A fűszerek mindannyiunk ételeit zamatosabbá teszik, használatuk azonban különösen ajánlott azoknak, akik szeretnének megszabadulni néhány fölösleges kilótól, többek között azért, mert fűszerezéssel jelentősen csökkenthetjük a sóbevitelt.
A sózás hozzájárulhat a szervezet fokozott víz-visszatartásához, ami gátat szabhat a fogyásnak, ráadásul a keringési rendszert is megterheli. A sófogyasztás mértékére akkor is oda kell figyelnünk, ha szeretnénk megszabadulni a narancsbőrtől, annak kialakulásában és megtartásában ugyanis jelentős szerephez jut a sóban bővelkedő étrend. Ugyanilyen fontos a fehér cukor, a fehér liszt és a túlzottan zsíros ételek kerülése, ha szeretnénk minél hamarabb formába lendülni. Hihetetlen, de igaz, hogy már a fűszerezéssel is hozzájárulhatunk a fogyáshoz, különösen akkor, ha ügyelünk a bőséges folyadékbevitelre és hetente 3-4- szer legalább 30 percet mozgással töltünk. A fogyasztó fűszereket érdemes minél gyakrabban segítségül hívni a konyhában, ugyanis kedvezően hatnak az anyagcsere működésére, gyorsítják az emésztést, elősegíthetik a zsírégetést és a méregtelenítést. Végül, de nem utolsó sorban változatossá teszik a tányérunkra kerülő fogásokat, így még az egyhangúnak tűnő diétás étrend is színesebbé válik, plusz kalóriák bevitele nélkül.
Photo by Mira Bozhko on Unsplash
1) Curry
Sokan nem tudják, hogy az elnevezés nem egy különálló fűszernövényt, hanem több fűszer keverékét takarja, amit a keleti konyhában nap mint nap használnak. Nálunk kevésbé elterjedt, pedig amellett hogy finom, igen hasznos is. A speciális, leginkább Indiában kedvelt fűszerkeveréket otthon is elkészíthetjük, ha összekverünk 4 rész koriandert, 1 rész köményt, 1 rész finomra őrölt csilit, majd alacsony lángon megpirítjuk és hozzáadunk 1 rész őrölt feketeborsot. Egy amerikai kutatás eredménye szerint az illatos-ízletes ételek fogyasztása során hamarabb elszáll az éhségérzet, és később is alakul ki újra. A kutatók szerint hetente legalább 1-2 alkalommal kellene curryvel fűszerezett ételeket ennünk, mivel ez a keverék fogyasztó hatású, kiváló gyulladáscsökkentő, zsírégető, védi a szívet és serkenti az agyműködést, ugyanakkor elősegíti a sejtek regenerálódását.
2) Csili
A kapszaicinban bővelkedő, csípős ízű fűszer vitaminokkal is megajándékoz fogyasztása során. Találunk benne A-, B2-, C-, E- és P-vitamint és esszenciális olajokat. A megfigyelések szerint gyorsítja az emésztést és hozzájárul a fogyáshoz. Az imént említett kapszaicin fokozza a kalóriaégetést, ami arra sarkallja szervezetünket, hogy mozgosítsa a raktározott zsírtartalékokat is. Ezen felül csökkentheti az étvágyat, így duplán jól járnak vele a karcsúságra vágyók! Rugalmasabbá teheti az ereket, miközben egyensúlyba hozhatja a koleszterinszintet és a vérnyomás-értékeket.
3) Fahéj
Megszámlálhatatlan jótékony hatással rendelkezik, így az egyik legegészségesebb fűszernek is tartják. A nők nagy örömére elősegíti a zsírégetést a kritikus testtájakról, ráadásul kedvezően befolyásolja a vércukorszint-alakulását, ami különösen fontos a cukorbetegek számára. Fogyasztásával csökkenthetjük a hirtelen ránk törő éhségrohamok kialakulásának esélyét, ezért érdemes minden egészséges édességbe belekeverni! Egyes források szerint fogfehérítő hatású és orvosolja a kellemetlen lehelletet. Alakbarát fahéjas desszertet készíthetünk, ha feldarabolunk fejenként 1 kimagozott és szárától megszabadított körtét, kevés vízben puhára főzzük majd leszűrjük. Egy tálba tesszük, hozzáöntünk 1 dl kókuszkrémet (bioboltban kapható, 200 ml-es kiszerelésben) és alaposan megszórjuk fahéjjal. Botmixerrel krémesítjük, majd pohárba öntjük és pár órára hűtőbe tesszük.
4) Feketebors
Egyike a legalapvetőbb fűszereknek, ami mindannyiunk otthonában fellelhető, ám kedvező tulajdonságairól vajmi keveset tudunk. Hatékonyságának titka a sajátos, csípős ízéről gondoskodó piperin, ami felturbózza az anyagcserét és útját állhatja a zsírsejtek növekedésének. Az alakunk jó barátja emellett a fehér-, a zöld- és a vörös bors, ami az immunrendszert is fokozottabb működésre ösztönzi. Fontos, hogy akinek magas a vérnyomása vagy gyomorfekéllyel küzd, csak mértéktartóan használja!
