulni, aki járatos a diabetológia és az endokrinológia határterületén, mivel a PCOS kezelése interdiszciplináris szemléletet igényel. Optimális esetben az orvossal együttműködve dietetikus, pszichológus és személyi edző is részt vesz az egyéni terápia összeállításában. Sajnos, nagyon messze vagyunk még attól, hogy az érintettek ezt megkapják, ilyen szintű csapatmunkára még a magán egészségügyi szektorban is kevés példa akad.

 

pcos ir meddoseg hormonzavar

Photo by Form on Unsplash

 


Életre szóló egészségprogram

 


A PCOS Szívügy Alapítvány a négyes kezelés jelentőségét hangsúlyozza: az első alappillér az orvosi kezelés, hiszen ez egy olyan komplex szénhidrát-anyagcsere zavar és endokrinológiai probléma, amelynek diagnosztizálása és kezelése szakorvos feladata. A gyógyszeres kezelés azonban hiábavaló, ha az érintett nem vált életmódot, ezért a kezelés második alappillére a kiegyensúlyozott szénhidrátbevitelen alapuló étrend, a harmadik pedig a mozgás – vázolja az életre szóló egészségprogramot Prónay-Zakar Gina személyi edző és életmód-tanácsadó.

- Mi a negyedik fontos tényező?

- A lelki háttér az, ami valójában az előző három sikerességét meghatározza, vagyis ez mindennek az alapja. Stresszkezelés és önismereti munka nélkül sokkal nehezebb új életet kezdeni, és fontos lehet feltárni ennek a betegségnek a lelki okait is ahhoz, hogy a kezelés eredményes legyen.

- Hogyan változnak az étkezési szokások a korábbiakhoz képest?

- Mindenki egyéni étrendet igényel, épp ezért a napi szénhidrát-bevitel mennyisége és elosztása tekintetében dietetikus segítségét javasolt igénybe venni. Általánosságban napi 160 gramm körüli szénhidrát tartalmú étrendről beszélünk, amelyet 5-6 étkezésre osztunk el. A szervezet napszaktól és aktivitástól függő szénhidrát igénye, változó inzulin érzékenysége stb. határozza meg az egyes étkezések időbeni (mikor?), mennyiségi (hány gramm szénhidrát?) és minőségi (gyors illetve lassú felszívódású?) szénhidráttartalmának eloszlását. Inzulinrezisztensként tulajdonképpen olyan étrendet követünk, amilyet minden embernek kellene, ha egészségét hosszú távon meg szeretné őrizni.

- Miért olyan fontos a rendszeres mozgás?

- Bár vannak kifejezetten vékony PCOS-es nők, a betegség egyik tünete lehet a túlsúly. A hasnyálmirigy által termelt inzulin egyik feladata a vércukorszint szabályozása, a másik azonban a zsírraktározás. A megnövekedett inzulinszint miatt túlsúly alakulhat ki, a többlet zsír viszont tovább rontja az inzulinérzékenységet, így néha azt érezhetjük, hogy ördögi körbe kerültünk. Az inzulinrezisztens kliensek edzése kiemelkedő jelentőségű, hiszen mozgás hatására javul a szervezet inzulinérzékenysége, a rendszeres mozgás és diéta hatására bekövetkező fogyás pedig ugyancsak jó hatással van a szénhidrát-anyagcserére. A vékony testalkatúaknak az izomtömegüket kell növelni, míg a túlsúlyosaknak a zsírszövet mennyiségét csökkenteni. Mindkét célhoz kardió illetve erősítő edzéseken keresztül vezet az út, az edző pedig abban segít, hogy személyre szabva kialakítsa a helyes arányt és mennyiséget. Magam is PCOS-es és inzulinrezisztens vagyok, és én is a hízásra erősen hajlamos érintettek táborát erősítem, így aztán pontosan tudom, milyen kemény munkát jelent ez fizikailag és lelkileg egyaránt.

