A benne rejlő értékes anyagoknak köszönhetően a szőlő jót tesz a szívnek, helyrehozza a stressz okozta kellemetlenségeket és a szépségünket is szolgálja, arra azonban érdemes odafigyelni, hogy mennyit fogyasztunk belőle, ugyanis magas a cukortartalma és kalóriában is bővelkedik.
Mint minden gyümölcs, a szőlő is méregtelenítő hatású, és mivel egy gramm zsírt sem tartalmaz, emésztése során szervezetünk pihenőre foghatja a májat. Rendkívül magas a víztartalma, súlyának csaknem nyolcvan százalékát folyadék teszi ki, ezért remek szomjoltó, és nem utolsósorban támogatja a vesék működését. Vitaminokban nem bővelkedik különösebben, mindössze egy kisebb mennyiségű C vitamin található benne, kárpótlásul viszont feltölt olyan fontos ásványi anyagokkal, mint a kálium, ami többek közt szabályozza szervezetünk folyadékháztartását és ügyel a sav-bázis egyensúlyra.
Photo by David Köhler on Unsplash
Fogyókúrázók, figyelem!
Jelentős a vas- és folsavtartalma – ezek az értékes anyagok megelőzik a vérszegénység kialakulását –, de a fogak és a csontok épségéért felelős kalcium mennyisége sem elhanyagolható. A fügéhez, a banánhoz valamint a datolyához hasonlóan, a szőlő is rendkívül energiadús gyümölcsnek számít. Azonnal felszívódó, úgynevezett egyszerű cukrokat tartalmaz, melyek a véráramba jutva gyorsan megemelik a vércukorszintet. A gyümölcs száz grammonként megközelítőleg hatvan kalóriát tartalmaz, ami első hallásra nem is tűnik rossznak, ha azonban figyelembe vesszük, hogy két étkezés között könnyedén elcsipeghetünk akár hét-nyolcszáz gramm szőlőt – ami már csaknem négyszáz kalóriát jelent –, rá kell jönnünk, hogy a fogyókúrázóknak és azoknak, akik vigyáznak a vonalaikra, nem árt az óvatosság. A mazsola még ennél is „veszélyesebb”, tíz dekánként akár háromszáz kalóriát is tartalmazhat.
Photo by Nacho Domínguez Argenta on Unsplash
Magvas gondolatok
A szőlőszemek és a bennük található magok rendkívül gazdagok polifenolokban, amiket a legfőbb természetes antioxidánsként tart számon a tudomány. Az antioxidánsok megkötik a szervezetben található szabad gyököket, amik nagyban elősegítik az öregedés folyamatát, valamint számos komoly megbetegedés kialakulásához járulnak hozzá. Az antioxidánsok a bőrünknek is barátai: kedvezően befolyásolják a sejtmegújulást, segítenek, hogy kötőszöveteink minél tovább megőrizzék rugalmasságukat, tonizáló, feszesítő és frissítő hatásúak, valamint élénkítik a sejtek keringését. Ezért is örvend egyre nagyobb népszerűségnek a szőlőmagolaj, amit nem csak a salátánkra önthetünk, hanem bőrápolóként, masszázsolajként is használhatunk. Miután a szőlőmagokból kinyerték az értékes olajat, szőlőmaglisztet készítenek, ami belülről fejti ki áldásos hatásait. Belekeverhetjük joghurtba, gyümölcslébe vagy teába, de akár süteményekbe is!
A polifenolok közé sorolhatók a flavonoidok, amik fokozzák a hajszálerek működését, javítják a vérellátást, és erősebbé, rugalmasabbá teszik a véredényeket. Az ily módon felpezsdült keringés gyorsabban elszállítja a szervezetben felhalmozódott salakanyagokat és a visszatartott folyadékot. A méreganyagok kiürülésének köszönhetően intenzívebbé válhat az alakformáló és narancsbőr elleni masszázs, a rendszeres sport, a gyógyító fürdő, a szaunázás, a testtekercselés, valamint a borterápia hatása. A tannin nevű vegyület is egyfajta polifenol, legfőbb feladata, hogy harcba szálljon a szabad gyökökkel, s hogy megóvja a szőlőszemek színét és aromáját. A vörösborban különösen sok található ebből az öregedésgátlóból, aminek áldásos hatását leginkább a bőrünkön érezhetjük.
Photo by Mariana Medvedeva on Unsplash
Szőlős saláta kecskesajttal és dióöntettel
Hozzávalók a salátához: 2 fej endíviasaláta, 20 dkg fodros- vagy római saláta, 5 dkg rukola, 10-15 dkg kecskesajt (vagy gouda, vagy kéksajt), 8-10 dkg száraz serpenyőben pirított dió, 20 dkg magnélküli szőlő
Hozzávalók a dióöntethez: 1,5 dl olívaolaj, 1/2 dl fehérborecet, 2 evőkanál dióolaj (bioboltokban kapható), 2 kávéskanál dijoni mustár, 1 gerezd áttört fokhagyma, 1 kávéskanál méz, só, frissen őrölt bors
Először az öntetet készítjük el: beletesszük a hozzávalókat egy csavaros tetejű üvegbe, és jól összerázzuk tedd bele a hozzávalókat egy jól záródó, csavaros tetejű üvegbe és alaposan rázd össze. Kész is, most nekilátunk a salátának! A diót száraz serpenyőben megpirítjuk, a salátákat leveleikre szedjük, alaposan megmossuk és lecsöpögtetjük. Egy nagy tálba tesszük az apróra tépkedett salátát, és meglocsoljuk, majd összeforgatjuk az öntet kétharmadával. Rámorzsoljuk a kecskesajtot és gazdagon megszórjuk félbevágott szőlőszemekkel, valamint a pirított dióval. Meglocsoljuk a maradék öntettel és tálalhatjuk is.
Photo by NordWood Themes on Unsplash
Vörösboros csokitorta
Hozzávalók egy 22 cm-s tortaformához: 150 ml vörösbor, 250 g liszt, 4 tojás, 250 g puha vaj, 150 g nádcukor, 1 kiskanál fahéj, 1/2 kiskanál őrölt szegfűszeg, 20 g cukrozatlan holland kakaó, 150 g jó minőségű étcsoki, 16 g foszfátmentes sütőpor (bioboltban, drogériákban kapható)
Habosra keverjük a puha vajat a cukorral, majd egyenként hozzáadjuk és jól elkeverjük a tojások sárgáját. Folyamatos kevergetés mellett beleöntjük a vörösbort, meghintjük a fűszerekkel és beleszitáljuk a kakaót. Ezután több részletben hozzászitáljuk a sütőporral elkevert lisztet, végül óvatosan beleforgatjuk a felvert tojásfehérjét. Mielőtt sütőpapírral bélelt tortaformába tennénk, hozzákeverjük a vízfürdőben felolvasztott étcsokit. 170 fokra előmelegített sütőben, kb. 45 perc alatt készül el - a biztonság kedvéért végzzünk tűpróbát!
#nempromóció #nemszponzorálttartalom #nekünkbejött #őszicsemegék
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.