Mostanra már azok is erőtlennek és kedvetlennek érezhetik magukat, akiket a tél kezdetén nem visel meg a hideg, szürke időjárás és a korai sötétedés. Ennek egyik oka, hogy igencsak kiürül a szervezet vitaminraktára, a másik pedig, hogy lelkileg is belefáradhatunk a napfénymentes, zimankós napokba.
Az, hogy milyen hangulatban és mekkora energiaszinttel kezdjük a napunkat, attól is függ, hogy miként töltöttük az esténket. Több szakértőtől is kaptunk hasznos tanácsokat, amiket azoknak érdemes megfogadniuk, akik úgy érzik, hogy testileg vagy lelkileg szükségük lenne egy kis támogatásra ahhoz, hogy ismét magukra találjanak és lelkesen lássanak hozzá az előttük álló nap teendőihez.
Photo by Brooke Lark on Unsplash
Terítéken a frissesség
Ha odafigyelsz arra, hogy lefekvés előtt körülbelül 3 órával már semmit ne egyél, sokat tehetsz a pihentető alvásért, és ezzel a frissebb ébredésért. “Nagyon fontos, hogy könnyű ételek kerüljenek a tányérunkra a nap utolsó étkezése során. Amikor lefekszünk aludni, szervezetünk is a pihenésre, a regenerálódásra és a méregtelenítésre fókuszál, ezért ebben az időszakban az emésztés jelentős mértékben lelassul, ami miatt egyáltalán nem ajánlott a nehéz, zsíros ételek esti fogyasztása” – kezdi az egészséges tippeket Lénárt Gitta, a nyerstáplálkozás szakértője, akivel természetesen az ideális reggeliről is szót ejtettünk. “Reggel mindenképpen érdemes nagy hangsúlyt fektetnünk a hidratálásra, hiszen az alvással töltött időszakban ritkán vagy egyáltalán nem veszünk magunkhoz folyadékot. A legjobb, ha teát, citromos vizet, frissen préselt gabonafű-levet, bármilyen szűrt levet vagy zöld turmixot fogyasztunk. A szűrt leveket azért ajánlom jó szívvel, mert a bennük rejlő energia emésztés nélkül, azonnal eljut a sejtekhez, így gyorsan felfrissítenek. A turmix azért jó választás, mert bővelkedik rostokban, ami számos jótékony hatása mellett abban is segít, hogy hosszú időre elteljünk” – tanácsolja Gitta, aki szerint az is helyesen kezdi a napját, aki friss gyümölcsöt, zöldséget eszik reggelire. A gabonapelyhek is egészségesek, a müzli azonban kevésbé szerencsés, mert abban többféle étel keveredik – gabona, aszalt gyümölcs, olajos magvak stb. – a szervezetünknek pedig az a jobb, ha minél kevesebb féle táplálékkal találkozik egy étkezés során, hiszen így könnyebben végbe megy az emésztés. “A tejet sem tartom jó választásnak, mert olyan fehérjéket tartalmaz, amelyeket az emberi szervezet csak nehezen tud feldolgozni, arról nem is beszélve, hogy erősen savasít. Ráadásul a boltok polcain található tej meg sem közelíti az igazi tejet, ezért azokról jobb lemondani. Kiválthatjuk viszont rizsből, mandulából, zabból vagy dióból készült tejjel, amit otthon is egyszerűen elkészíthetünk, így nem kerülnek bele olyan anyagok, amik károsak lennének az egészségünkre” – mondja Gitta, aki a megrögzött kávéfogyasztóknak azt üzeni, hogy csak jó minőségű (nem instant!) kávét igyanak.
Kávé nélkül sehova!
A világ legismertebb kávézóláncának kávéi nem véletlenül népszerűek, 1971-es alapítása óta a Starbucks a minőséget helyezte előtérbe. Február végétől az állandó kínálat részeként már kapszulás kávékat is vásárolhatunk a Starbucks kávézókban, négy különböző változatban. Akármelyik mellett döntesz (bár szerintünk legjobb mindkettőt mielőbb kipróbálni!), biztos lehetsz benne, hogy gondosan válogatott és pörkölt, 100%-ban arabica kávéból és a világ legjobb termőterületeiről származó különlegesség kerül majd a bögrédbe! Az 1975 óta a Starbucks kávézókban készített kávékülönlegességek állandó alapja, a telt és karamellás Espresso Roast kávékeverék, valamint három, jellegzetes ízű, közepes pörkölésű single-origin kávé. A dél-amerikai Guatemala Antigua egy kiegyensúlyozott kávé kakaós és finoman fűszeres jegyekkel, a Colombia egy markáns ízvilágú, testes kávé diós-mogyorós utóízzel, az afrikai Kenya pedig egy frissítő citrusos és borsos ízvilágot hordozó kávé. A kávébabok a Starbucks amszterdami pörkölőüzeméből Franciaországba kerülnek, itt őrlik és töltik őket kapszulákba. A Starbucks® Espresso kapszulákat mindkét végén vékony alumíniumréteg határolja, melyet a Nespresso kávéfőzők pengéi könnyedén átlyukasztanak. A víz így optimális mértékben fut át a kapszulákon, garantálva a tökéletes eszpresszót minden egyes alkalommal. A Starbucks® Espresso kapszulák tízes csomagolású dobozban, egységesen 1100 forintért kaphatók a Starbucks kávézókban.