A bejegyzés trackback címe:

https://menoke.blog.hu/api/trackback/id/tr2616368044

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Menőke

Friss topikok

Címkék

2019 (1) 2020 (1) 7 év (1) Abacus Hotel (3) adhd (1) ADHD (1) adomány (1) afrodiziákum (2) aggodalom (1) agresszió (2) ágybavizelés (1) ágybavizelés oka (1) ágytisztaság (1) ajakbalzsam (1) ajándék (11) ajándékötlet (7) ajándékötlet férfiaknak (2) ajándékötlet nőknek (1) ajándékozás (1) ajándék barátnak (1) ajándék barátnőnek (1) akció (2) aktív életmód (1) alakformálás (5) alapbetegség (1) alkohol (4) alkoholfüggőség (1) alkoholizmus (2) állás (3) álláskeresés (3) állat (1) állatbarát (1) állatkert (1) állatkertek éjszakája (1) állatszőr (1) állattartás (2) allergia (1) alma (2) almás desszert (1) almás édesség (1) almás pite (1) almás recept (1) almás sütemény (1) almás süti (1) almatorta (1) aloe vera (1) álom (2) altatás (1) alvás (7) alvászavar (1) ambíció (2) Amerika (1) angyal (1) antibiotikum (1) anya (3) anyaság (5) anyatej (1) anyatejes táplálás (1) anyós (2) anyuka (1) apa (1) apák napja (1) apás szülés (1) apuka (1) asztrológia (15) asztrológus (2) Auguszt Cukrászda (1) Ausztria (2) autó (3) autóút (1) baba (17) baba-mama (1) bababőr (1) babahordozás (8) babahordozó (9) babakocsi (1) babapiskóta (1) babaúszás (1) babavárás (7) baba hasfájás (2) baba neme (1) Bagdy Emőke (2) Bak (1) bak (1) Baktay Zelka (1) baktérium (2) baleset (1) balesetmegelőzés (1) balkezes (1) balkezesek (1) balkezesség (1) balkezesség előfordulása (1) balkezesség előnye (1) balkezes átszoktatás (1) balkezes gyerek (1) balkezes írás (1) balkezes olló (1) banán (1) bántalmazás (3) barátnő (1) barátság (1) Barbie (1) Barbie baba (1) barnaság (1) barnulás (1) batáta (1) bátorság (3) bazsalikom (2) bazsalikom gondozás (1) bazsalikom gondozása (1) bazsalikom nevelés (1) bazsalikom öntözés (1) bazsalikom teraszon (1) Beethoven (1) béke (2) bélyeg (1) bélyegmúzeum (1) bemutató (1) bepisil (1) bepisilés (1) bepisilés oka (1) bepisilés okai (1) bepisilő gyerek (1) bepisil éjszaka (1) beszólás (1) betegség (7) beteg gyerek (3) Bika (5) Bika horoszkóp (1) Bika szülő (1) Bika tulajdonság (1) bikiniszezon (2) bizalom (1) biztonság (3) bölcsesség (2) boldog (1) boldogság (9) boldogtalanság (1) bőrápolás (4) bőrápolás kókuszolajjal (1) bőrfeszesítés (1) bőrfeszesítő (1) bőrgyógyász (1) bőrönd (1) borotva (2) borotválkozás (1) Braun (3) Braun prize (1) budakeszi vadaspark (1) Budapest (3) Bük (1) buli (2) büntetés (1) burnout (1) büszkeség (2) cappuccino (1) cékla (1) cellulit (1) cellulitisz (1) cica (3) cipó (2) cipótisztítás (1) citrom (1) coach (1) Corvina Kiadó (1) covid (2) covid-tünet (1) covid19 (2) Covid szövődmény (1) crumble (1) család (24) családalapítás (2) családbarát (1) családi nyaralás (1) családjog (1) családon belüli erőszak (1) császármetszés (1) csendeskönyv (1) csili (1) csillagászat (1) csillagjegy (6) csoki (4) csokiműhely (1) csokitorta (1) csokoládé (4) csomagolás (1) csontritkulás (1) csúfolódás (1) cukor (1) cukorbeteg (1) cukorbetegség (1) cukorbetegség szövődmény (1) cukorbeteg