A sütőtöknek nagyon magas a víztartalma (elérheti akár a 92%-ot is!), rendkívül gazdag rostokban, és igazi vitamin, illetve ásványi anyag bomba! Található benne A-, többféle B-, C-, E-, és K-vitamin, rengeteg káliumot rejt, de bővelkedik foszforban, magnéziumban, szelénben, cinkben, vasban, kalciumban és mangánban, ezért nagyon egészséges, sőt még szépít is!
Rejt még magában két nagyon hasznos anyagot, amit érdemes külön kiemelni: értékes Omega-3 zsísavakhoz és bétakarotinhoz is juthatunk a fogyasztásával. Ez utóbbi elősegíti, hogy az A-vitamin beépüljön a szervezetbe, és védi a bőrt a környezeti ártalmaktól és még az öregedést is lassíthatja. Bár a sütőtök az édes ízű zöldségek közé tartozik, nyersen mindössze 18 kalóriát tartalmaz 100 grammonként. A konyhában nagyon változatosan használható, sós és édes ételeket is készíthetünk belőle, de - bár ez keveseknek jut eszébe - nyersen is fogyasztható!
Photo by Kerstin Wrba on Unsplash
Tök jó, hogy ősz van!
Például azért, mert ilyenkor megtelnek a piacok és a boltok polcai sütőtökkel, ami igazán változatos formákban, színekben kapható. A sütőtök - többek között magas víztartalmának köszönhetően - nagyon jó salaktalanító, a benne lévő rostok pedig jót tesznek az emésztésnek. Ez az őszi csemege nem csak a testnek kedveskedik értékes összetevőivel, hanem a hangulatunka is nagyon jó hatást gyakorol, ami lássuk be, a hideg és csapadékos időszakban mindannyiunknak jól jön. Hozzájárul a nyugodt és pihentető alváshoz, így természetes segítő lehet idegesség, lehangoltság, álmatlanság esetén is.
Tudtad? Nem csak a férfiak barátja!
A sütőtök, de leginkább a magja és az abból készült, sötétzöld színű olaj igazi elixír a férfiakat érintő prosztatagondokra. A benne rejlő értékes aminosavak és ásványi anyagok nem csak a kialakult problémán segíthetnek, hanem a megelőzés terén is hatékonyak. Jó tudni, hogy a tökmag és olaja a nőknek is sokat segíthet felfázás esetén, illetve annak prevenciójában.
Sütőtökös cappuccino
Előételnek, de uzsonnának is tökéletes, nálunk jól bevált vendégváró: kis üvegpoharakba kanalazva igazán látványos!
Hozzávalók 4 személyre: 400 g héjától megszabadított sütőtök, 200 g burgonya, 1/2 l zöldségleves, 1 póréhagyma, 2 ág rozmaring, 5 evőkanál olívaolaj, só és bors ízlés szerint
A "tejhabhoz": 160 g krémsajt, 250 ml habtejszín, 2 evőkanál mandulaforgács, 2 evőkanál szilvalekvár
A meghámozott, és magjától megszabadított sütőtököt kockákra vágjuk, alaposan megmossuk a burgonyát, meghámozzuk, és azt is felkockázzuk. A póréhagymát is megtisztítjuk, és vékonyan felszeljük. Egy edényben felhevítjük az olajat, kissé megfonnyasztjuk rajta a hagymát, majd hozzáadjuk a sütőtököt és a burgonyát. Hozzáadjuk a felaprított rozmaringot, párszor átkeverjük, majd felöntjük a zöldséglevessel. Ha a zöldségek megpuhultak, félrehúzzuk a tűzről és hagyjuk kihűlni. Összeturmixoljuk, majd sóval és borssal ízesítjük. Ezután elkészítjük a "tejhabot": habosra keverjük a krémsajtot és a tejszínt (kóstolás után egy egész pici sót tehetünk hozzá, ha hiányérzetünk lenne). Ezután poharakba töltjük a sütőtökös krémet, a tetejére kanalazzuk a tejszínes krémsajtot, majd egy kevés szilvalekvárral csíkozzuk és megszórjuk száraz serpenyőben pirított mandulaforgáccsal.
Sütőtökös-almás morzsasüti
Hozzávalók a töltelékhez: 25 g vaj, 800 g hámozott és mag nélküli sütőtök, 3 db alma, 60 g nádcukor, 5 g fenyőmag vagy mandula, 1 kis pohár frissen facsart gyümölcslé (például narancs vagy alma), fahéj ízlés szerint
Hozzávalók a morzsához: 160 g liszt, 100 g vaj, 100 g nádcukor, 1 csipet só, 1 csipet szódabikarbóna
Először a tölteléket készítjük el: felolvasztjuk a vajat egy edényben, majd hozzáadjuk a kis kockákra vágott sütőtököt és az almát. Megszórjuk a nádcukorral, belekeverjük a fenyőmagot vagy a mandulát, felöntjük a gyümölcslével és fahéjjal fűszerezzük. Amíg a sütőtök és az alma puhul (nem kell teljesen puhára főzni őket, erre bőven lesz idejük a sütőben), gyors mozdulatokkal morzsás tésztát gyúrunk a jéghideg vajból, a szódabikarbónával elkevert lisztből és a cukorból. Egy tálba vagy kivajazott tortaformába kanalazzuk a sütőtökös-almás keveréket, majd a tetejére morzsoljuk a vajas tésztát. 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és 45 percig sütjük.
#nempromóció #nemszponzorálttartalom #nekünkbejött #őszicsemegék
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.