5) Gyömbér
Frissen és szárítva is használhatjuk, áldásos hatásait mindkét változata kifejti. Jelentős antioxidáns, fogyasztásával mozgásba hozzuk a hőháztartásunkat: felmelegíti minden porcikánkat, amihez nagy energia-felhasználás szükséges, vagyis remek “kalóriafaló”. Hozzájárul a fehérjék és a szénhidrátok gyorsabb emésztéséhez, sajátos erős-csípős ízével a főételeket és a desszerteket is aromásabbá tehetjük, ám a friss gyökér kis darabját lereszelve melengető főzetet is készíthetünk belőle. Életerővel tölti fel a testet, jótékonyan hat az ízületek működésére, jó ellenszere a puffadásnak és a túlzott teltségérzetnek. Elűzi a fej- és fogfájást, élénkíti a vérkeringést.
6) Kapor
Ez a kellemes ízű fűszernövény Kis-Ázsiából ered, aromája meglehetősen hasonlít az édesköményhez, a korianderhez és az ánizshoz, éppen ezért van, aki szerint ezek a növények gond nélkül helyettesíthetik egymást a konyhában. Valószínű, hogy erre inkább csak az igazán ínyencek vetemednek, hiszen első hallásra furcsa kombinációk alakulnak ki. A kapor igazán a kezünk alá dolgozik, ha fogyni szeretnénk, ugyanis vértisztító hatású, hozzájárul a szervezet méregtelenítéséhez és optimálisan hat az anyagcsere-folyamatokra is. A magjából készült tea enyhíti a gyomorfájást, felgyorsítja a nehézkes emésztést és megszüntetheti a hosszú ideig tartó csuklást.
7) Kardamom
Az egyik legjobb karcsúsító fűszer, ugyanis rendkívül jól hat az emésztésre. Amellett, hogy segíti a méreganyagok kiürülését, megakadályozza és csökkenti a haspuffadást. A kardamomnak a magját fogyasztjuk, bizonyos helyeken ezt egészben veszik a szájukba és édességek fogyasztása közben rágják össze, de őrölt változatát is használhatjuk. Az édességek mellett zöldséges fogásoknak is remek kiegészítője lehet, illetve emésztést serkentő tea is készülhet belőle. A híres indiai Chai tea is ebből készül, fahéjjal, csillagánizzsal, erős fekete teával, cukorral és tejjel keverve, forrón fogyasztva.
8) Kömény
Fogyasztása különösen ajánlott akkor, ha sok szénhidrátot vettünk magunkhoz vagy cukros, élesztős ételeket ettünk, ugyanis megkönnyíti ezek emésztését. A köménymagból főzetet is készíthetünk, ami gyorsítja az emésztést, útját állja a puffadásnak és enyhíti a hasi görcsöket. Viszonylag sok hazai fogásban megtalálható, azonban italok fűszerezésére is használható: Németországban likőrök készítésénél használják, Dániában pedig elmaradhatatlan összetevője a gabonapálinkának. A belőle készült tea (3 dl vízhez elegendő mindössze fél-egy teáskanálnyi köménymagot tegyünk!) tartalmasabb étkezések után és emésztési bántalmak esetén tehet jó szolgálatot.
9) Kurkuma
A benne található kurkuminnak köszönhetően segít megakadályozni a zsírpárnák kialakulását, és az ízületekre is kedvezően hat. Magyarországon kevésbé alkalmazott fűszer, ám ha az ételeinkben szokatlannak érezzük, akkor sem kell lemondanunk a használatáról: fürdősóhoz keverve élénkítő és méregtelenítő fürdőt készíthetünk belőle. Ehhez 30 dkg nagy szemű sóhoz keverjünk ½ kávéskanál kurkumát, 1 evőkanál olívaolajat és 10 csepp narancsolajat (ezt tetszés szerint másra is cserélhetjük), dolgozzuk össze és töltsük egy befőttes üvegbe. A kellemesen meleg fürdővízbe 1 maroknyit tegyünk belőle!
10) Sáfrány
Nagy mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat, így fogyasztása nem csak azoknak javasolt, akik szeretnének megszabadulni a fölösleges kilóktól, hiszen ezek az értékes összetevők védik sejtjeinket a szabad gyökök káros hatásaival szemben. Felpörgeti az anyagcserét és gyorsítja az emésztési folyamatokat, segít abban, hogy hogy bőrünk rugalmas maradjon, izmaink pedig tónusosabbá váljanak. Változatosan használhatjuk a konyhában, levesek, előételek, főételek és desszertek is ízesíthetők vele. Szerencsére kevés is elég belőle ahhoz, hogy az ételnek szép színt és finom ízt kölcsönözzön. Igaz, ekkora mennyiséget senki nem fogyaszt el egyben, mégis jó tudni, hogy 10 dekagrammonként 310 kalóriát tartalmaz.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.