láb (1) cukortartalom (1) cukrászda (1) cukros üdítő (1) cumisüveg (1) curry (1) d-vitamin (2) d-vitamin hiány (1) danza di fiori (1) Debrecen (1) dekoráció (1) depresszió (3) desszert (10) diabétesz (1) diák (1) diéta (3) dió (1) díszítés (1) divat (2) divat trend (1) dohányzás (2) donáció (1) donor (1) döntés (1) Dr. Kollák Zita (1) Dr. Kovács Tibor (1) Dr. Máté Gábor (1) Dr. Ranschburg Jenő (1) Dr. Spányik András (1) Dr. Szabó Tamás (1) Dr. Tűű László (1) Dr. Zacher Gábor (2) ebéd (2) ébredés (1) édesburgonya (1) édesség (10) edzés (1) egészség (8) egészséges életmód (2) egészséges ételek (1) egészséges reggeli (1) egészséges táplálkozás (2) egészségmegőrzés (1) egyedüllét (1) egyke (1) egykék (1) éjszaka (1) éjszakai ágybavizelés (1) éjszakai bepisilés (1) éjszakázás (1) ékszer (1) életmentés (1) életmódváltás (1) elfogadás (1) élmény (1) élményfürdő (2) előléptetés (1) előszoba (1) elsősegély (1) eltévedt (1) eltűnés (1) elveszett (1) ember (1) endokrinológia (1) energia (2) ennivaló (1) eper (2) epertorta (1) epilátor (2) érdekesség (2) érettségi (1) érettségi vizsga (1) ergonomikus hordozó (2) ergonomikus hordozók (1) erő (1) erőszak (1) erőtlenség (1) esélyegyenlőség (1) esküvő (4) esküvőszervező (1) ételallergia (1) étkezés (1) étterem (1) Etyek (1) év gyerekkönyve (1) év könyve (1) fából készült játék (1) fahéj (2) fajáték (1) fapados (1) fáradtság (1) Farkas Róbert (1) fejlesztés (1) fejlődési rendellenesség (1) feketebors (1) félelem (2) felfázás (1) félrelépés (1) féltékenység (1) férfi (3) férfi meddőség (1) fertőtlenítés (5) fertőtlenítő (3) fertőzés (7) feszültség (1) feszültségoldás (1) fiatalság (1) figyelem (1) figyelmesség (1) film (1) firka (1) fogadalom (1) fogantatás (2) fogyás (11) fogyás szülés után (1) fogyókúra (2) folt (1) folteltávolítás (1) folyadékbevitel (1) fordulópont (1) forró csoki (1) fotózás (1) főtt tojás (1) főzés (1) főzött gyurma (1) függőség (1) fül-orr-gégész (1) fürdő (5) fürdőkúra (2) fűszer (2) fűszernövény (1) gabonapehely (1) garázs (1) gasztronómia (1) gátlás (2) gátlásos (1) Gingalló Csokoládéműhely (1) gluténmentes (1) gomba (1) Görögország (1) gyanta (1) gyerek (41) gyerekbarát (1) gyerekbetegség (3) gyerekek (1) gyerekhoroszkóp (7) gyerekjáték (1) gyerekkönyv (10) gyerekkor (1) gyerekkori depresszió (1) gyerekkori félelem (1) gyereklélek (1) gyerekmenü (1) gyereknap (2) gyereknevelés (1) gyerekorvos (1) gyerekprogram (2) gyerekpszichológus (2) gyerektartás (1) gyerekülés (1) gyerekvállalás (4) gyermek (1) gyermekágy (1) gyermeknefrológus (1) gyermekotthon (1) gyermekpszichológus (2) gyermekvállalás (1) gyes (1) gyógyfürdő (2) gyógynövény (1) gyógyszer (1) gyógytea (1) gyógyulás (3) gyógyvíz (2) gyömbér (1) Győri Ildikó (3) gyümölcs (1) gyurma (1) gyurma készítés (1) gyurma otthon (1) gyurma recept (1) habfürdő (1) hagyomány (1) haj (1) Halak (2) Halak gyerek (1) Halak horoszkóp (1) hálószoba (2) harmónia (2) háromnapos láz (1) hasfájás (3) hasfájós baba (3) hátfájás (1) havi vérzés (1) ház (2) hazai turizmus (1) házaspár (1) házasság (6) házasságkötés (1) háziállat (3) házimunka (1) Herceghalom (2) hétvége (2) hét év (1) Hévíz (2) hiánytünet (1) hideg (2) hidratálás (1) higiénia (1) hiperaktiv (1) hiperaktivitás (1) hipó (1) hiszti (1) hit (1) hőemelkedés (1) hólyag (1) homoszexualitás (1) honvágy (1) hordozás (6) hordozási tanácsadó (1) hordozó (1) hormonok (1) hormonzavar (1) horoszkóp (21) hőség (1) hosszú hétvége (2) hotel (3) húgyhólyag (1) hurrikán (1) hűség (1) húsvét (5) húsvéti ajándék (1) húsvéti sonka (1) húsvéti tojás (1) hűtlenség (1) hüvelygomba (1) idegen nyelv (1) idő (1) időjárás (1) idősödés (1) igazság (1) IKEA (1) Ikrek (6) Ikrek anya (1) ikrek csillagjegy (1) ikrek gyerek (2) ikrek horoszkóp (2) Ikrek kapcsolat (1) Ikrek összeillés (1) Ikrek szülő (1) Ikrek tulajdonság (1) illat (4) illóolaj (1) immunerősítés (3) immunrendszer (2) immuntréning (1) influenza (3) ingyenes koncert (1) innováció (1) intelligencia (2) interjú (3) internet (1) intim szőrtelenítés (1) inzulinrezisztencia (1) ir (1) irígység (1) Irma (1) író (1) ISARA (4) iskola (6) iskolai zaklatás (2) ismerkedés (2) ital (2) ivókúra (1) járvány (9) játék (8) játék fából (1) jézuska (1) jobbkezes (1) jóga (1) joghurt (1) jótékonyság (2) kabát (1) kábítószer (1) kakaó (1) kakaós kuglóf (1) kaland (1) kamarazene (1) kamaszkor (1) kapcsolat (10) kapcsolatok (1) kapcsolattartás (1) kapor (1) karácsony (5) karácsonyfa (1) karácsonyi ajádnék (1) karácsonyi ajándék (2) karácsonyi készülődés (1) karantén (6) kardamom (1) karrier (4) kása (1) katasztrófa (1) kávé (2) kávézó (1) kedvenc (2) kedvezmény (2) Kégl Ági (1) Kégl Ágnes (1) keksz (1) kert (2) kéz (1) kezeles (1) kézfertőtlenítés (5) kézfertőtlenítő (3) kézipoggyász (1) kézmosás (3) kézmüves (1) kiégés (1) kijárási korlátozás (2) kijárási tilalom (1) kikapcsolódás (9) kiközösítés (1) kimerültség (2) Kína (1) kirándulás (8) kiruccanás (5) kisbaba (3) kisgyerek (1) kismama (2) kismamatorna (1) kitartás (1) kíváncsiság (1) kocsi (2) koffeinmentes (1) koffeinmentes kávé (1) kókuszolaj (1) Kolibri Kiadó (1) kólika (1) kolléga (2) kommunikáció (3) koncert (2) konfliktus (4) konyhakert (1) könyv (12) könyvajánló (3) könyvújdonság (2) kórház (1) kórokozó (2) koronavírus (11) koronavírus-fertőzés (2) koronavírus szövődmény (1) koronavírus teszt (1) Kos (5) kötődés (3) kötődő nevelés (4) közlekedés (1) közlekedésbiztonság (1) kozmetikum (4) kreatív (1) kreativitás (4) krízis (1) krízisvonal (1) kuglóf (1) kuglóf recept (1) külföld (2) különleges név (1) kurkuma (1) kürtőskalács (1) kürtőskalács forma (1) kürtőskalács recept (1) kürtőskalács sütés (1) kutya (1) lábbeli (1) lakás (3) Lakatos Márk (1) láthatás (1) látnivaló (7) látnivalók (1) láz (2) lázcsillapítás (2) lázgörcs (1) leégés (1) legjobb barátnők (1) LEGO (2) lélek (1) lelki segély (1) lelki terror (1) LErbolario (2) leszokás (1) levendula (1) Libri Kiadó (1) lime (1) lisztmentes (1) London (1) LUSH (2) lustaság (1) macska (4) magánügy (1) magány (1) Magyarország (1) magyar népmese (1) magzatvédő vitamin (2) mama (2) mangó (1) margitsziget (3) Martonvasar (1) mascarpone (2) másság (1) masszázs (2) matek (1) matematika (1) Máté Gábor (1) meddőség (3) Mediátor (1) megcsalás (1) megelőzés (7) megfázás (4) meglepetés (1) mélypont (1) menő (1) Menő Mamik (1) menstruáció (2) Mentesen is teljesen (1) menzesz (1) méregtelenítés (1) Mérleg (4) Mérleg anya (1) Mérleg csillagjegy (2) Mérleg gyerek (1) Mérleg horoszkóp (2) Mérleg kapcsolat (1) Mérleg nő (1) Mérleg szülő (1) Mérleg tulajdonság (1) mese (4) mesekönyv (2) mézeskalács (1) meztelen (1) meztelenség (1) Mikulás (2) mintavétel (1) mobiltelefon (2) mondóka (1) morzsasüti (1) mosás (2) mosógép (1) mosókapszula (1) mosószer (2) motiváció (1) mozgás (2) mozgékony gyerek (1) mozi (1) mozifilm (1) munka (9) munkahely (6) munkavállalás (2) müzli (1) nagycsalád (1) náhta (1) nap (1) napozás (3) napszemüveg (1) napvédelem (3) narancsbőr (2) narancsbőr ellen (1) narancsbőr kozmetikum (1) nászút (1) nátha (3) natúrkozmetikum (4) nefrológus (1) nemalvás (1) nemzeti filharmonikusok (1) népmese (1) netszerelem (1) név (1) nevelés (9) névválasztás (1) (2) nőgyógyász (2) női bajok (1) Nők (1) Nőnap (1) nőnapi ajándék (1) nőnapi ajándékötlet (1) Nono Pantalon (1) növény (1) nyár (5) nyaralás (4) nyári szünet (2) nyelvtanulás (1) nyelvtudás (1) Nyilas (3) Nyilas gyerek (1) Nyilas horoszkóp (1) nyújtás (1) nyújtógyakorlat (1) odafigyelés (1) okostelefon (1) Olaszország (3) olasz konyha (1) Oliva Étterem Veszprém (1) Oliva Hotel és Étterem (2) Oliva Hotel Veszprém (1) öltözet (1) öltözködés (2) olvasás (6) önbizalom (2) önéletrajz (1) önkéntes karantén (1) online koncert (1) online tanulás (1) önvédelem (1) orbánc (1) Ördög Nóri (1) öregedés (1) óriásplakát (1) örökbefogadás (1) örök barátság (1) öröm (1) Oroszlán (4) Oroszlán csillagjegy (1) Oroszlán gyermek (1) Oroszlán horoszkóp (1) orvos (3) őssejt (2) őssejt-adományozás (2) összefogás (1) ősz (1) őszi cseme (1) őszi csemegék (4) osztály (1) osztálykirándulás (1) osztálytárs (1) őszülés (1) ősz haj (1) ötlet (1) otthon (3) óvoda (2) OVSZ (1) pajzsmirigy (1) pandemia (1) Pandora (1) panír (1) papucs (1) parfüm (3) párkapcsolat (6) Park Kiadó (1) párválasztás (1) Paulo Coelho (1) pcos (1) pedagógus (2) példa (1) pelenka (1) penne (1) pénz (2) pénzbüntetés (1) Petrovszki Petra (1) piac (1) pici and the city (1) pihenés (13) pince (1) piskóta (1) pite (1) pitetészta (1) popsitörlő (1) prevenció (4) program (7) programajánló (9) prűd (1) pszichológia (16) pszichológus (8) rajz (1) Rák (5) rakott krumpli (1) Rák anya (1) Rák csillagjegy (2) Rák horoszkóp (1) Rák kapcsolat (1) Rák nő (1) Rák tulajdonság (1) randi (1) rántott sajt (1) rebarbara (1) recept (14) regenerálódás (2) reggel (1) reggeli (2) reklámarc (1) relax (1) rémálom (1) rend (1) rendetlenség (1) rendrakás (1) repülés (1) repülő (2) repülőtér (1) repülőút (2) reziliencia (1) róka (1) romantika (1) rózsa (1) rózsaillat (1) ruha (3) rúzs (1) sáfrány (1) sajt (2) sajttorta (1) saláta (1) Sárvár (1) sebész (1) segítség (5) selejtezés (1) (1) siker (11) sikerélmény (2) sikeres fogyás (1) sikeres fogyókúra (1) sikersztori (3) Skorpió (4) Skorpió gyerek (1) Skorpió horoszkóp (2) skorpió nő (1) skorpió szülő (1) smoothie (2) sni (1) (1) só-liszt