A pitesütésnek már többször is nekifutottam, és jó pár sikertelen próbálkozás után be kellett látnom, hogy az alaptésztának az elkészítése csak könnyűnek tűnik, de valójában nem az. Azt reméltem, hogy anyukám könyvespolcán megtalálom majd a titok nyitját, ott ugyanis több régi, rongyosra olvasott szakácskönyv sorakozik.
Az egyik keményfedeles könyvből megsárgult "sajtcetlik" hullottak a padlóra, kézzel írott receptekkel együtt. Hamar kiderült, hogy Emi mami sütigyűjteményének darabjai kerültek elő, amiket azután szépen beragasztottunk az eredeti füzetkébe - abba, amit az esküvőjére kapott Eszter mamától. Ő útravalóul papírra vetette néhány étel elkészítésének leírását, de a receptesfüzet megtöltése az újdonsült feleségre várt. A gyűjtemény azután anyukámhoz került, és a sok lapozgatás miatt most már csak nagyon óvatosan szabad bánni vele. Az első recept, amit anyukámmal együtt valósítottunk meg belőle, az almás pite volt. A süti alapját egy olyan egyszerűen elkészíthető tészta adja, amit még a legkezdőbb sütögetők sem ronthatnak el, a végeredmény mégis mennyei - és attól függően, hogy mi kerül a tetejére, édes és sós piték alapjául is szolgálhat.
Photo by Andy Chilton on Unsplash
Pitetészta - kedvünk szerint variálható
Hozzávalók: 40 dkg átszitált liszt, 1 csomag sütőpor, 2 dkg cukor, 2 tojás sárgája, 15 dkg vaj, 1 csipet só, 2 dl tejföl
A hozzávalókat gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, kedves gombócot formálunk belőle és letakarva legalább 30 percig hűtőben pihentetjük. Ha sós feltéttel készítjük, csak egy csipetnyi cukor kerüljön bele! Ha letelt az idő, a tésztát a piteformába fektetjük, megszurkáljuk villával és kedvünk szerint töltjük. 180 fokra előmelegített sütőben sütjük, 40-50 percig. Tűpróbát végzünk, hogy biztosan jó időben kapcsoljuk ki a sütőt.
Pitetészta lisztérzékenyeknek
Egy ideje hagyománnyá vált a barátaink között, hogy szülinapra valamilyen vajkrémes torta helyett könnyed pitével lepjük meg az ünnepeltet. Nagy fejtörést okozott, amikor lisztérzékeny barátnőm nagy napjára készülődtem. Végül összeállt a tökéletes pitetészta, amiből ő is kedvére csipegethetett.
Hozzávalók: 20 dkg rizsliszt, 14 dkg kukoricaliszt, 1 csomag sütőpor, 15 dkg cukor, 5 tojás sárgája, 15 dkg vaj, 1 csipet só
A hideg vajat elmorzsoljuk a kukoricaliszttel, a rizslisztet, a sütőport és a cukrot egy gyúródeszkára helyezzük. Rászórjuk a kukoricalisztes morzsát és a sót, majd a közepébe mélyedést készítünk és beleütjük a tojások sárgáját. Gyors mozdulatokkal összedolgozzuk, folpackba csomagoljuk és 40 percre hűtőbe tesszük felhasználás előtt. Ez a mennyiség a 26 cm-s piteformához ideális. Sütése megegyezik a fentivel.
Photo by Chloe Benko-Prieur on Unsplash
Almás pite
Hozzávalók: a fenti édes alaptészta, beledolgozva 1 alaposan megmosott citrom reszelt héja, 50 dkg alma, a héjától megszabadított citrom leve, 20 dkg baracklekvár, 2-3 evőkanál cukor, fahéj, 2-3 evőkanál tej
A pitetésztát egyenletesen eloszlatjuk a sütőformában, megszurkáljuk villával és megkenjük baracklekvárral. Az almát meghámozzuk, kimagozzuk és vékony szeletekre vágjuk. Meglocsoljuk a citrom kifacsart levével és szépen, több rétegben elhelyezzük a piteformában. Minden réteget megszórunk 1 evőkanál cukorral és ízlés szerint fahéjjal. A tetejét megkenjük a megmaradt lekvárral, a tészta szélét pedig megkenjük egy kis tejjel, hogy ne égjen meg a sütés során. 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, 30-40 percre.
