„Ti nem csak tanuljátok a történelmet, hanem írjátok is!” - Érettségi karantén idején

Tudom, hogy most nagyon más az élet, mint ahogy megszoktad. Furcsa, és nagyon gáz. Nem erről volt szó, nem így képzelted, pláne nem az érettségit... 

Düh, kétségbeesés, „essünkmártúlrajta” érzés és sok más kavarog most az érettségi előtt állókban egyszerre. Hogyan találhatnák meg az utat, ha sokszor még a felnőttek sem látják a jó irányt? Olyan új helyzetbe kerültek, amit még soha senki nem tapasztalt, így senki nem tudja az igazán „tutit”. Győri Ildikó pszichológus írása érettségizőknek, szülőknek, tanároknak.

 

Image by Kevin Phillips from Pixabay 

Ki vagyok, és miért pont én írok most Neked?

 

Győri Ildikó vagyok, egy anyuka a több tízezer közül, hozzád hasonlóan az én fiam is érettségizni fog. Pszichológus is vagyok, aki hisz abban, hogy minden gyerek tehetséges, és abban is, hogy a szülőknek kiemelten fontos dolga támogatni a gyerekét abban, hogy a tehetsége, szenvedélye utat törjön, fejlődjön és a lehető legjobb dolog jöjjön ki belőle.

Ennek mentén neveltem, nevelem a fiamat, akinek a matek volt az élete értelme. Tudom, hogy ezen a ponton felszisszentél, és elveszítettem az olvasók felét, de tényleg így volt. Én magam is totál kész voltam, amikor mindez úgy 10 évvel ezelőtt kiderült. De egy dolgot megfogadtam még az egyetemi tanulmányaim alatt, (amikor csak 1-2 évvel voltam Nálad idősebb): a gyerekem számára nem korlátokat állítok, hanem ablakot nyitok, ha kell, falat török és utat építek, hogy a tehetsége fejlődhessen.

A fogadalom úgy ér valamit, ha be is tartják, úgyhogy kerestem egy mentort, aki másodikos korától 3 éven át végigkísérte az általános iskola matek tananyagán, és az ezt követő három évben egy másik mentor a középiskolai anyagon – ezúttal már az amerikai rendszerben, angolul. Tavaly, 13 évesen ötösre érettségizett matekból – abban a rendszerben az első emelt szintű matek érettségit AP Calculus AB-nek hívják.  Hol tart most?  Ebben az évben teljesen egyedül, internetes kurzuson készült fel a következő szintre, az AP Calculus BC vizsgára, és hozzácsapta még a közgazdaságtant.

 

Mi köze ennek hozzád?

 

Sokkal több, mint gondolnád. Ugyanúgy, mint Te, ő sem járhat iskolába március közepe óta. Ugyanúgy, mint Te, ő sem találkozhatott a barátaival azóta. Ugyanúgy, mint a Te esetedben, neki is átszervezték a vizsgát. Feje tetejére állítottak mindent, amivel hónapok óta számolt, amire szeptembertől készült. Sőt, mi mindeközben országot is váltottunk, hazautaztunk Magyarországra a legnagyobb európai rumli kellős közepén, az utolsó pillanatban, amíg még utazni lehetett. A barátaitól tehát nem csak pár utca, hanem néhány országhatár is elválasztja, és ő azt sem tudja, visszamehet-e majd valamikor, találkoznak-e még valaha.

Hozzád hasonlóan neki is csak írásbeli vizsgája lesz, de nem azokkal, akikkel egész évben, vagy akár négy éve együtt tanult. Sőt, a vizsgát mentoráló tanár sem lesz ott, mert abban a rendszerben, amiben ő vizsgázik, on-line, otthonról kell majd megírni a teszteket. Az egyiket este 8 és 9 óra között, a másikat éjjel 10 és 11 óra között. Egyedül, az internettel szemben, és remélve, hogy a technika a segítségére lesz, be tud jelentkezni, különben lőttek mindennek – legalábbis egy év tanulásnak biztosan.

