Ősztől egészen tél végéig remek vitamin-, ásványi anyag- és rost-forrás a cékla. Az élénk színű gumó sok káliumot tartalmaz, ami hozzájárul az izmok és az állóképesség növeléséhez, de vasból és magnéziumból is sokat vehetünk magunkhoz a fogyasztásával. Értékes antioxidánsok, flavonoidok és folsav teszi igazán egészségessé ezt az őszi csemegét.
A népi gyógyászatban csodás vérképzőnek tartották, a modern klinikai vizsgálatok pedig be is bizonyították, hogy a cékla segít a vörösvérsejtek regenerálásában és szaporodásában. A legtöbben csak savanyúságként fogyasztják, pedig ennél sokkal változatosabban is elkészíthető, mutatunk is két különleges - ám egyszerűen elkészíthető - céklás finomságot.
Menőke-tipp: A cékla levének fogyasztásával szintén magunkhoz vehetjük ezeket a jótékony összetevőket, arra azonban mindenképp figyeljünk oda, hogy tiszta, bio céklalé kerüljön a poharunkba!
Photo by Natalia Fogarty on Unsplash
Almás céklasaláta
Hozzávalók 4 személyre: 250 g puhára főtt cékla, 1 nagyobb alma, 1-2 gerezd fokhagyma, 1 kis pohár joghurt, 2-3 evőkanál tejszín, só és bors ízlés szerint
A reszelő legnagyobb lyukú oldalán lereszeljük a céklát és a meghámozott, kimagozott almát, majd jól összeforgatjuk. A joghurtban elkeverjük az áttört fokhagymát és hozzáadjuk a lereszelt céklához. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, végül pár evőkanál tejszínnel lazítjuk. Pár órára hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek és a végeredmény minél zamatosabb legyen - nálunk a sült csirke már elképzelhetetlen nélküle!
Photo by Anna Pelzer on Unsplash
Céklahumusz
Hozzávalók 4 személyre: 200 g puhára főtt cékla, 115 g puha csicseriborsó, 2 evőkanál szezámkrém (másnéven tahini), 1/2 citrom leve, 1 csipet só, 1 kiskanál őrölt kömény, 2 evőkanál olívaolaj
Elkészíteni szinte egyszerűbb, mint leírni a receptet! Elég, ha kisebb darabokra vágjuk a céklát és a többi hozzávalóval együtt összeturmixoljuk. Ha túl sűrűnek találjuk, adjunk hozzá még egy kis olívaolajat vagy vizet. Vendégváró falatkákat vagy gyors harapnivalót is készíthetünk belőle, frissen szelt avokádóval, száraz serpenyőben pirított szezámmaggal vagy csírákkal a tetején igazán mennyei!
#nempromóció #nemszponzorálttartalom #nekünkbejött #őszicsemegék
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.