Anyukák, akik 3 évig babáztak és nem bánták meg

Jó pár év eltelt azóta, hogy bejárta a világhálót a nyílt levél, amit a dolgozó anyuka írt az otthon lévőnek, amire persze válasz is érkezett a három évig babázó anyától.

Én akkor még csak babát sem vártam, mégis éreztem, hogy rózsaszín vattacukor ez az egész levelezősdi, az életben ugyanis komoly adok-kapok zajlik a két tábor között. – Csodálom a végtelen türelmedet, a képességedet, hogy vidáman nézz szembe a mindennapokkal, és örömet hozz a gyerekek életébe - még akkor is, amikor lestrapálnak. Csodálom az elkötelezettséged, hogy állandóan jelen légy a gyerekek életében, még ha ez nem is mindig könnyű – áll az említett levélben. (Teljes terjedelmében itt el tudod olvasni.) Most három otthon lévő anyuka mesélt kendőzetlen őszinteséggel a mindennapokról, és arról, hogyan reagált a környezetük a hosszúra nyúlt babázásra.

 

Anya-babazik-Zita-600x450.jpg Zita, Barni és Lelle


Zita az oviból ment babázni

 

Tóthimolay Zita óvónőként dolgozott, mielőtt megszülettek volna a gyerekei. – Egyházi óvodáról váltottam vidéki óvodára, határozatlan idejű szerződés reményében, de ott is több év lett volna, mire helyet kapok. Mivel több gyermeket terveztünk, és abból kettőt kis korkülönbséggel, bevállaltuk határozott idejűvel az első gyermekünket. A fülembe jutott, hogy az a kolléganő, akinek a helyére felvettek, amíg a szülési szabadságát tölti, nem jó viszonyban vált el sem a vezetőségtől, sem a közvetlen kolléganőjétől, ezért nagyjából tudtam, hogy mire számíthatok – emlékszik vissza Zita, akinek nem is okoztak csalódást az oviban. Amikor megfogant a kisfia, gyakran gyötörték rosszullétek, ezért volt, hogy beteget kellett jelentenie még azelőtt, hogy bárkivel megosztotta volna a nagy hírt: – Mikor első alkalommal jeleztem a kolléganőmnek, hogy nem tudok bemenni dolgozni, másnap már arról sugdolóztak, hogy biztosan várandós vagyok. Amikor bejelentettem a főnöknőmnek, hogy babát várok, természetesen gratulált, de hozzátette, hogy szerinte még várhattam volna vele. Abban azért igyekezett egyezségre jutni, hogy amíg tudok, dolgozzak – idézi fel Zita, aki abszolút együttműködőnek bizonyult, ám a rosszullétek miatt kevesebbet tudott dolgozni a tervezettnél. – A férjemmel két gyereket szerettünk volna, lehetőleg kis korkülönbséggel. Ez össze is jött, hiszen másfél év van a gyermekeim között. Az elsőnél biztos volt, hogy itthon tud velem maradni 3 éves koráig, ami nagy vágyam volt – meséli Zita, aki tudatosan maradt otthon hosszabb ideig a kicsikkel, és egy cseppet sem bánja, hogy a szülés után megszűnt a munkaviszonya. – Ez egy elég nagy volumenű döntés volt, minden eshetőséget számításba vettünk, és ma sem csinálnánk másképp. Sajnálom, hogy csak kevesen tehetik meg, hogy addig maradjanak otthon a gyerekkel, ameddig szeretnének, tisztában vagyok azzal, hogy sokszor kényszerből mennek vissza az anyukák a munkahelyükre. Mivel végre sikerül családi házba költöznünk, most úgy néz ki, hogy a kislányom bölcsis lesz a második szülinapja után, bármennyire is szeretném itthon tartani, mert azt vallom, hogy az első pár évben a gyerekek az anyukájuk mellett vannak a legjobb helyen – teszi hozzá Zita, aki a közvetlen környezetéből nem kapott kritikát.