Azt hiszem, ez közös mindkettőtökben: ugyanúgy, mint Te, ő is keményen dolgozott az elmúlt sok-sok évben, hogy az érettségi vizsgát jó eredménnyel tegye le. Akárcsak Te, a jövőjéről szőtt álmaiért küzd és az oda vezető felsőoktatási intézménybe szeretne belépőt nyerni. Tavaly felkészítettem őt egy vizsgára, ahol nagyon fiatal volt, és egy fabatkát nem adott volna senki azért, hogy sikerül. Nem hitt benne senki, hogy felkészül, és tudásban, plusz mentálisan is sikerrel veszi majd az akadályt. Az előbbihez nem sok közöm volt, az utóbbihoz már annál inkább.

Idén újra felkészülünk, de éppen úgy, mint a Te esetedben, az utolsó pillanatban derült ki, hogy alaposan módosul a felkészülés hajrája. Nem tudtuk az utolsó pillanatig, hogy lesz-e vizsga? Ha lesz, akkor milyen? Írásbeli? Szóbeli? Mindkettő? Mikor? Hol? Hogyan? Ennek megfelelően változtattunk a taktikán. Másképp készülünk fel. Erről szeretnék mesélni Neked, és pár ötletet, trükköt megosztani. Azt, hogy élsz-e ezek közül bármivel, már a Te döntésed lesz.

 

Tippek a felkészüléshez

 

Ha jól tudom, az érettségi témakörök nem változtak. A számadás módja igen, és csak írásbeli lesz. Van, akinek ez könnyebbség, mert írásban szerzett több gyakorlatot. Az évek óta szorgalmasan megírt tézék tapasztalata jól jön most. Gyorsan gondold át, hogy abból a néhány tantárgyból, amelyből majd érettségizel, hogy állsz az írásbeli számadással:

 

  • Állítsd sorrendbe a tantárgyakat az alapján, hogy melyikkel milyen tapasztalatod van a dolgozatok, írásbeli munkák kapcsán.
  • Az elején legyen az, amelyikből a legjobb eredményeid születtek, a végén pedig az, amivel a legtöbb gondod volt.
  • Írd össze minden tantárgyból, hogy mi az a visszatérő dolog, amit mindig jól csinálsz, és azt is listázd, amit többször elrontottál.
  • Azokra, amit mindig elrontottál, próbálj egy taktikát kitalálni: Mit kellene másképp csinálni?
  • Ha ez nem megy, csörgesd meg azt az osztálytársadat, akiről tudod, hogy éppen az az erőssége, ami neked gondot okoz. Cseréljetek taktikai tippeket!
  • A legfontosabb, hogy most, az utolsó napokban már csak érettségi feladatsorokat írj, ha meg tudod tenni naponta legalább egyet!
  • Mérd az időt kétféleképpen: állítsd be a stoppert annyi időre, amennyi rendelkezésre áll a vizsgához. Ha például a matek érettségi egy óra, akkor vegyél elő egy feladatsort, mondjuk a tavalyit, és indítsd a stoppert 60 percre. Amikor jelzett, húzz egy vonalat a tesztben, hogy eddig jutottál. Csináld végig a feladatsort, és állítsd le a stoppert. Így tudni fogod, hogy mennyi időt kell lefaragnod a vizsgáig. Minden tantárgyat így gyakorolj!
  • Minden nap, amikor tanulsz, írd össze, hogy mennyi időt töltöttél az adott tantárggyal: matek 3 óra, angol fél óra, magyar 2 óra. Becsüld meg, hogy ennyi tanulással körülbelül hol tartasz, és kell-e változtatni a befektetett idő mennyiségén, illetve elosztásán.
  • Ha valamilyen tantárgyból nagyon nem mennek a tesztek, iktass be a napodba ismétlést is, amikor az időt arra szánod, hogy egy témát átismételsz.
  • Kamaszkorban a hormonok nem kedveznek a korai kelésnek, az utolsó hetekben próbálj mégis minden nap akkor ébredni, amikor az érettségi napján kell felkelned ahhoz, hogy kényelmesen beérj az iskolába.
  • Idegesítő lesz fehér inget vagy blúzt, szoros cipőt és öltönyt, vagy csini szoknyát hordani. Érdeklődd meg, hogy ebben az évben is elegánsan kell-e megjelenni az érettségin, és próbálj néhány tesztet ebben a ruhában megírni otthon.
  • Mindent ugyanúgy próbálj el otthon, hogy az „éles helyzetben” ne zavarjon, ha szorít az új cipó, vagy leizzadsz a zakóban.

