Mindig is úgy képzeltem el, hogy a kisfiam majd rendkívül változatosan fog étkezni, sok friss gyümölcsöt és zöldséget fog fogyasztani, édességet csak ünnepnapokon kér majd, és akkor is tudni fogja, hogy hol a határ. Az elképzelés nagyszerű, a valóság azonban korántsem ilyen zökkenőmentes. Mostanában a tészta a nagy kedvence - persze, ezen nagyon nem is csodálkozom, hiszen az apukája olasz -, mást vagy meg sem kóstol vagy két falat után odébbtolja a tányérját.
Hogy ne vívjunk ádáz küzdelmet az étkezőasztalnál naponta minimum kétszer, apai közreműködéssel megtaláltuk azt a négy tésztaételt, amiből hajlandó elfogadható mennyiséget megenni, és közben mindenki boldog. Tomi azért, mert tésztát ehet, mi meg azért, mert csúszik némi zöldség és hal is a sima pasta mellett. Jó szívvel ajánlom a mi kedvenceinket azoknak a szülőknek, akik attól tartanak, hogy beleőszülnek az evés-mizériába.
Masnitészta paradicsomszósszal
Hozzávalók 4 gyerekadaghoz: 20 dkg száraztészta (bármilyen formájú lehet, az összetördelt spagetti vagy makaróni mellett a szarvacska, az orsó vagy a masni szokott tetszeni a kicsiknek), 1 kis fej hagyma, 2-3 szelet bacon, 1-2 evőkanál olívaolaj, fél doboz hámozott paradicsomkonzerv, csipetnyi só, esetleg 1 gerezd fokhagyma, pici bors és oregánó
A felaprított hagymát olívaolajon párold együtt a kockára vágott baconnal. A 2-3 szem hámozott paradicsomot aprítsd fel, a végeit vágd le, mert ott gyakran marad egy kis héja (ha a gyermek finnyás, jobban teszed, ha menet közben a magokat is eltávolítod), aztán keverd hozzá a hagymához. Forrald fel, majd kislángon párold pár percig. Az ízesítéssel, fűszerezéssel a gyerek életkorától függően bánj, inkább csak óvatosan, de egy egészen pici só biztos jót tesz neki. Botmixerrel pürésítsd, mielőtt a frissen főtt tésztát belekevered. Reszelj rá sajtot.
Sajtos makaróni csőben sütve
Hozzávalók: 20 dkg csőtészta, 20 dkg könnyen reszelhető, semleges ízű sajt + még 10 dkg a tetejére, 1 kis pohár tejföl, 2 tojás, só, bors, a sütőtál kikenéséhez vaj
Főzd meg lobogó, sós vízben a tésztát. Tegyél a főzővizébe 2 evőkanál olajat is, akkor nem kell leöblíteni, elég csak leönteni róla a vizet. A sajtot reszeld le nagylyukú reszelőn, a tojásokat enyhén verd fel a tejföllel, forgasd össze a sajttal, sózd, enyhén borsozd. Ha túl sűrű, tejföllel higítsd tovább. A kész tésztát keverd össze a sajtmártással, kanalazd bele egy vajjal kikent tűzálló tálba, szórd meg vastagon reszelt sajttal és told forró sütőbe 20 percre. Kockára vágva tálald. Ha nem okoz a dednél égszakadást és földindulást, kínálj mellé negyedekre vágott koktélparadicsomot - nálunk ez is mindig elfogy.
Zöldséggel turbózott sajtos penne
Hozzávalók 4 gyerekadaghoz: 15 dkg penne (azaz tolltészta), 1 szál sárgarépa, 2-3 fej gomba, 1 kis (125 grammos) doboz kukoricakonzerv, 3 dkg vaj, 1 evőkanál olívaolaj, 1 evőkanál liszt, 2-3 dl tej, 20 dkg reszelt sajt
Melegítsd elő a sütőt 200 fokra és vékonyan vajazz ki egy kisméretű tűzálló edényt. Főzd meg a tésztát a szokásos módon, arra ügyelve, hogy ne túl puha! A főzési idő vége előtt pár perccel add hozzá a felkarikázott sárgarépát is (annak nem kell megpuhulnia). Ha a tészta kész, szűrd le az egészet, ha szükségesnek látod, öblítsd is le meleg vízzel. Alaposan csöpögtesd le. Közben olvassz vajat egy serpenyőben, keverd bele a lisztet és folyamatosan kevergetve pirítsd meg egy kicsit. Vedd le a tűzről, és folytatva a kavarást, engedd fel a tejjel. Forrald össze, de óvatosan, nehogy csomós legyen. Amikor már jó sűrű és sima, szórd bele a reszelt sajt felét is, hadd olvadjon el benne. Megint vedd le a tűzről. A főtt tésztát, a félig puha sárgarépát, a felszeletelt gombát és a lecsöpögtetett kukoricát öntsd le a tejes mártással. Kóstold meg: könnyen lehet, hogy egy picit meg kell sózni. Lapátold bele a keveréket a tűzálló edénybe, egyenletesen oszd el rajta a maradék sajtot, aztán süsd a forró sütőben 20 percig. Ez alatt az idő alatt a zöldségek is megpuhulnak, a sajt megolvad és aranyszínűvé válik. Csodás illata van!
Tonhalas tészta
Hozzávalók 4 gyerekadaghoz: 15 dkg tészta, 1 kis fej hagyma, 1 evőkanál vaj, 1 doboz tonhalkonzerv saját levében, 2 dl főzőtejszín, só, bors, szerecsendió
A felaprított hagymát a vajon párold puhára, de arra vigyázz, hogy ne piruljon meg! Keverd hozzá a lecsöpögtetett tonhalat, egészen picit sózd, esetleg borsozd, de mindenképpen hintsd meg egy kis őrölt szerecsendióval, mert az teszi igazán finommá. Öntsd fel a tejszínnel, forrald fel és 2-3 percig főzd. Össze is keverheted a tésztával, de ha a lurkó úgy kívánja, az is tökéletes, ha a tetejére kanalazod. Erre a tésztára elvileg nem kell sajt, de persze mehet rá, ha úgy jobban esik.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.