Én vagyok a csúnya, szemüveges kislány! - Beszélgetés Hoppál Bori testtudat oktatóval

Ahogy egy kisgyerek figyelme egyre több mindenre terjed ki és lassan megtanulja a szavakat, amikkel nevén tudja nevezni a dolgokat, észre fogja venni, hogy az emberi testek között különbségek figyelhetők meg. Tudatosul benne, hogy a gyerekek és a felnőttek, az apa és az anya, a fiúk és a lányok teste más.

Megtanulja, hogy ő kislány, anya nő, apa férfi, a kisöccse pedig kisfiú. Mivel minden társadalomban megvannak a női és férfi szerepek, viselkedésmódok kialakult mintái, elkezdjük ezeket is megtanítani a gyerekeknek azzal, hogy az egyiknek babát, a másiknak kisautót veszünk. A lányok haját hagyjuk megnőni és szoknyát adunk rájuk, a fiúknak rövid frizurát vágatunk és nadrágba öltöztetjük őket. De talán ennél is fontosabb az, hogy milyen (rejtett) üzenetekkel erősítünk rá bizonyos tulajdonságokra: a fúkat akkor dicsérjük, ha erősek és bátrak, a kislányokat akkor, ha csinosak és szépek.

 

Fotó: Julian Hochgesang

Ez persze így túlzó általánosítás, de az mindenképpen igaz, hogy egy kislány hamar megtanulja, hogy szépnek kell lennie. – Ezt még messze nem hívnám női öntudatra ébredésnek, de mégis valahol itt kezdődik az, hogy a lányok jobban tudatában vannak a szépség jelentőségének. Talán túlságosan is... Sokkal jobban örülnék annak, ha kisebb hangsúly helyeződne a külsőre és a szülők tudatosan erősítenék a belső értékeket a lányaikban, főleg azt, hogy igazán ‘jó nő’ az lesz, aki magabiztosan, önmagát elfogadva és szeretve, a képességeit kibontakoztatva tudja majd élni az életét – kezdi a beszélgetést Hoppál Bori testtudat-oktató, aki azért dolgozik, hogy minden nő újra felfedezze és megszeresse a testét, ennek köszönhetően pedig szebben szeressen és szabadabban szeretkezzen.


– Milyen megnyilvánulásokkal áshatják alá (legtöbbször akaratlanul) a kislányok női öntudatának egészséges “ébredezését” a felnőttek?

– Szerencsés esetben a szülők valóban szépnek és ügyesnek látják a kislányukat és a gyermekük iránti szeretettel, egészséges elfogultsággal őszintén tudják dicsérni őt. Ha viszont elégedetlenség van bennük – és nincsenek tudatában ennek romboló hatásával – így vagy úgy szóvá is teszik a kicsik füle hallatára. Egy-egy olyan mondat, hogy “jaj, de ügyetlen vagy!”, “olyan a hajad, mint a seprű!”, “ne járj ilyen csámpásan!”, főleg, ha nap, mint hallja a gyerek, mélyen bevésődhet a lelkébe.

– Melyik életkorban a legsérülékenyebb a női lélek?

– Nem tudok egyetlen életkort sem meghatározni, a negatív üzenetek ugyanis bármikor tőrdöfésként érhetnek egy kislányt, de még egy felnőtt nőt is, a komolyabb traumákról nem is beszélve. Természetesen idősebb korban, főleg, ha már bizonyos önismerettel és valós önbecsüléssel rendelkezik egy nő, kevésbé fogja szívére venni a hallottakat, de akkor is fájhat. A különbség talán annyi, hogy a kritika már nem rengeti meg teljes valójában, mert nem válik az öndefiníciója részévé. Bizonyos traumákhoz viszont soha nem lehet elég idősnek, érettnek lenni...

– Hány éves korunk körül kezdjük el kritikusan szemlélni a saját testünket?