 

2020 érettségi - speciális felkészülési ötletek

 


Maszk

Nézz utána a neten, vagy tudakold meg az osztályfőnöktől, hogy kell-e, kötelező-e maszkot használni a vizsgán. Ha igen, amikor otthon gyakorolsz és tesztet írsz, legyen rajtad maszk, hogy erre a helyzetre is felkészülj. Ez azért nagyon fontos, mert a maszkban nem úgy veszel levegőt, ahogy nélküle. A vizsga miatt amúgy is izgulni fogsz, szaporábban veheted a levegőt, és már csak az hiányozna, hogy minderre a maszkviselés rátegyen egy lapáttal. Szemüvegeseknek külön problémát okozhat, hogy bepárásodhat a lehelettől a szemüveg, vagy szimplán akkora a maszk, hogy becsúszik a szemüveg alá. Ha otthon begyakorlod ezt a „kényelmes viseletet”, élesben nem lesz gond. Ha ezt nem teszed meg, sok értékes percet veszíthetsz például azzal, hogy zsebkendőt vadászol valakitől, vagy próbálod valamelyik ruhadarabodba beletörölni a párát.


Rendőrség, őrök, védelem

Nem tudjuk pontosan a forgatókönyvet, de előfordulhat, hogy polgárőrök, rendőrök, vagy más „hivatalos szervekben szolgáló” emberek lesznek majd jelen az iskolában. Ehhez senki nem szokott hozzá. Inkább készülj úgy, hogy elképzeled, hol állnak majd a folyosón, vajon igazoltatnak-e a bejáratnál, ott lesznek-e a mosdóban stb. Fejben menj végig az iskolán, és képzeld oda őket, mintha egy belső filmet néznél. Erre azért van szükség, hogy ha ott lesznek mégis, akkor ismerősnek tűnjenek, és ne ijesztőnek. Ha nem lesznek ott, akkor meg még otthonosabban érzed majd magad a megszokott folyosókon.

Szagok, kézmosás, mosdók

Lehet, hogy minden olyan lesz, mint régen, és ismerős illatok várnak majd az iskolában. Előfordulhat azonban, hogy fertőtlenítik a sulit, és fura szagok lesznek mindenhol. Erre is jobb készülni, hogy ne kavarjon fel. (Én például utálom a fertőtlenítők szagát, és tuti forog tőle a gyomrom, úgyhogy én vinnék magammal mentolos cukorkát, vagy rágót.)

 

Komfortzóna vs hüllőagy

 


Azért fontos a fentieket gyakorolni, mert van egy agyi területünk, a hüllőagy, ami a túlélésünkért felel. Ha kiesünk a komfortzónánkból, ez a terület automatikusan bekapcsol. Amikor pedig bekapcsol, blokkol minden másik agyi területet, és csak háromféle tevékenységet engedélyez: „üss”, „fuss”, vagy „lefagy”. Mit jelent ezt számodra? Ha készültél arra, hogy maszkban kell írnod, tulajdonképpen a komfortzónádat bővítetted ki, így nem fogsz meglepődni, a hüllőagy helyett a frontális lebeny is be tud kapcsolni, és el tudod kezdeni a feladatok megoldását. Ha viszont nem gyakoroltál így, vagy nem készültél a rendőrök jelenlétére, a helyzet nem lesz komfortos, és könnyen lehet, hogy túlélési üzemmódba kapcsol, és olyan dolgok sem jutnak eszedbe (lefagysz), amelyekre egy sima hétköznapon 1-2 perc gondolkodással tuti rájönnél, könnyen felidéznél.