Photo by Jennifer Pallian on Unsplash
Túrós-meggyes pite
Még egy gyümölcsös, ami a nyári szülinaposok kiváltsága. Szerencsére a meggy fagyasztott változatát is bevethetjük a sütés során, így lényegében bármely évszakban élvezhetjük ennek a csodás "házasságnak" (azaz a túró és a meggy összeolvadásának) az eredményét. Bármilyen más gyümölcsöt is használhatunk, akár vegyes töltelékkel is készülhet. Áfonyával, szederrel, cseresznyével, barackkal, eperrel, málnával készítve semmiképpen nem foghatunk mellé!
Hozzávalók: a fenti édes alaptészta, 10 dkg túró, az alaptészta készítésénél kimaradt 2 tojás fehérje, 8 dkg cukor, egy csipet só, 1/2 citrom leve, 4 evőkanál mascarpone, 4 evőkanál tejföl, 2 marék magozott meggy
A pitetésztát a formába fektetjük és megszurkáljuk. A túrót villával áttörjük, hozzáadjuk a cukrot, a sót, a citrom levét, a tojásfehérjét és a meggy felét. Tovább dolgozunk rajta a villával, majd beleöntjük a tejfölt és a mascarponet is. A kész tölteléket a pitetésztára kanalazzuk, a tetejére pedig rászórjuk a megmaradt gyümölcsöt. 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük, 40-50 percre.
Photo by Melissa Walker Horn on Unsplash
Házi pesztós-szalonnás pite
Ez a verzió olasz férjem "fejlesztése". Elég volt egyszer elkészíteni, máris ez lett a család férfitagjainak abszolút kedvence. A nagymama pitetésztája naprakész hozzávalókkal házasítva! Egy nagy adag friss salátával tálalva komplett főétel lehet, magunkkal vihetjük vendégségbe, piknikre is! (Ez utóbbi esetén érdemes otthon előre felszeletelni és a piteformában szállítani.)
Hozzávalók: a fenti alaptészta sós változata, 1 gerezd fokhagyma, 6-8 bazsalikomlevél, 6-8 mentalevél, 1 evőkanál apróra vágott snidling, 1 evőkanál apróra vágott petrezselyem, 4 dkg liszt, 4 dkg mandula, 5 dkg dió, 8 dkg tejszínes krémsajt, 25 dkg rikotta, 1 tojás + 1 tojás sárgája, egy pici só és bors, olívaolaj a megfelelő állag eléréséhez, egy kevés reszelt sajt a tetejére (elhagyható), aprított snidling a díszítéshez (elhagyható)
Hozzávalók a tojásos krémhez a tetejére: 15 dkg húsos szalonna, 2 dl főzőtejszín, 1 tojás + 1 tojás sárgája
A pitetésztát a formába tesszük és megszurkáljuk villával. A pesztó elkészítéséhez a fűszernövényeket, a diót, a mandulát, a fokhagymát és egy kis olívaolajat a turmixgépbe tesszük. Addig mixeljük, amíg krémes állagú, homogén masszát kapunk. Ha túl sűrű lenne, hozzáadunk egy kis olívaolajat. Egy másik tálban összedolgozzuk a tojást és a tojássárgáját, a rikottát és a krémsajtot, majd ha összeállt, sózzuk-borsozzuk és belekeverjük a pesztót is. Beleszitáljuk a lisztet és azt is alaposan elkeverjük. (Ha szükséges, még "kiigazítjuk" sóval, borssal) Ezután száraz serpenyőben megpirítjuk a szalonnát. A pitetésztára ráöntjük a pesztót, megszórjuk a langyos szalonnadarabkákkal, majd a tetejére öntjük a tojással eldolgozott tejszínt. Tartalmasabbá és finomabbá tehetjük, ha egy kis reszelt sajttal is meghintjük, majd 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük, 45-50 percre. Tálalás előtt megszórjuk snidlinggel, vagy bármilyen más, aprított zöldséggel, fűszernövénnyel.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.