– Senki nem születik azzal az érzéssel, hogy “velem valami baj van”. Ezt mindig a külső környezet programozza belénk. Ha egy gyerek kívülről sok negatív visszajelzést kap, hamar “megtanulja”, hogy az, amilyen ő, valahogy nincs rendben. Amikor egy szerető, elfogadó családból kilépve kezdenek el a gyerekek közösségbe járni, megtörténhet, hogy ott szembesülnek azzal, hogy ők valahogy kilógnak a sorból, mert mondjuk szemüveget hordanak, szeplősek vagy “dagik”.

Az ovis vagy iskolás társak csúfolódása fájdalmas sebeket tud ejteni egy gyerek lelkén és sokaknak ez egy életre meghatározó azonosulási pontot határoz meg: “Én vagyok a csúnya, szemüveges kislány”. Hiába telik el jó néhány év, és hiába érik közben szép, csinos kamaszlánnyá (aki esetleg már kontaktlencsét hord szemüveg helyett), belül, a lelke legmélyén még mindig ott hordozza magáról ezt a hamis képet. Persze olyan is előfordul, hogy a “rút kiskacsából” olyan szépséges “hattyú” válik, hogy teljesen maga mögött tudja hagyni a múltat és szabadon tud fürdőzni ebben az “új identitásban”.

Igaz, kamaszkorban általában még azokban a lányokban is felébred a kritikusság, akik nem éltek át ilyen fájó gyerekkori élményeket. Addigra – köszönhetően a média szépségkultuszának – már nagyon is tiszta képet kapnak a arról, hogy milyen egy szép, sőt arról is, hogy milyen egy igazán szexi nő. Ahogy kislányos testük változni kezd, egyre hangsúlyosabb lesz az, hogy hasonlítgatni kezdik magukat nem csupán a kortársaikhoz, barátnőikhez, hanem a tv-ben, magazinokban, óriásplakáton feltűnő sztárokhoz, celebekhez, modellekhez.

– Lerágott csont, de mégsem mehetünk el a téma mellett: mit gondolsz a média által “ránk erőltetett” nőideálról?

– Egy szóban összefoglalva azt, hogy rombol. Nem csak a kislányok, hanem a felnőtt nők énképét is negatívan befolyásolja. Sőt, azzal, hogy szinte csak fiatalok jelennek meg a médiában, az idősebb generációnak mintha azt sugallná: “Ti inkább legyetek láthatatlanok, rajtatok már semmi szép nincs!”. A női testek sokféleségének szépsége nem látható, csak a magas, a sovány, a nagymellű. Persze minden kornak megvolt a maga szépségideálja, de régebben ez a valós női testeket vette alapul. A 21. századra eljutottunk oda, hogy magukat betegre diétázó modellek, szilikonnal feltöltött celebek és mesterségesen tökéletesre photoshoppolt plakátnők számítanak szexinek és a természetes, az egészséges lassan elveszíti a vonzerejét.

Nagyon fontosnak tartom, hogy a nők ráébredjenek arra, hogy ez az egész egy nagy átverés! A nők nyolcvan-kilencven százaléka nem így néz ki! Sőt, maguk a sztárok is csak órákig tartó sminkelés után ilyenek, arra a rövid időre, amíg elkészül a több száz fotó, amiből kiválasztják a legjobbat, amit még makulátlanabbra igazítanak a technika segítségével. Egy igazi nő nem ilyen! Nem két dimenziós, nem (mindig) szőrtelen, szagtalan, ránctalan és minden erőnkkel erre törekedni dőreség lenne! Az élő, mozgó, valóságos nőknek nem a villogó vakuktól csillog a szeme, hanem ha boldogok és egyáltalán nem biztos, hogy a kebelméretőtől látja majd őket vonzónak egy férfi, hanem lehet, hogy a kacagásukba, a humorukba vagy éppenséggel a magabiztosságukba fog beleszeretni. Ha csupán a külsőnket építjük, szépítjük és arra várunk, hogy ettől leszünk szerethetőek, nagy csalódások várnak ránk.

– Tapasztalataid szerint milyen kritikával ostorozzák magukat leggyakrabban a nők?