 

debi-es-milan-600x471.jpg Debi Milánnal


Debi duplázott

 

Túri Debi, aki a húszas évei elején jár, tanult és gyakorlaton volt egy családi sörözőben, amikor kisfia, Milán megfogant. Mivel a szerettei vették körül a munkahelyén, mindenki örömmel fogadta a gólyahírt, várandóssága senkinek nem jelentett gondot. – A kisfiammal a nyolcadik hónap végén fejeztem be a munkát és az iskolát is. Idén június elején pedig megszületett a kislányom, Lara, akivel szintén szeretnék itthon maradni, de három év múlva újra munkába állok majd. Addig pedig élvezem a gyerekeim társaságát – mondja Debi, aki tudatosan döntött a hosszúra nyúlt babázás mellett. Milán 2,5 évesen készen állt arra, hogy elkezdje az ovit, de mivel Debi akkor már babát várt, maradt minden a régiben. – Ha visszaforgathatnám az idő kerekét, akkor is mindent pontosan így csinálnánk, ahogy eddig, mert pontosan így álmodtuk meg a dolgokat. Többen is kifejezték a nemtetszésüket, főleg amikor kiderült, hogy Lara is úton van. Azt mondták, hogy nekem könnyű, amiért eltart a párom, de szerencsére jóval többen vannak azok, akik mellettem állnak. Szerencsére nem mindenki gondolja azt, hogy anyaként szégyen három – illetve az én esetemben hat – évet otthon tölteni. Azt gondolom, hogy aki megteheti, hogy otthon maradjon, annak kár ezeket az éveket elszalasztania, hiszen soha nem hozhatjuk vissza őket. Tapasztalatból mondom, hogy jobb, ha mi látjuk a gyerekünk első lépéseit és mi halljuk az első szavait. Nekem öröm volt önálló evésre vagy szobatisztaságra tanítani Milánt és mondókákkal, énekekkel megismertetni. Tudom jól, hogy a kényszer nagy úr, és sokan nem önszántukból térnek vissza a munkahelyükre, de akik megtehetik, azoknak mindenképp azt tanácsolom, hogy használják ki ezt az időszakot, és legyenek a gyerekükkel – teszi hozzá Debi, aki sikerként éli meg, hogy Milán úgy ment oviba 2,5 évesen, hogy teljesen önálló volt, folyékonyan beszélt és jó pár mondókát kívülről fújt.

 

moni_berci-600x441.jpg Móni és Berci


Móni örökké bánná, ha ezt kihagyta volna

 

