Ezt a csokitortát nem csak enni, de sütni is csodaklassz, imádom nézni a sütőben emelkedő piskótát és azt, ahogy habosodik a könnyed krém a robotgép szorgos munkájának köszönhetően. Azt hiszem, csokitorta terén megtaláltuk az igazit!
Tejszínes csokitorta
Hozzávalók a piskótához:
6 tojás,
6 evőkanál cukor,
6 evőkanál liszt,
3 csipet foszfátmentes sütőpor,
3 csipet só
Hozzávalók a krémhez:
200 ml tejszín,
200 g magas kakaótartalmú étcsokoládé,
200 g vaj,
80 g cukor
A tejszínes csokitorta tetejét kakaóporral szórtam meg
Mivel megéri a bíbelődést, a tortához a piskótát én laponként sütöm (3x2 tojásból), de aki nem ilyen elvetemült, az egy 20 cm átmérőjű tortaformában készült 6 tojásos piskótával meg is úszhatja a macerát. Igaz, hogy a művelet így kicsit hosszabb, mintha egyben sütnénk, de közben el lehet készíteni a csokikrémet, így összességében nem tart sokkal tovább a procedúra - a végeredmény pedig garantáltan kárpótol! A laponként sütött piskóta akkor lesz tökéletes, ha nem csak a sütést, hanem a tészta kikeverését is három részletben ejtjük meg.
A két tojás fehérjét kemény habbá verem a cukorral és egy csipet sóval, majd egyenként hozzáadom a tojás sárgáját. Ezután beleszitálom a sütőporral elkevert lisztet és még egyszer alaposan összekeverem. A tortaformát (az enyém 20 cm átmérőjű) kibélelem sütőpapírral és megtöltöm a tésztával. 140 fokra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt megsütöm.
Közben a tejszínt egy kis edénybe öntöm, beletördelem a csokoládét és mérsékelt tűzön melegítem, amíg fel nem olvad a csoki. Ha ez megvan, félreteszem és megvárom míg teljesen kihül (nem szabad türelmetlenkedni!) A szobahőmérsékletű vajat 10 percig habosítom a robotgép legmagasabb fokozatán, majd több részletben hozzáöntöm az olvasztott csokit. Mi nem szeretjük a túlzottan édes sütiket, ezért a cukor mennyiségét ízlés szerint variálhatjuk.
Ha egy kicsit cifrázni szeretnénk, a torta összeállításakor meggyszemeket ültethetünk a csokikrémbe és a torta tetejére is
Összeállítjuk a tortát, az oldalát és a tetejét is bevonjuk a krémmel. A "sima csokitorta" tetejét megszórhatjuk cukrozatlan kakaóporral, reszelt csokoládéval, és a megmaradt krémmel díszíthetjük. (Ehhez hozzá szoktam adni még pár kiskanál kakaóport, hogy sötétebb színével jobban mutasson a torta tetején, de ez persze "elhagyható extra".)
Akinek kedve tartja, a csokikrémmel megkent tortalapra alaposan lecsepegtetett meggybefőttet is tehet, és a torta dekorálásához is használhat meggyszemeket. (Aki mindkét tortát egyszerre szeretné elkészíteni, a piskótából és a csokikrémből is dupla mennyiséggel számoljon!)
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.