gyurma (1) só-liszt gyurma recept (1) sófogyasztás (1) sógornő (1) sonka (1) sósav (1) sport (3) Starbucks (1) strand (2) Strandok Éjszakája (1) strandszezon (1) stressz (7) stresszoldás (2) Sunday Brunch (1) sütemény (4) sütés (2) süti (4) sütőtök (1) Svábhegyi Gyógyintézet (1) szabadság (1) szakértő (1) Szakítás (1) szálloda (2) szauna (2) szegfűszeg (1) szem (2) személyiség (6) szemszín (1) szemüveg (1) szennyes (1) szépség (2) szerelem (16) szerelmesek napja (1) szerencse (1) szeretet (6) szex (3) szex szülés után (1) szilveszter (2) szín (2) szingli (2) szív (1) szívbetegség (1) szobatisztaság (1) szökés (1) szókincs (1) szőlő (1) szomszéd (1) szoptatás (1) szőr (1) szórakozás (1) szorongás (3) szorongás bepisilés (1) szőrtelenítés (3) szülés (9) szülésfotózás (1) szülés utáni depresszió (1) születés (1) szülő (18) szülő-gyerek (1) szülő-gyerek kapcsolat (10) szülőhoroszkóp (1) szünidő (1) szűrővizsgálat (1) Szűz (4) Szűz anya (1) Szűz csillagjegy (2) Szűz gyerek (2) Szűz horoszkóp (2) Szűz jegy (1) Szűz jellem (1) Szűz nő (1) Szűz személyiség (1) Szűz szülő (1) Szűz tulajdonság (1) tablet (2) takarítás (2) tanár (2) tanulás (2) táplálékkiegészítő (1) táplálkozás (2) tápszer (1) társkeresés (6) társkereső (1) tartalmas időtöltés (1) tavaszi fáradtság (1) távkapcsolat (2) tea (1) teafaolaj (1) teafőzés (1) tehetség (1) tejmentes (1) tejmetnes (1) tejszínhab. reggeli (1) tél (2) Télapó (1) telefon (1) téli bőrápolás (1) téli sport (1) téli wellness (2) terhesség (1) terhesvitamin (1) termál (2) termálfürdő (3) termálvíz (2) termékenység (3) természetes szépség (1) természetes szülés (1) test (2) testápolás (1) testápoló (2) testvér (2) teszt (5) tészta (2) tésztaétel (1) tévhit (1) tinédzser (1) tippek (1) tiramisu (2) tisztaság (3) tojás (1) tojásmentes (1) tojássaláta (1) tolerancia (2) tonhal (1) törlőkendő (1) torna (2) torokgyulladás (1) torta (2) törvény (1) totyogó (1) tradíció (1) trend (1) tudomány (1) tulajdonság (1) tunetek (1) turmix (3) tüsszentés (2) üdítő (1) udvar (1) ügyelet (1) Ügyvéd (1) újdonság (5) újév (3) újévi fogadalom (1) újrakezdés (1) újszülött (1) új év (3) új film (1) ultrahang (1) uniszex ajándék (1) ünnep (2) ünnepi készülődés (3) úszás (1) úszásoktatás (1) uszoda (1) út (1) utazás (19) utazás cukorbetegen (1) utazás cukorbetegséggel (1) utazás diabétesz (1) uv-a (1) uv-b (1) üzletnyitás (1) uzsonna (1) vacsora (2) vakáció (5) Válás (2) Valentin nap (2) Válóper (2) várandósság (4) varázspalló (1) vasalás (1) vásárlás (1) vega (1) vegyszermentes (1) vélemény (1) vér (1) véradás (2) Verona (1) vérplazma (1) vérvétel (1) vese (1) veszekedés (1) veszély (1) Veszprém (3) videójáték (1) világjárvány (1) virág (1) vírus (9) vírusölő (1) vita (1) vitalitás (1) vitamin (6) vitaminhiány (1) víz (1) vízbiztonság (1) vízöntő (1) vizsga (1) vizsgadrukk (1) vodka (1) VV Ági (1) Waldorf saláta (1) wellness (10) wellness hotel (1) zab (1) zabpehely (1) zabpelyhes keksz (1) zaklatás (2) zene (1) zöldség (3) zöld turmix (1) Zsámbék (1) Zsarolás (1) zsebpénz (1) zsírégetés (3) Címkefelhő
süti beállítások módosítása