Kohl-Dombay Mónika egy biztonságtechnikai cégnél dolgozott, mielőtt megszületett a kisfia, Bercel. – Bár nem volt túl mély a kapcsolatunk, az akkori főnökömet nagyon kedveltem, neki mondtam el először, hogy babát várok és nagyon örült. Ezután következtek a kollégáim, majd a területi igazgatónk. Nekem úgy tűnt, hogy mindenki nagyon boldog volt és őszintén gratulált. Nem csináltak nagy ügyet abból, hogy elmegyek a munkahelyemről, mert már egy ideje zajlott a cég átalakítása, így senki nem lehetett biztos a saját helyében sem. Eredetileg úgy terveztem, hogy csak az utolsó hónapban jövök el szülési szabadságra, de az élet máshogy hozta. Elég sokat feszült, kéményedett a hasam, így december lett az utolsó hónap, amit munkával töltöttem, Berci pedig április 3-án született – idézi fel a történteket Móni, akinek az orvosa egyik napról a másikra döntött, úgy, hogy nem mehet többet dolgozni. Móni mindig is úgy tervezte, hogy ha lesz egy babája, akkor három éves koráig mindenképp otthon maradna vele. – Szerencsém van, mert a sors úgy hozta, hogy ezt meg is tehetem. Ha újra kezdheteném, akkor is így csinálnám. Az ismerőseim, és a családtagjaim sem szóltak meg amiatt, hogy nem "rohantam vissza" a munkahelyemre. Persze volt, aki furcsán nézett rám, és akadt olyan is, aki szerint nem tesz jót a gyereknek, ha ilyen sokáig van az anyukájával, mert önállósodnia kell és gyerektársaságra van szüksége – meséli Móni, aki meghallgatja ugyan az ilyen véleményeket, de cseppet sem ért velük egyet. – Úgy érzem, hogy Bercivel mindkettőnknek szüksége van az együtt töltött időre, így is járunk gyerektársaságba, sokat vagyunk a levegőn, játszótéren, játszóházban stb.  Azoknak, akik még gondolkodnak rajta, hogy visszamenjenek-e dolgozni vagy babázzanak, azt üzenem, hogy ha megtehetik, akkor ne rágódjanak rajta sokat: bátran maradjanak otthon! Tapasztalatból tudom, hogy vannak nehéz pillanatok és erőt próbáló időszakok, de akkor se könnyebb, ha úgy kell megoldani a munkába járást és a bölcsibe jutást, hogy közben apa dolgozik. Nagyon hamar eltelik ez a három év, én örökké bánnám, ha nem töltöttem volna a kisfiammal ezt az időt. A babának szüksége van az anyukájára, az együtt töltött, érzelemdús, szeretetteljes, stabil kapcsolatra, hogy utána könnyebben induljon el a nagyvilágban. És szerintem az anyukának is szüksége van erre az időszakra, hogy megismerje a gyermekét, hogy az anyai szeretetét át tudja adni, meg tudja élni, mert később, amikor a gyerek már nagyobb lesz, nem lesz ennyi idejük egymásra, egymással – fejti ki Móni, aki a szívemből szól.

 

Mint mindig, az éremnek ebben az esetben is két oldala van, mi pedig a másikra is kíváncsiak vagyunk. Ezért hamarosan jövünk a folytatással, amiben gyorsan munkábaálló anyukák engedtek betekintést a mindennapjaikba.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://menoke.blog.hu/api/trackback/id/tr8316367768