– Erre a kérdésre lehetetlenség válaszolni, mert ahány nő, annyi alkat, annyi elégedetlenség: “Túl kicsi/nagy a mellem!”, “Túl lapos/nagy a fenekem!”, “Nincs is derekam!”, “A combom, mint két megtermett csülök!”, “Nem tudok ruhát venni magamnak, mert fent két mérettel kisebb vagyok, mint lent!” – de van, akinek az orrával, a fülével, a hasával, a térdével, a bőrével vagy éppen a szeméremtestével van baja. Kifogyhatatlanok vagyunk a kritikákból és ezek a gondolatok meghatározzák a mindennapjainkat, emberi és szexuális kapcsolatainkat is.

Nagyon jó látnom, hogy egy-egy tanfolyamom után hogyan békélnek meg nők a testükkel. Byron Katie Négy Kérdés módszere gyönyörűen ébreszt rá minket arra, hogy mennyivel könnyebb elfogadni, mint állandó harcban állni azzal, amilyen éppen vagyok. Mintha mázsás súlyok emelkednének fel a vállunkról, amikor átérezzük azt, hogy “Hogyan érezném magam e nélkül a (kritikus) gondolat nélkül?” Amikor a testre hangolódunk, sokan átérzik azt, hogy milyen mostohán bánunk a testünkkel – a külseje miatt –, miközben csodás történések zajlanak egy női testben belül, amikről tudomást sem veszünk!

Kritizáljuk a mellünket, hogy ilyen vagy olyan, de hálát adunk-e, hogy egészséges? A menstuációt a legtöbb nő nyűgnek tartja, de átérezzük-e, hogy ez nem csak “szükséges rossz”, hanem termékenységünk záloga, ami – ha nem utálnánk ennyire –, lehet, hogy egészen másképp zajlana bennünk? De ezekhez a felismerésekhez arra van szükség, hogy a külsőről a belsőre fordítsuk a figyelmünket...

A bejegyzés trackback címe:

https://menoke.blog.hu/api/trackback/id/tr5016367840

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Menőke

Friss topikok

Címkék

2019 (1) 2020 (1) 7 év (1) Abacus Hotel (3) adhd (1) ADHD (1) adomány (1) afrodiziákum (2) aggodalom (1) agresszió (2) ágybavizelés (1) ágybavizelés oka (1) ágytisztaság (1) ajakbalzsam (1) ajándék (11) ajándékötlet (7) ajándékötlet férfiaknak (2) ajándékötlet nőknek (1) ajándékozás (1) ajándék barátnak (1) ajándék barátnőnek (1) akció (2) aktív életmód (1) alakformálás (5) alapbetegség (1) alkohol (4) alkoholfüggőség (1) alkoholizmus (2) állás (3) álláskeresés (3) állat (1) állatbarát (1) állatkert (1) állatkertek éjszakája (1) állatszőr (1) állattartás (2) allergia (1) alma (2) almás desszert (1) almás édesség (1) almás pite (1) almás recept (1) almás sütemény (1) almás süti (1) almatorta (1) aloe vera (1) álom (2) altatás (1) alvás (7) alvászavar (1) ambíció (2) Amerika (1) angyal (1) antibiotikum (1) anya (3) anyaság (5) anyatej (1) anyatejes táplálás (1) anyós (2) anyuka (1) apa (1) apák napja (1) apás szülés (1) apuka (1) asztrológia (15) asztrológus (2) Auguszt Cukrászda (1) Ausztria (2) autó (3) autóút (1) baba (17) baba-mama (1) bababőr (1) babahordozás (8) babahordozó (9) babakocsi (1) babapiskóta (1) babaúszás (1) babavárás (7) baba hasfájás (2) baba neme (1) Bagdy Emőke (2) bak (1) Bak (1) Baktay Zelka (1) baktérium (2) baleset (1) balesetmegelőzés (1) balkezes (1) balkezesek (1) balkezesség (1) balkezesség előfordulása (1) balkezesség előnye (1) balkezes átszoktatás (1) balkezes gyerek (1) balkezes írás (1) balkezes olló (1) banán (1) bántalmazás (3) barátnő (1) barátság (1) Barbie (1) Barbie baba (1) barnaság (1) barnulás (1) batáta (1) bátorság (3) bazsalikom (2) bazsalikom gondozás (1) bazsalikom gondozása (1) bazsalikom nevelés (1) bazsalikom öntözés (1) bazsalikom teraszon (1) Beethoven (1) béke (2) bélyeg (1) bélyegmúzeum (1) bemutató (1) bepisil (1) bepisilés (1) bepisilés oka (1) bepisilés okai (1) bepisilő gyerek (1) bepisil éjszaka (1) beszólás (1) betegség (7) beteg gyerek (3) Bika (5) Bika horoszkóp (1) Bika szülő (1) Bika tulajdonság (1) bikiniszezon (2) bizalom (1) biztonság (3) bölcsesség (2) boldog (1) boldogság (9) boldogtalanság (1) bőrápolás (4) bőrápolás kókuszolajjal (1) bőrfeszesítés (1) bőrfeszesítő (1) bőrgyógyász (1) bőrönd (1) borotva (2) borotválkozás (1) Braun (3) Braun prize (1) budakeszi vadaspark (1) Budapest (3) Bük (1) buli (2) büntetés (1) burnout (1) büszkeség (2) cappuccino (1) cékla (1) cellulit (1) cellulitisz (1) cica (3) cipó (2) cipótisztítás (1) citrom (1) coach (1) Corvina Kiadó (1) covid (2) covid-tünet (1) covid19 (2) Covid szövődmény (1) crumble (1) család (24) családalapítás (2) családbarát (1) családi nyaralás (1) családjog (1) családon belüli erőszak (1) császármetszés (1) csendeskönyv (1) csili (1) csillagászat (1) csillagjegy (6) csoki (4) csokiműhely (1) csokitorta (1) csokoládé (4) csomagolás (1) csontritkulás (1) csúfolódás (1) cukor (1) cukorbeteg (1) cukorbetegség (1) cukorbetegség szövődmény (1) cukorbeteg láb (1) cukortartalom (1) cukrászda (1) cukros üdítő (1) cumisüveg (1) curry (1) d-vitamin (2) d-vitamin hiány (1) danza di fiori (1) Debrecen (1) dekoráció (1) depresszió (3) desszert (10) diabétesz (1) diák (1) diéta (3) dió (1) díszítés (1) divat (2) divat trend (1) dohányzás (2) donáció (1) donor (1) döntés (1) Dr. Kollák Zita (1) Dr. Kovács Tibor (1) Dr. Máté Gábor (1) Dr. Ranschburg Jenő (1) Dr. Spányik András (1) Dr. Szabó Tamás (1) Dr. Tűű László (1) Dr. Zacher Gábor (2) ebéd (2) ébredés (1) édesburgonya (1) édesség (10) edzés (1) egészség (8) egészséges életmód (2) egészséges ételek (1) egészséges reggeli (1) egészséges táplálkozás (2) egészségmegőrzés (1) egyedüllét (1) egyke (1) egykék (1) éjszaka (1) éjszakai ágybavizelés (1) éjszakai bepisilés (1) éjszakázás (1) ékszer (1) életmentés (1) életmódváltás (1) elfogadás (1) élmény (1) élményfürdő (2) előléptetés (1) előszoba (1) elsősegély (1) eltévedt (1) eltűnés (1) elveszett (1) ember (1) endokrinológia (1) energia (2) ennivaló (1) eper (2) epertorta (1) epilátor (2) érdekesség (2) érettségi (1) érettségi vizsga (1) ergonomikus hordozó (2) ergonomikus hordozók (1) erő (1) erőszak (1) erőtlenség (1) esélyegyenlőség (1) esküvő (4) esküvőszervező (1) ételallergia (1) étkezés (1) étterem (1) Etyek (1) év gyerekkönyve (1) év könyve (1) fából készült játék (1) fahéj (2) fajáték (1) fapados (1) fáradtság (1) Farkas Róbert (1) fejlesztés (1) fejlődési rendellenesség (1) feketebors (1) félelem (2) felfázás (1) félrelépés (1) féltékenység (1) férfi (3) férfi meddőség (1) fertőtlenítés (5) fertőtlenítő (3) fertőzés (7) feszültség (1) feszültségoldás (1) fiatalság (1) figyelem (1) figyelmesség (1) film (1) firka (1) fogadalom (1) fogantatás (2) fogyás (11) fogyás szülés után (1) fogyókúra (2) folt (1) folteltávolítás (1) folyadékbevitel (1) fordulópont (1) forró csoki (1) fotózás (1) főtt tojás (1) főzés (1) főzött gyurma (1) függőség (1) fül-orr-gégész (1) fürdő (5) fürdőkúra (2) fűszer (2) fűszernövény (1) gabonapehely (1) garázs (1) gasztronómia (1) gátlás (2) gátlásos (1) Gingalló Csokoládéműhely (1) gluténmentes (1) gomba (1) Görögország (1) gyanta (1) gyerek (41) gyerekbarát (1) gyerekbetegség (3) gyerekek (1) gyerekhoroszkóp (7) gyerekjáték (1) gyerekkönyv (10) gyerekkor (1) gyerekkori depresszió (1) gyerekkori félelem (1) gyereklélek (1) gyerekmenü (1) gyereknap (2) gyereknevelés (1) gyerekorvos (1) gyerekprogram (2) gyerekpszichológus (2) gyerektartás (1) gyerekülés (1) gyerekvállalás (4) gyermek (1) gyermekágy (1) gyermeknefrológus (1) gyermekotthon (1) gyermekpszichológus (2) gyermekvállalás (1) gyes (1) gyógyfürdő (2) gyógynövény (1) gyógyszer (1) gyógytea (1) gyógyulás (3) gyógyvíz (2) gyömbér (1) Győri Ildikó (3) gyümölcs (1) gyurma (1) gyurma készítés (1) gyurma otthon (1) gyurma recept (1) habfürdő (1) hagyomány (1) haj (1) Halak (2) Halak gyerek (1) Halak horoszkóp (1) hálószoba (2) harmónia (2) háromnapos láz (1) hasfájás (3) hasfájós baba (3) hátfájás (1) havi vérzés (1) ház (2) hazai turizmus (1) házaspár (1) házasság (6) házasságkötés (1) háziállat (3) házimunka (1) Herceghalom (2) hétvége (2) hét év (1) Hévíz (2) hiánytünet (1) hideg (2) hidratálás (1) higiénia (1) hiperaktiv (1) hiperaktivitás (1) hipó (1) hiszti (1) hit (1) hőemelkedés (1) hólyag (1) homoszexualitás (1) honvágy (1) hordozás (6) hordozási tanácsadó (1) hordozó (1) hormonok (1) hormonzavar (1) horoszkóp (21) hőség (1) hosszú hétvége (2) hotel (3) húgyhólyag (1) hurrikán (1) hűség (1) húsvét (5) húsvéti ajándék (1) húsvéti sonka (1) húsvéti tojás (1) hűtlenség (1) hüvelygomba (1) idegen nyelv (1) idő (1) időjárás (1) idősödés (1) igazság (1) IKEA (1) Ikrek (6) Ikrek anya (1) ikrek csillagjegy (1) ikrek gyerek (2) ikrek horoszkóp (2) Ikrek kapcsolat (1) Ikrek összeillés (1) Ikrek szülő (1) Ikrek tulajdonság (1) illat (4) illóolaj (1) immunerősítés (3) immunrendszer (2) immuntréning (1) influenza (3) ingyenes koncert (1) innováció (1) intelligencia (2) interjú (3) internet (1) intim szőrtelenítés (1) inzulinrezisztencia (1) ir (1) irígység (1) Irma (1) író (1) ISARA (4) iskola (6) iskolai zaklatás (2) ismerkedés (2) ital (2) ivókúra (1) járvány (9) játék (8) játék fából (1) jézuska (1) jobbkezes (1) jóga (1) joghurt (1) jótékonyság (2) kabát (1) kábítószer (1) kakaó (1) kakaós kuglóf (1) kaland (1) kamarazene (1) kamaszkor (1) kapcsolat (10) kapcsolatok (1) kapcsolattartás (1) kapor (1) karácsony (5) karácsonyfa (1) karácsonyi ajádnék (1) karácsonyi ajándék (2) karácsonyi készülődés (1) karantén (6) kardamom (1) karrier (4) kása (1) katasztrófa (1) kávé (2) kávézó (1) kedvenc (2) kedvezmény (2) Kégl Ági (1) Kégl Ágnes (1) keksz (1) kert (2) kéz (1) kezeles (1) kézfertőtlenítés (5) kézfertőtlenítő (3) kézipoggyász (1) kézmosás (3) kézmüves (1) kiégés (1) kijárási korlátozás (2) kijárási tilalom (1) kikapcsolódás (9) kiközösítés (1) kimerültség (2) Kína (1) kirándulás (8) kiruccanás (5) kisbaba (3) kisgyerek (1) kismama (2) kismamatorna (1) kitartás (1) kíváncsiság (1) kocsi (2) koffeinmentes (1) koffeinmentes kávé (1) kókuszolaj (1) Kolibri Kiadó (1) kólika (1) kolléga (2) kommunikáció (3) koncert (2) konfliktus (4) konyhakert (1) könyv (12) könyvajánló (3) könyvújdonság (2) kórház (1) kórokozó (2) koronavírus (11) koronavírus-fertőzés (2) koronavírus szövődmény (1) koronavírus teszt (1) Kos (5) kötődés (3) kötődő nevelés (4) közlekedés (1) közlekedésbiztonság (1) kozmetikum (4) kreatív (1) kreativitás (4) krízis (1) krízisvonal (1) kuglóf (1) kuglóf recept (1) külföld (2) különleges név (1) kurkuma (1) kürtőskalács (1) kürtőskalács forma (1) kürtőskalács recept (1) kürtőskalács sütés (1) kutya (1) lábbeli (1) lakás (3) Lakatos Márk (1) láthatás (1) látnivaló (7) látnivalók (1) láz (2) lázcsillapítás (2) lázgörcs (1) leégés (1) legjobb barátnők (1) LEGO (2) lélek (1) lelki segély (1) lelki terror (1) LErbolario (2) leszokás (1) levendula (1) Libri Kiadó (1) lime (1) lisztmentes (1) London (1) LUSH (2) lustaság (1) macska (4) magánügy (1) magány (1) Magyarország (1) magyar népmese (1) magzatvédő vitamin (2) mama (2) mangó (1) margitsziget (3) Martonvasar (1) mascarpone (2) másság (1) masszázs (2) matek (1) matematika (1) Máté Gábor (1) meddőség (3) Mediátor (1) megcsalás (1) megelőzés (7) megfázás (4) meglepetés (1) mélypont (1) menő (1) Menő Mamik (1) menstruáció (2) Mentesen is teljesen (1) menzesz (1) méregtelenítés (1) Mérleg (4) Mérleg anya (1) Mérleg csillagjegy (2) Mérleg gyerek (1) Mérleg horoszkóp (2) Mérleg kapcsolat (1) Mérleg nő (1) Mérleg szülő (1) Mérleg tulajdonság (1) mese (4) mesekönyv (2) mézeskalács (1) meztelen (1) meztelenség (1) Mikulás (2) mintavétel (1) mobiltelefon (2) mondóka (1) morzsasüti (1) mosás (2) mosógép (1) mosókapszula (1) mosószer (2) motiváció (1) mozgás (2) mozgékony gyerek (1) mozi (1) mozifilm (1) munka (9) munkahely (6) munkavállalás (2) müzli (1) nagycsalád (1) náhta (1) nap (1) napozás (3) napszemüveg (1) napvédelem (3) narancsbőr (2) narancsbőr ellen (1) narancsbőr kozmetikum (1) nászút (1) nátha (3) natúrkozmetikum (4) nefrológus (1) nemalvás (1) nemzeti filharmonikusok (1) népmese (1) netszerelem (1) név (1) nevelés (9) névválasztás (1) (2) nőgyógyász (2) női bajok (1) Nők (1) Nőnap (1) nőnapi ajándék (1) nőnapi ajándékötlet (1) Nono Pantalon (1) növény (1) nyár (5) nyaralás (4) nyári szünet (2) nyelvtanulás (1) nyelvtudás (1) Nyilas (3) Nyilas gyerek (1) Nyilas horoszkóp (1) nyújtás (1) nyújtógyakorlat (1) odafigyelés (1) okostelefon (1) Olaszország (3) olasz konyha (1) Oliva Étterem Veszprém (1) Oliva Hotel és Étterem (2) Oliva Hotel Veszprém (1) öltözet (1) öltözködés (2) olvasás (6) önbizalom (2) önéletrajz (1) önkéntes karantén (1) online koncert (1) online tanulás (1) önvédelem (1) orbánc (1) Ördög Nóri (1) öregedés (1) óriásplakát (1) örökbefogadás (1) örök barátság (1) öröm (1) Oroszlán (4) Oroszlán csillagjegy (1) Oroszlán gyermek (1) Oroszlán horoszkóp (1) orvos (3) őssejt (2) őssejt-adományozás (2) összefogás (1) ősz (1) őszi cseme (1) őszi csemegék (4) osztály (1) osztálykirándulás (1) osztálytárs (1) őszülés (1) ősz haj (1) ötlet (1) otthon (3) óvoda (2) OVSZ (1) pajzsmirigy (1) pandemia (1) Pandora (1) panír (1) papucs (1) parfüm (3) párkapcsolat (6) Park Kiadó (1) párválasztás (1) Paulo Coelho (1) pcos (1) pedagógus (2) példa (1) pelenka (1) penne (1) pénz (2) pénzbüntetés (1) Petrovszki Petra (1) piac (1) pici and the city (1) pihenés (13) pince (1) piskóta (1) pite (1) pitetészta (1) popsitörlő (1) prevenció (4) program (7) programajánló (9) prűd (1) pszichológia (16) pszichológus (8) rajz (1) Rák (5) rakott krumpli (1) Rák anya (1) Rák csillagjegy (2) Rák horoszkóp (1) Rák kapcsolat (1) Rák nő (1) Rák tulajdonság (1) randi (1) rántott sajt (1) rebarbara (1) recept (14) regenerálódás (2) reggel (1) reggeli (2) reklámarc (1) relax (1) rémálom (1) rend (1) rendetlenség (1) rendrakás (1) repülés (1) repülő (2) repülőtér (1) repülőút (2) reziliencia (1) róka (1) romantika (1) rózsa (1) rózsaillat (1) ruha (3) rúzs (1) sáfrány (1) sajt (2) sajttorta (1) saláta (1) Sárvár (1) sebész (1) segítség (5) selejtezés (1) (1) siker (11) sikerélmény (2) sikeres fogyás (1) sikeres fogyókúra (1) sikersztori (3) Skorpió (4) Skorpió gyerek (1) Skorpió horoszkóp (2) skorpió nő (1) skorpió szülő (1) smoothie (2) sni (1) (1) só-liszt