Photo by Brigitte Tohm on Unsplash
Jógával csak jól kezdődhet!
“Ha nincs időm arra, hogy a megszokott 60-90 perces jógagyakorlással indítsam a napot, akkor hívom segítségül ezt a rövidített, körülbelül 20 perces ceremóniát, ami nagyban hozzájárul a harmonikus napkezdéshez” – mondja Kiss Edina jógaoktató, aki azt javasolja, hogy a gyakorlás közben forduljunk arccal kelet felé, illetve ha nem a szabadban gyakorolunk, akkor nyissuk ki az ablakot, hogy friss levegővel teljen meg a szoba. “A gyakorlat két részből áll: az első az úgynevezett Nadi sodana II. gyakorlat, váltott orrlyukú légzés. Ez egy pranayama, azaz egy légző és energetikai gyakorlat. A váltott orrlyukú légzéstechnika harmonizálja a szimpatikus és paraszimpatikus idegrendszert, felébreszti a job bés bal agyféltekét egyaránt. Mivel a váltott orrlyukú légzés során 30%-kal több oxigént vehetünk magunkhoz, nagyszerűen energetizálja a vérkeringést, ellazítja a testet és az elmét, miközben erősíti a koncentrációt és a memóriát. A reggeli ceremónia második részeként 7-12 ismétléssel végezzük el a Napüdvözlet gyakorlatsort! Ezt a jóga szinte összes tradíciója tanítja kisebb eltérésekkel – arra, hogy felkészítsük a testünket- lelkünket az előttünk álló napra, bármelyik változata megfelel” – emeli ki Edina, akitől azt is megtudtuk, miért különösen hatékony ez a gyakorlat. “A Napüdvözlet áldásos hatásának titka a jógapózok mögött rejlő biológiai és kémiai folyamatokban rejlik. Felgyorsítja a szívverést, de ahelyett, hogy kimerítene, felfrissít, hiszen az egész testben fokozza az oxigéndús vérellátást. Erősíti a test izomzatát, hozzájárul az egészséges emésztéshez, valamint megszünteti a kiválasztási zavarokat. Nyújtja a gerincoszlopot és a gerinc melletti izmok erősítésével segít megelőzni a gerincproblémákat, illetve a csigolyákat érintő elváltozásokat. Pihenteti az idegrendszert, viszont erősíti a koncentrációt. Ebben a felsorolásban csak a legfontosabb hatásokat emeltem ki, mindez azonban csak töredéke a Napüdvözlet pozitív hatásainak! Ebből is jól látható, hogy mindenképpen megéri rászánni a napunkból 15-20 percet a gyakorlásra, hiszen a befektett energia többszörösen megtérül” – bátorít mindannyiunkat a jógaoktató.
Ébresztő a léleknek
Hozzájárul a pihentető alváshoz az is, ha lefekvéskor mérlegre tesszük az elmúlt nap eseményeit, és felidézzük a lezáratlanul maradt helyzeteket, konfliktusokat. "Gondoljuk át, hogy mi állhatott az események hátterében, és mit kellett volna tennünk ahhoz, hogy szerencsésen végződjön – anélkül, hogy bárkit megbántottunk volna” – tanácsolja Mészáros Ildikó coach, aki könnyen alkalmazható lélekápoló tippekkel szolgált. “Köztudott, hogy sokan csak nyugtatók, altatók szedésével tudják átaludni az éjszakát, szerencsés esetben azonban kiválthatjuk ezeket a stresszkezelés elsajátításával és a megfelelő gyakorlatok alkalmazásával. Segítenek a gondolatok rendezésében a különböző relaxációs technikák, illetve haladóbbak számára a meditáció tehet jó szolgálatot. Ha lecsendesítettük az elménket – és még nem aludtunk el –, számba vehetjük a következő napon ránk váró feladatokat. Ha netán felébrednénk az éjszaka folyamán, az éjjeli szekrényünkön tartott papírra írjuk fel a fejünkben kavargó gondolatokat vagy az álmainkat, amiknek nagy részét rövid időn belül elfelejtenénk. Az így készített jegyzetek sok dologra rávilágíthatnak, segíthetnek abban, hogy jobban megismerjük magunkat és meglássuk az összefüggéseket életeseményeink között” – javasolja a szakértő.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.