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Menőke

Friss topikok

Címkék

2019 (1) 2020 (1) 7 év (1) Abacus Hotel (3) adhd (1) ADHD (1) adomány (1) afrodiziákum (2) aggodalom (1) agresszió (2) ágybavizelés (1) ágybavizelés oka (1) ágytisztaság (1) ajakbalzsam (1) ajándék (11) ajándékötlet (7) ajándékötlet férfiaknak (2) ajándékötlet nőknek (1) ajándékozás (1) ajándék barátnak (1) ajándék barátnőnek (1) akció (2) aktív életmód (1) alakformálás (5) alapbetegség (1) alkohol (4) alkoholfüggőség (1) alkoholizmus (2) állás (3) álláskeresés (3) állat (1) állatbarát (1) állatkert (1) állatkertek éjszakája (1) állatszőr (1) állattartás (2) allergia (1) alma (2) almás desszert (1) almás édesség (1) almás pite (1) almás recept (1) almás sütemény (1) almás süti (1) almatorta (1) aloe vera (1) álom (2) altatás (1) alvás (7) alvászavar (1) ambíció (2) Amerika (1) angyal (1) antibiotikum (1) anya (3) anyaság (5) anyatej (1) anyatejes táplálás (1) anyós (2) anyuka (1) apa (1) apák napja (1) apás szülés (1) apuka (1) asztrológia (15) asztrológus (2) Auguszt Cukrászda (1) Ausztria (2) autó (3) autóút (1) baba (17) baba-mama (1) bababőr (1) babahordozás (8) babahordozó (9) babakocsi (1) babapiskóta (1) babaúszás (1) babavárás (7) baba hasfájás (2) baba neme (1) Bagdy Emőke (2) bak (1) Bak (1) Baktay Zelka (1) baktérium (2) baleset (1) balesetmegelőzés (1) balkezes (1) balkezesek (1) balkezesség (1) balkezesség előfordulása (1) balkezesség előnye (1) balkezes átszoktatás (1) balkezes gyerek (1) balkezes írás (1) balkezes olló (1) banán (1) bántalmazás (3) barátnő (1) barátság (1) Barbie (1) Barbie baba (1) barnaság (1) barnulás (1) batáta (1) bátorság (3) bazsalikom (2) bazsalikom gondozás (1) bazsalikom gondozása (1) bazsalikom nevelés (1) bazsalikom öntözés (1) bazsalikom teraszon (1) Beethoven (1) béke (2) bélyeg (1) bélyegmúzeum (1) bemutató (1) bepisil (1) bepisilés (1) bepisilés oka (1) bepisilés okai (1) bepisilő gyerek (1) bepisil éjszaka (1) beszólás (1) betegség (7) beteg gyerek (3) Bika (5) Bika horoszkóp (1) Bika szülő (1) Bika tulajdonság (1) bikiniszezon (2) bizalom (1) biztonság (3) bölcsesség (2) boldog (1) boldogság (9) boldogtalanság (1) bőrápolás (4) bőrápolás kókuszolajjal (1) bőrfeszesítés (1) bőrfeszesítő (1) bőrgyógyász (1) bőrönd (1) borotva (2) borotválkozás (1) Braun (3) Braun prize (1) budakeszi vadaspark (1) Budapest (3) Bük (1) buli (2) büntetés (1) burnout (1) büszkeség (2) cappuccino (1) cékla (1) cellulit (1) cellulitisz (1) cica (3) cipó (2) cipótisztítás (1) citrom (1) coach (1) Corvina Kiadó (1) covid (2) covid-tünet (1) covid19 (2) Covid szövődmény (1) crumble (1) család (24) családalapítás (2) családbarát (1) családi nyaralás (1) családjog (1) családon belüli erőszak (1) császármetszés (1) csendeskönyv (1) csili (1) csillagászat (1) csillagjegy (6) csoki (4) csokiműhely (1) csokitorta (1) csokoládé (4) csomagolás (1) csontritkulás (1) csúfolódás (1) cukor (1) cukorbeteg (1) cukorbetegség (1) cukorbetegség szövődmény (1) cukorbeteg láb (1) cukortartalom (1) cukrászda (1) cukros üdítő (1) cumisüveg (1) curry (1) d-vitamin (2) d-vitamin hiány (1) danza di fiori (1) Debrecen (1) dekoráció (1) depresszió (3) desszert (10) diabétesz (1) diák (1) diéta (3) dió (1) díszítés (1) divat (2) divat trend (1) dohányzás (2) donáció (1) donor (1) döntés (1) Dr. Kollák Zita (1) Dr. Kovács Tibor (1) Dr. Máté Gábor (1) Dr. Ranschburg Jenő (1) Dr. Spányik András (1) Dr. Szabó Tamás (1) Dr. Tűű László (1) Dr. Zacher Gábor (2) ebéd (2) ébredés (1) édesburgonya (1) édesség (10) edzés (1) egészség (8) egészséges életmód (2) egészséges ételek (1) egészséges reggeli (1) egészséges táplálkozás (2) egészségmegőrzés (1) egyedüllét (1) egyke (1) egykék (1) éjszaka (1) éjszakai ágybavizelés (1) éjszakai bepisilés (1) éjszakázás (1) ékszer (1) életmentés (1) életmódváltás (1) elfogadás (1) élmény (1) élményfürdő (2) előléptetés (1) előszoba (1) elsősegély (1) eltévedt (1) eltűnés (1) elveszett (1) ember (1) endokrinológia (1) energia (2) ennivaló (1) eper (2) epertorta (1) epilátor (2) érdekesség (2) érettségi (1) érettségi vizsga (1) ergonomikus hordozó (2) ergonomikus hordozók (1) erő (1) erőszak (1) erőtlenség (1) esélyegyenlőség (1) esküvő (4) esküvőszervező (1) ételallergia (1) étkezés (1) étterem (1) Etyek (1) év gyerekkönyve (1) év könyve (1) fából készült játék (1) fahéj (2) fajáték (1) fapados (1) fáradtság (1) Farkas Róbert (1) fejlesztés (1) fejlődési rendellenesség (1) feketebors (1) félelem (2) felfázás (1) félrelépés (1) féltékenység (1) férfi (3) férfi meddőség (1) fertőtlenítés (5) fertőtlenítő (3) fertőzés (7) feszültség (1) feszültségoldás (1) fiatalság (1) figyelem (1) figyelmesség (1) film (1) firka (1) fogadalom (1) fogantatás (2) fogyás (11) fogyás szülés után (1) fogyókúra (2) folt (1) folteltávolítás (1) folyadékbevitel (1) fordulópont (1) forró csoki (1) fotózás (1) főtt tojás (1) főzés (1) főzött gyurma (1) függőség (1) fül-orr-gégész (1) fürdő (5) fürdőkúra (2) fűszer (2) fűszernövény (1) gabonapehely (1) garázs (1) gasztronómia (1) gátlás (2) gátlásos (1) Gingalló Csokoládéműhely (1) gluténmentes (1) gomba (1) Görögország (1) gyanta (1) gyerek (41) gyerekbarát (1) gyerekbetegség (3) gyerekek (1) gyerekhoroszkóp (7) gyerekjáték (1) gyerekkönyv (10) gyerekkor (1) gyerekkori depresszió (1) gyerekkori félelem (1) gyereklélek (1) gyerekmenü (1) gyereknap (2) gyereknevelés (1) gyerekorvos (1) gyerekprogram (2) gyerekpszichológus (2) gyerektartás (1) gyerekülés (1) gyerekvállalás (4) gyermek (1) gyermekágy (1) gyermeknefrológus (1) gyermekotthon (1) gyermekpszichológus (2) gyermekvállalás (1) gyes (1) gyógyfürdő (2) gyógynövény (1) gyógyszer (1) gyógytea (1) gyógyulás (3) gyógyvíz (2) gyömbér (1) Győri Ildikó (3) gyümölcs (1) gyurma (1) gyurma készítés (1) gyurma otthon (1) gyurma recept (1) habfürdő (1) hagyomány (1) haj (1) Halak (2) Halak gyerek (1) Halak horoszkóp (1) hálószoba (2) harmónia (2) háromnapos láz (1) hasfájás (3) hasfájós baba (3) hátfájás (1) havi vérzés (1) ház (2) hazai turizmus (1) házaspár (1) házasság (6) házasságkötés (1) háziállat (3) házimunka (1) Herceghalom (2) hétvége (2) hét év (1) Hévíz (2) hiánytünet (1) hideg (2) hidratálás (1) higiénia (1) hiperaktiv (1) hiperaktivitás (1) hipó (1) hiszti (1) hit (1) hőemelkedés (1) hólyag (1) homoszexualitás (1) honvágy (1) hordozás (6) hordozási tanácsadó (1) hordozó (1) hormonok (1) hormonzavar (1) horoszkóp (21) hőség (1) hosszú hétvége (2) hotel (3) húgyhólyag (1) hurrikán (1) hűség (1) húsvét (5) húsvéti ajándék (1) húsvéti sonka (1) húsvéti tojás (1) hűtlenség (1) hüvelygomba (1) idegen nyelv (1) idő (1) időjárás (1) idősödés (1) igazság (1) IKEA (1) Ikrek (6) Ikrek anya (1) ikrek csillagjegy (1) ikrek gyerek (2) ikrek horoszkóp (2) Ikrek kapcsolat (1) Ikrek összeillés (1) Ikrek szülő (1) Ikrek tulajdonság (1) illat (4) illóolaj (1) immunerősítés (3) immunrendszer (2) immuntréning (1) influenza (3) ingyenes koncert (1) innováció (1) intelligencia (2) interjú (3) internet (1) intim szőrtelenítés (1) inzulinrezisztencia (1) ir (1) irígység (1) Irma (1) író (1) ISARA (4) iskola (6) iskolai zaklatás (2) ismerkedés (2) ital (2) ivókúra (1) járvány (9) játék (8) játék fából (1) jézuska (1) jobbkezes (1) jóga (1) joghurt (1) jótékonyság (2) kabát (1) kábítószer (1) kakaó (1) kakaós kuglóf (1) kaland (1) kamarazene (1) kamaszkor (1) kapcsolat (10) kapcsolatok (1) kapcsolattartás (1) kapor (1) karácsony (5) karácsonyfa (1) karácsonyi ajádnék (1) karácsonyi ajándék (2) karácsonyi készülődés (1) karantén (6) kardamom (1) karrier (4) kása (1) katasztrófa (1) kávé (2) kávézó (1) kedvenc (2) kedvezmény (2) Kégl Ági (1) Kégl Ágnes (1) keksz (1) kert (2) kéz (1) kezeles (1) kézfertőtlenítés (5) kézfertőtlenítő (3) kézipoggyász (1) kézmosás (3) kézmüves (1) kiégés (1) kijárási korlátozás (2) kijárási tilalom (1) kikapcsolódás (9) kiközösítés (1) kimerültség (2) Kína (1) kirándulás (8) kiruccanás (5) kisbaba (3) kisgyerek (1) kismama (2) kismamatorna (1) kitartás (1) kíváncsiság (1) kocsi (2) koffeinmentes (1) koffeinmentes kávé (1) kókuszolaj (1) Kolibri Kiadó (1) kólika (1) kolléga (2) kommunikáció (3) koncert (2) konfliktus (4) konyhakert (1) könyv (12) könyvajánló (3) könyvújdonság (2) kórház (1) kórokozó (2) koronavírus (11) koronavírus-fertőzés (2) koronavírus szövődmény (1) koronavírus teszt (1) Kos (5) kötődés (3) kötődő nevelés (4) közlekedés (1) közlekedésbiztonság (1) kozmetikum (4) kreatív (1) kreativitás (4) krízis (1) krízisvonal (1) kuglóf (1) kuglóf recept (1) külföld (2) különleges név (1) kurkuma (1) kürtőskalács (1) kürtőskalács forma (1) kürtőskalács recept (1) kürtőskalács sütés (1) kutya (1) lábbeli (1) lakás (3) Lakatos Márk (1) láthatás (1) látnivaló (7) látnivalók (1) láz (2) lázcsillapítás (2) lázgörcs (1) leégés (1) legjobb barátnők (1) LEGO (2) lélek (1) lelki segély (1) lelki terror (1) LErbolario (2) leszokás (1) levendula (1) Libri Kiadó (1) lime (1) lisztmentes (1) London (1) LUSH (2) lustaság (1) macska (4) magánügy (1) magány (1) Magyarország (1) magyar népmese (1) magzatvédő vitamin (2) mama (2) mangó (1) margitsziget (3) Martonvasar (1) mascarpone (2) másság (1) masszázs (2) matek (1) matematika (1) Máté Gábor (1) meddőség (3) Mediátor (1) megcsalás (1) megelőzés (7) megfázás (4) meglepetés (1) mélypont (1) menő (1) Menő Mamik (1) menstruáció (2) Mentesen is teljesen (1) menzesz (1) méregtelenítés (1) Mérleg (4) Mérleg anya (1) Mérleg csillagjegy (2) Mérleg gyerek (1) Mérleg horoszkóp (2) Mérleg kapcsolat (1) Mérleg nő (1) Mérleg szülő (1) Mérleg tulajdonság (1) mese (4) mesekönyv (2) mézeskalács (1) meztelen (1) meztelenség (1) Mikulás (2) mintavétel (1) mobiltelefon (2) mondóka (1) morzsasüti (1) mosás (2) mosógép (1) mosókapszula (1) mosószer (2) motiváció (1) mozgás (2) mozgékony gyerek (1) mozi (1) mozifilm (1) munka (9) munkahely (6) munkavállalás (2) müzli (1) nagycsalád (1) náhta (1) nap (1) napozás (3) napszemüveg (1) napvédelem (3) narancsbőr (2) narancsbőr ellen (1) narancsbőr kozmetikum (1) nászút (1) nátha (3) natúrkozmetikum (4) nefrológus (1) nemalvás (1) nemzeti filharmonikusok (1) népmese (1) netszerelem (1) név (1) nevelés (9) névválasztás (1) (2) nőgyógyász (2) női bajok (1) Nők (1) Nőnap (1) nőnapi ajándék (1) nőnapi ajándékötlet (1) Nono Pantalon (1) növény (1) nyár (5) nyaralás (4) nyári szünet (2) nyelvtanulás (1) nyelvtudás (1) Nyilas (3) Nyilas gyerek (1) Nyilas horoszkóp (1) nyújtás (1) nyújtógyakorlat (1) odafigyelés (1) okostelefon (1) Olaszország (3) olasz konyha (1) Oliva Étterem Veszprém (1) Oliva Hotel és Étterem (2) Oliva Hotel Veszprém (1) öltözet (1) öltözködés (2) olvasás (6) önbizalom (2) önéletrajz (1) önkéntes karantén (1) online koncert (1) online tanulás (1) önvédelem (1) orbánc (1) Ördög Nóri (1) öregedés (1) óriásplakát (1) örökbefogadás (1) örök barátság (1) öröm (1) Oroszlán (4) Oroszlán csillagjegy (1) Oroszlán gyermek (1) Oroszlán horoszkóp (1) orvos (3) őssejt (2) őssejt-adományozás (2) összefogás (1) ősz (1) őszi cseme (1) őszi csemegék (4) osztály (1) osztálykirándulás (1) osztálytárs (1) őszülés (1) ősz haj (1) ötlet (1) otthon (3) óvoda (2) OVSZ (1) pajzsmirigy (1) pandemia (1) Pandora (1) panír (1) papucs (1) parfüm (3) párkapcsolat (6) Park Kiadó (1) párválasztás (1) Paulo Coelho (1) pcos (1) pedagógus (2) példa (1) pelenka (1) penne (1) pénz (2) pénzbüntetés (1) Petrovszki Petra (1) piac (1) pici and the city (1) pihenés (13) pince (1) piskóta (1) pite (1) pitetészta (1) popsitörlő (1) prevenció (4) program (7) programajánló (9) prűd (1) pszichológia (16) pszichológus (8) rajz (1) Rák (5) rakott krumpli (1) Rák anya (1) Rák csillagjegy (2) Rák horoszkóp (1) Rák kapcsolat (1) Rák nő (1) Rák tulajdonság (1) randi (1) rántott sajt (1) rebarbara (1) recept (14) regenerálódás (2) reggel (1) reggeli (2) reklámarc (1) relax (1) rémálom (1) rend (1) rendetlenség (1) rendrakás (1) repülés (1) repülő (2) repülőtér (1) repülőút (2) reziliencia (1) róka (1) romantika (1) rózsa (1) rózsaillat (1) ruha (3) rúzs (1) sáfrány (1) sajt (2) sajttorta (1) saláta (1) Sárvár (1) sebész (1) segítség (5) selejtezés (1) (1) siker (11) sikerélmény (2) sikeres fogyás (1) sikeres fogyókúra (1) sikersztori (3) Skorpió (4) Skorpió gyerek (1) Skorpió horoszkóp (2) skorpió nő (1) skorpió szülő (1) smoothie (2) sni (1) (1) só-liszt gyurma (1) só-liszt gyurma recept (1) sófogyasztás (1) sógornő (1) sonka (1) sósav (1) sport (3) Starbucks (1) strand (2) Strandok Éjszakája (1) strandszezon (1) stressz (7) stresszoldás (2) Sunday Brunch (1) sütemény (4) sütés (2) süti (4) sütőtök (1) Svábhegyi Gyógyintézet (1) szabadság (1) szakértő (1) Szakítás (1) szálloda (2) szauna (2) szegfűszeg (1) szem (2) személyiség (6) szemszín (1) szemüveg (1) szennyes (1) szépség (2) szerelem (16) szerelmesek napja (1) szerencse (1) szeretet (6) szex (3) szex szülés után (1) szilveszter (2) szín (2) szingli (2) szív (1) szívbetegség (1) szobatisztaság (1) szökés (1) szókincs (1) szőlő (1) szomszéd (1) szoptatás (1) szőr (1) szórakozás (1) szorongás (3) szorongás bepisilés (1) szőrtelenítés (3) szülés (9) szülésfotózás (1) szülés utáni depresszió (1) születés (1) szülő (18) szülő-gyerek (1) szülő-gyerek kapcsolat (10) szülőhoroszkóp (1) szünidő (1) szűrővizsgálat (1) Szűz (4) Szűz anya (1) Szűz csillagjegy (2) Szűz gyerek (2) Szűz horoszkóp (2) Szűz jegy (1) Szűz jellem (1) Szűz nő (1) Szűz személyiség (1) Szűz szülő (1) Szűz tulajdonság (1) tablet (2) takarítás (2) tanár (2) tanulás (2) táplálékkiegészítő (1) táplálkozás (2) tápszer (1) társkeresés (6) társkereső (1) tartalmas időtöltés (1) tavaszi fáradtság (1) távkapcsolat (2) tea (1) teafaolaj (1) teafőzés (1) tehetség (1) tejmentes (1) tejmetnes (1) tejszínhab. reggeli (1) tél (2) Télapó (1) telefon (1) téli bőrápolás (1) téli sport (1) téli wellness (2) terhesség (1) terhesvitamin (1) termál (2) termálfürdő (3) termálvíz (2) termékenység (3) természetes szépség (1) természetes szülés (1) test (2) testápolás (1) testápoló (2) testvér (2) teszt (5) tészta (2) tésztaétel (1) tévhit (1) tinédzser (1) tippek (1) tiramisu (2) tisztaság (3) tojás (1) tojásmentes (1) tojássaláta (1) tolerancia (2) tonhal (1) törlőkendő (1) torna (2) torokgyulladás (1) torta (2) törvény (1) totyogó (1) tradíció (1) trend (1) tudomány (1) tulajdonság (1) tunetek (1) turmix (3) tüsszentés (2) üdítő (1) udvar (1) ügyelet (1) Ügyvéd (1) újdonság (5) újév (3) újévi fogadalom (1) újrakezdés (1) újszülött (1) új év (3) új film (1) ultrahang (1) uniszex ajándék (1) ünnep (2) ünnepi készülődés (3) úszás (1) úszásoktatás (1) uszoda (1) út (1) utazás (19) utazás cukorbetegen (1) utazás cukorbetegséggel (1) utazás diabétesz (1) uv-a (1) uv-b (1) üzletnyitás (1) uzsonna (1) vacsora (2) vakáció (5) Válás (2) Valentin nap (2) Válóper (2) várandósság (4) varázspalló (1) vasalás (1) vásárlás (1) vega (1) vegyszermentes (1) vélemény (1) vér (1) véradás (2) Verona (1) vérplazma (1) vérvétel (1) vese (1) veszekedés (1) veszély (1) Veszprém (3) videójáték (1) világjárvány (1) virág (1) vírus (9) vírusölő (1) vita (1) vitalitás (1) vitamin (6) vitaminhiány (1) víz (1) vízbiztonság (1) vízöntő (1) vizsga (1) vizsgadrukk (1) vodka (1) VV Ági (1) Waldorf saláta (1) wellness (10) wellness hotel (1) zab (1) zabpehely (1) zabpelyhes keksz (1) zaklatás (2) zene (1) zöldség (3) zöld turmix (1) Zsámbék (1) Zsarolás (1) zsebpénz (1) zsírégetés (3) Címkefelhő
süti beállítások módosítása