gyurma (1) só-liszt gyurma recept (1) sófogyasztás (1) sógornő (1) sonka (1) sósav (1) sport (3) Starbucks (1) strand (2) Strandok Éjszakája (1) strandszezon (1) stressz (7) stresszoldás (2) Sunday Brunch (1) sütemény (4) sütés (2) süti (4) sütőtök (1) Svábhegyi Gyógyintézet (1) szabadság (1) szakértő (1) Szakítás (1) szálloda (2) szauna (2) szegfűszeg (1) szem (2) személyiség (6) szemszín (1) szemüveg (1) szennyes (1) szépség (2) szerelem (16) szerelmesek napja (1) szerencse (1) szeretet (6) szex (3) szex szülés után (1) szilveszter (2) szín (2) szingli (2) szív (1) szívbetegség (1) szobatisztaság (1) szökés (1) szókincs (1) szőlő (1) szomszéd (1) szoptatás (1) szőr (1) szórakozás (1) szorongás (3) szorongás bepisilés (1) szőrtelenítés (3) szülés (9) szülésfotózás (1) szülés utáni depresszió (1) születés (1) szülő (18) szülő-gyerek (1) szülő-gyerek kapcsolat (10) szülőhoroszkóp (1) szünidő (1) szűrővizsgálat (1) Szűz (4) Szűz anya (1) Szűz csillagjegy (2) Szűz gyerek (2) Szűz horoszkóp (2) Szűz jegy (1) Szűz jellem (1) Szűz nő (1) Szűz személyiség (1) Szűz szülő (1) Szűz tulajdonság (1) tablet (2) takarítás (2) tanár (2) tanulás (2) táplálékkiegészítő (1) táplálkozás (2) tápszer (1) társkeresés (6) társkereső (1) tartalmas időtöltés (1) tavaszi fáradtság (1) távkapcsolat (2) tea (1) teafaolaj (1) teafőzés (1) tehetség (1) tejmentes (1) tejmetnes (1) tejszínhab. reggeli (1) tél (2) Télapó (1) telefon (1) téli bőrápolás (1) téli sport (1) téli wellness (2) terhesség (1) terhesvitamin (1) termál (2) termálfürdő (3) termálvíz (2) termékenység (3) természetes szépség (1) természetes szülés (1) test (2) testápolás (1) testápoló (2) testvér (2) teszt (5) tészta (2) tésztaétel (1) tévhit (1) tinédzser (1) tippek (1) tiramisu (2) tisztaság (3) tojás (1) tojásmentes (1) tojássaláta (1) tolerancia (2) tonhal (1) törlőkendő (1) torna (2) torokgyulladás (1) torta (2) törvény (1) totyogó (1) tradíció (1) trend (1) tudomány (1) tulajdonság (1) tunetek (1) turmix (3) tüsszentés (2) üdítő (1) udvar (1) ügyelet (1) Ügyvéd (1) újdonság (5) újév (3) újévi fogadalom (1) újrakezdés (1) újszülött (1) új év (3) új film (1) ultrahang (1) uniszex ajándék (1) ünnep (2) ünnepi készülődés (3) úszás (1) úszásoktatás (1) uszoda (1) út (1) utazás (19) utazás cukorbetegen (1) utazás cukorbetegséggel (1) utazás diabétesz (1) uv-a (1) uv-b (1) üzletnyitás (1) uzsonna (1) vacsora (2) vakáció (5) Válás (2) Valentin nap (2) Válóper (2) várandósság (4) varázspalló (1) vasalás (1) vásárlás (1) vega (1) vegyszermentes (1) vélemény (1) vér (1) véradás (2) Verona (1) vérplazma (1) vérvétel (1) vese (1) veszekedés (1) veszély (1) Veszprém (3) videójáték (1) világjárvány (1) virág (1) vírus (9) vírusölő (1) vita (1) vitalitás (1) vitamin (6) vitaminhiány (1) víz (1) vízbiztonság (1) vízöntő (1) vizsga (1) vizsgadrukk (1) vodka (1) VV Ági (1) Waldorf saláta (1) wellness (10) wellness hotel (1) zab (1) zabpehely (1) zabpelyhes keksz (1) zaklatás (2) zene (1) zöldség (3) zöld turmix (1) Zsámbék (1) Zsarolás (1) zsebpénz (1) zsírégetés (3) Címkefelhő
süti beállítások módosítása