Úgy tartják, hogy aki diófát ültet, az bízik a jövőben, mert magról ültetve csak 10-15 év múltán hoz termést, viszont 80-100 évig is elél. A dióbél kedvező összetételben tartalmaz fehérjéket, telítetlen zsírokat, szénhidrátot, valamint ásványi sókat és vitaminokat, mégsem fogyasztunk belőle annyit, amennyit megérdemelne.
Magas energia- és kalóriatartalma miatt tökéletes választás a vérszegényeknek, a fokozott szellemi vagy fizikai terhelésnek kitett embereknek, de a kisebbek számára is hasznos, mivel támogatja a gyerekek növekedését és csontfejlődését. Kevesen tudják róla, hogy jó hatással van a hormonháztartásra, növeli a szexuális vágyat – nem véletlenül tartják hatékony afrodiziákumnak is.
Photo by Sophie Dale on Unsplash
De jó a dió!
- Tömegének 50-60 százalékát kitevő telítetlen, esszenciális zsírsavak csökkentik a „rossz koleszterin” szintjét a vérben, jótékonyan hatnak a szív- és érrendszerre. A legújabb kutatások szerint rendszeres fogyasztásával csökkenthető az infarktus, az agyvérzés kockázata.
- A vegetáriánusok hozzájuthatnak belőle sok olyan tápanyaghoz (a fehérjéken kívül B-vitaminokhoz, foszforhoz, káliumhoz, vashoz, rézhez), amelyeket hagyományosan állati eredetű ételekből nyerünk.
- A vitaminok közül az antioxidáns hatású E-vitamint, valamint az idegek működéséhez és más tápanyagok felszívódáshoz nélkülözhetetlen B-vitaminokat tartalmazza nagy mennyiségben. Ennek köszönhetően fontos agyi folyamatokat támogat, segít az idegesség leküzdésében, megakadályozza a koncentrációcsökkenést, sőt még az Alzheimer-kór elleni harcban is hasznos fegyverünk lehet. A dióbélből sajtolt olaj koncentráltan tartalmazza a jótékony zsírsavakat és vitaminokat.
- Sajttal, almával, körtével, fügével vagy mézzel szinte észrevétlenül elropogtathatjuk a napi adagunkat, azoknak, akik vigyáznak a vonalaikra, jobb nem túllépni az egy zárt ökölnyi mennyiséget a dietetikusok szerint.
- Keverhetjük salátákba, reggelizőpelyhekbe, de édes és sós süteményekhez is remekül passzol.
Photo by Chef Emad on Unsplash
Klasszikus Waldorf-saláta
Hozzávalók: 1 nagy vagy 2 kisebb fej zeller, 2-3 savanykás alma, 20 dkg dió, 2 evőkanál citromlé, 2 evőkanál majonéz, 2 evőkanál natúr joghurt, só, bors ízlés szerint
Az almát és a zellert meghámozzuk, az alma magházát kivágjuk, mindkettőt pálcikákra vagdossuk, és alaposan meglocsoljuk citromlével, hogy meg ne barnuljon. Enyhén sózzuk, borsozzuk, és összekeverjük a 4 evőkanálnyi, joghurttal hígított majonézzel. Alaposan összeforgatjuk, hogy az öntet szép vékonyan bevonjon minden szál zöldséget. A diót nagyobb darabkákra vagdossuk, és a többi hozzávaló közé keverjük. Legalább 2 órára hűtőbe tesszük tálalás előtt.
Photo by Jason Leung on Unsplash
Kéksajtos penne dióval és körtével
Hozzávalók 2 főre: 15 dkg gorgonzola (vagy más kéksajt), 15 szem fél dió, 2 körte, 1,5 dl tejszín, 20 dkg penne tészta
A tésztát lobogó, sós vízben megfőzzük a csomagoláson feltüntetett idő alatt. Közben száraz serpenyőben megpirítjuk a diót és félretesszük. A meghámozott körtét vékony szeletkékre vágjuk, a serpenyőben megolvasztjuk a gorgonzolát, hozzákeverjük a tejszínt, összeforraljuk, és a végén beletesszük a körteszeleteket. Beleforgatjuk a szószt a tésztába, hogy mindenhol bevonja, végül gazdagon megszórjuk pirított dióval.
#nempromóció #nemszponzorálttartalom #nekünkbejött #őszicsemegék
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.