 

Lúzer vagy szuperhős?

 

Te döntöd el. Igazad lesz, bármelyikre is szavazol. Szerintem Szuperhősök vagytok, akik villámgyorsan adaptálódtak egy különleges helyzethez. Ti nem csak tanuljátok a történelmet, hanem írjátok is! Ami most a világban zajlik, a gyereked életében történelem lesz. Rajtad múlik, milyen szerepet vállalsz benne. Mindig gondolj arra, mit szeretnél majd neki mesélni erről az időről!


Sikerülni fog!!!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://menoke.blog.hu/api/trackback/id/tr4416368070

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Menőke

Friss topikok

Címkék

2019 (1) 2020 (1) 7 év (1) Abacus Hotel (3) adhd (1) ADHD (1) adomány (1) afrodiziákum (2) aggodalom (1) agresszió (2) ágybavizelés (1) ágybavizelés oka (1) ágytisztaság (1) ajakbalzsam (1) ajándék (11) ajándékötlet (7) ajándékötlet férfiaknak (2) ajándékötlet nőknek (1) ajándékozás (1) ajándék barátnak (1) ajándék barátnőnek (1) akció (2) aktív életmód (1) alakformálás (5) alapbetegség (1) alkohol (4) alkoholfüggőség (1) alkoholizmus (2) állás (3) álláskeresés (3) állat (1) állatbarát (1) állatkert (1) állatkertek éjszakája (1) állatszőr (1) állattartás (2) allergia (1) alma (2) almás desszert (1) almás édesség (1) almás pite (1) almás recept (1) almás sütemény (1) almás süti (1) almatorta (1) aloe vera (1) álom (2) altatás (1) alvás (7) alvászavar (1) ambíció (2) Amerika (1) angyal (1) antibiotikum (1) anya (3) anyaság (5) anyatej (1) anyatejes táplálás (1) anyós (2) anyuka (1) apa (1) apák napja (1) apás szülés (1) apuka (1) asztrológia (15) asztrológus (2) Auguszt Cukrászda (1) Ausztria (2) autó (3) autóút (1) baba (17) baba-mama (1) bababőr (1) babahordozás (8) babahordozó (9) babakocsi (1) babapiskóta (1) babaúszás (1) babavárás (7) baba hasfájás (2) baba neme (1) Bagdy Emőke (2) bak (1) Bak (1) Baktay Zelka (1) baktérium (2) baleset (1) balesetmegelőzés (1) balkezes (1) balkezesek (1) balkezesség (1) balkezesség előfordulása (1) balkezesség előnye (1) balkezes átszoktatás (1) balkezes gyerek (1) balkezes írás (1) balkezes olló (1) banán (1) bántalmazás (3) barátnő (1) barátság (1) Barbie (1) Barbie baba (1) barnaság (1) barnulás (1) batáta (1) bátorság (3) bazsalikom (2) bazsalikom gondozás (1) bazsalikom gondozása (1) bazsalikom nevelés (1) bazsalikom öntözés (1) bazsalikom teraszon (1) Beethoven (1) béke (2) bélyeg (1) bélyegmúzeum (1) bemutató (1) bepisil (1) bepisilés (1) bepisilés oka (1) bepisilés okai (1) bepisilő gyerek (1) bepisil éjszaka (1) beszólás (1) betegség (7) beteg gyerek (3) Bika (5) Bika horoszkóp (1) Bika szülő (1) Bika tulajdonság (1) bikiniszezon (2) bizalom (1) biztonság (3) bölcsesség (2) boldog (1) boldogság (9) boldogtalanság (1) bőrápolás (4) bőrápolás kókuszolajjal (1) bőrfeszesítés (1) bőrfeszesítő (1) bőrgyógyász (1) bőrönd (1) borotva (2) borotválkozás (1) Braun (3) Braun prize (1) budakeszi vadaspark (1) Budapest (3) Bük (1) buli (2) büntetés (1) burnout (1) büszkeség (2) cappuccino (1) cékla (1) cellulit (1) cellulitisz (1) cica (3) cipó (2) cipótisztítás (1) citrom (1) coach (1) Corvina Kiadó (1) covid (2) covid-tünet (1) covid19 (2) Covid szövődmény (1) crumble (1) család (24) családalapítás (2) családbarát (1) családi nyaralás (1) családjog (1) családon belüli erőszak (1) császármetszés (1) csendeskönyv (1) csili (1) csillagászat (1) csillagjegy (6) csoki (4) csokiműhely (1) csokitorta (1) csokoládé (4) csomagolás (1) csontritkulás (1) csúfolódás (1) cukor (1) cukorbeteg (1) cukorbetegség (1) cukorbetegség szövődmény (1) cukorbeteg láb (1) cukortartalom (1) cukrászda (1) cukros üdítő (1) cumisüveg (1) curry (1) d-vitamin (2) d-vitamin hiány (1) danza di fiori (1) Debrecen (1) dekoráció (1) depresszió (3) desszert (10) diabétesz (1) diák (1) diéta (3) dió (1) díszítés (1) divat (2) divat trend (1) dohányzás (2) donáció (1) donor (1) döntés (1) Dr. Kollák Zita (1) Dr. Kovács Tibor (1) Dr. Máté Gábor (1) Dr. Ranschburg Jenő (1) Dr. Spányik András (1) Dr. Szabó Tamás (1) Dr. Tűű László (1) Dr. Zacher Gábor (2) ebéd (2) ébredés (1) édesburgonya (1) édesség (10) edzés (1) egészség (8) egészséges életmód (2) egészséges ételek (1) egészséges reggeli (1) egészséges táplálkozás (2) egészségmegőrzés (1) egyedüllét (1) egyke (1) egykék (1) éjszaka (1) éjszakai ágybavizelés (1) éjszakai bepisilés (1) éjszakázás (1) ékszer (1) életmentés (1) életmódváltás (1) elfogadás (1) élmény (1) élményfürdő (2) előléptetés (1) előszoba (1) elsősegély (1) eltévedt (1) eltűnés (1) elveszett (1) ember (1) endokrinológia (1) energia (2) ennivaló (1) eper (2) epertorta (1) epilátor (2) érdekesség (2) érettségi (1) érettségi vizsga (1) ergonomikus hordozó (2) ergonomikus hordozók (1) erő (1) erőszak (1) erőtlenség (1) esélyegyenlőség (1) esküvő (4) esküvőszervező (1) ételallergia (1) étkezés (1) étterem (1) Etyek (1) év gyerekkönyve (1) év könyve (1) fából készült játék (1) fahéj (2) fajáték (1) fapados (1) fáradtság (1) Farkas Róbert (1) fejlesztés (1) fejlődési rendellenesség (1) feketebors (1) félelem (2) felfázás (1) félrelépés (1) féltékenység (1) férfi (3) férfi meddőség (1) fertőtlenítés (5) fertőtlenítő (3) fertőzés (7) feszültség (1) feszültségoldás (1) fiatalság (1) figyelem (1) figyelmesség (1) film (1) firka (1) fogadalom (1) fogantatás (2) fogyás (11) fogyás szülés után (1) fogyókúra (2) folt (1) folteltávolítás (1) folyadékbevitel (1) fordulópont (1) forró csoki (1) fotózás (1) főtt tojás (1) főzés (1) főzött gyurma (1) függőség (1) fül-orr-gégész (1) fürdő (5) fürdőkúra (2) fűszer (2) fűszernövény (1) gabonapehely (1) garázs (1) gasztronómia (1) gátlás (2) gátlásos (1) Gingalló Csokoládéműhely (1) gluténmentes (1) gomba (1) Görögország (1) gyanta (1) gyerek (41) gyerekbarát (1) gyerekbetegség (3) gyerekek (1) gyerekhoroszkóp (7) gyerekjáték (1) gyerekkönyv (10) gyerekkor (1) gyerekkori depresszió (1) gyerekkori félelem (1) gyereklélek (1) gyerekmenü (1) gyereknap (2) gyereknevelés (1) gyerekorvos (1) gyerekprogram (2) gyerekpszichológus (2) gyerektartás (1) gyerekülés (1) gyerekvállalás (4) gyermek (1) gyermekágy (1) gyermeknefrológus (1) gyermekotthon (1) gyermekpszichológus (2) gyermekvállalás (1) gyes (1) gyógyfürdő (2) gyógynövény (1) gyógyszer (1) gyógytea (1) gyógyulás (3) gyógyvíz (2) gyömbér (1) Győri Ildikó (3) gyümölcs (1) gyurma (1) gyurma készítés (1) gyurma otthon (1) gyurma recept (1) habfürdő (1) hagyomány (1) haj (1) Halak (2) Halak gyerek (1) Halak horoszkóp (1) hálószoba (2) harmónia (2) háromnapos láz (1) hasfájás (3) hasfájós baba (3) hátfájás (1) havi vérzés (1) ház (2) hazai turizmus (1) házaspár (1) házasság (6) házasságkötés (1) háziállat (3) házimunka (1) Herceghalom (2) hétvége (2) hét év (1) Hévíz (2) hiánytünet (1) hideg (2) hidratálás (1) higiénia (1) hiperaktiv (1) hiperaktivitás (1) hipó (1) hiszti (1) hit (1) hőemelkedés (1) hólyag (1) homoszexualitás (1) honvágy (1) hordozás (6) hordozási tanácsadó (1) hordozó (1) hormonok (1) hormonzavar (1) horoszkóp (21) hőség (1) hosszú hétvége (2) hotel (3) húgyhólyag (1) hurrikán (1) hűség (1) húsvét (5) húsvéti ajándék (1) húsvéti sonka (1) húsvéti tojás (1) hűtlenség (1) hüvelygomba (1) idegen nyelv (1) idő (1) időjárás (1) idősödés (1) igazság (1) IKEA (1) Ikrek (6) Ikrek anya (1) ikrek csillagjegy (1) ikrek gyerek (2) ikrek horoszkóp (2) Ikrek kapcsolat (1) Ikrek összeillés (1) Ikrek szülő (1) Ikrek tulajdonság (1) illat (4) illóolaj (1) immunerősítés (3) immunrendszer (2) immuntréning (1) influenza (3) ingyenes koncert (1) innováció (1) intelligencia (2) interjú (3) internet (1) intim szőrtelenítés (1) inzulinrezisztencia (1) ir (1) irígység (1) Irma (1) író (1) ISARA (4) iskola (6) iskolai zaklatás (2) ismerkedés (2) ital (2) ivókúra (1) járvány (9) játék (8) játék fából (1) jézuska (1) jobbkezes (1) jóga (1) joghurt (1) jótékonyság (2) kabát (1) kábítószer (1) kakaó (1) kakaós kuglóf (1) kaland (1) kamarazene (1) kamaszkor (1) kapcsolat (10) kapcsolatok (1) kapcsolattartás (1) kapor (1) karácsony (5) karácsonyfa (1) karácsonyi ajádnék (1) karácsonyi ajándék (2) karácsonyi készülődés (1) karantén (6) kardamom (1) karrier (4) kása (1) katasztrófa (1) kávé (2) kávézó (1) kedvenc (2) kedvezmény (2) Kégl Ági (1) Kégl Ágnes (1) keksz (1) kert (2) kéz (1) kezeles (1) kézfertőtlenítés (5) kézfertőtlenítő (3) kézipoggyász (1) kézmosás (3) kézmüves (1) kiégés (1) kijárási korlátozás (2) kijárási tilalom (1) kikapcsolódás (9) kiközösítés (1) kimerültség (2) Kína (1) kirándulás (8) kiruccanás (5) kisbaba (3) kisgyerek (1) kismama (2) kismamatorna (1) kitartás (1) kíváncsiság (1) kocsi (2) koffeinmentes (1) koffeinmentes kávé (1) kókuszolaj (1) Kolibri Kiadó (1) kólika (1) kolléga (2) kommunikáció (3) koncert (2) konfliktus (4) konyhakert (1) könyv (12) könyvajánló (3) könyvújdonság (2) kórház (1) kórokozó (2) koronavírus (11) koronavírus-fertőzés (2) koronavírus szövődmény (1) koronavírus teszt (1) Kos (5) kötődés (3) kötődő nevelés (4) közlekedés (1) közlekedésbiztonság (1) kozmetikum (4) kreatív (1) kreativitás (4) krízis (1) krízisvonal (1) kuglóf (1) kuglóf recept (1) külföld (2) különleges név (1) kurkuma (1) kürtőskalács (1) kürtőskalács forma (1) kürtőskalács recept (1) kürtőskalács sütés (1) kutya (1) lábbeli (1) lakás (3) Lakatos Márk (1) láthatás (1) látnivaló (7) látnivalók (1) láz (2) lázcsillapítás (2) lázgörcs (1) leégés (1) legjobb barátnők (1) LEGO (2) lélek (1) lelki segély (1) lelki terror (1) LErbolario (2) leszokás (1) levendula (1) Libri Kiadó (1) lime (1) lisztmentes (1) London (1) LUSH (2) lustaság (1) macska (4) magánügy (1) magány (1) Magyarország (1) magyar népmese (1) magzatvédő vitamin (2) mama (2) mangó (1) margitsziget (3) Martonvasar (1) mascarpone (2) másság (1) masszázs (2) matek (1) matematika (1) Máté Gábor (1) meddőség (3) Mediátor (1) megcsalás (1) megelőzés (7) megfázás (4) meglepetés (1) mélypont (1) menő (1) Menő Mamik (1) menstruáció (2) Mentesen is teljesen (1) menzesz (1) méregtelenítés (1) Mérleg (4) Mérleg anya (1) Mérleg csillagjegy (2) Mérleg gyerek (1) Mérleg horoszkóp (2) Mérleg kapcsolat (1) Mérleg nő (1) Mérleg szülő (1) Mérleg tulajdonság (1) mese (4) mesekönyv (2) mézeskalács (1) meztelen (1) meztelenség (1) Mikulás (2) mintavétel (1) mobiltelefon (2) mondóka (1) morzsasüti (1) mosás (2) mosógép (1) mosókapszula (1) mosószer (2) motiváció (1) mozgás (2) mozgékony gyerek (1) mozi (1) mozifilm (1) munka (9) munkahely (6) munkavállalás (2) müzli (1) nagycsalád (1) náhta (1) nap (1) napozás (3) napszemüveg (1) napvédelem (3) narancsbőr (2) narancsbőr ellen (1) narancsbőr kozmetikum (1) nászút (1) nátha (3) natúrkozmetikum (4) nefrológus (1) nemalvás (1) nemzeti filharmonikusok (1) népmese (1) netszerelem (1) név (1) nevelés (9) névválasztás (1) (2) nőgyógyász (2) női bajok (1) Nők (1) Nőnap (1) nőnapi ajándék (1) nőnapi ajándékötlet (1) Nono Pantalon (1) növény (1) nyár (5) nyaralás (4) nyári szünet (2) nyelvtanulás (1) nyelvtudás (1) Nyilas (3) Nyilas gyerek (1) Nyilas horoszkóp (1) nyújtás (1) nyújtógyakorlat (1) odafigyelés (1) okostelefon (1) Olaszország (3) olasz konyha (1) Oliva Étterem Veszprém (1) Oliva Hotel és Étterem (2) Oliva Hotel Veszprém (1) öltözet (1) öltözködés (2) olvasás (6) önbizalom (2) önéletrajz (1) önkéntes karantén (1) online koncert (1) online tanulás (1) önvédelem (1) orbánc (1) Ördög Nóri (1) öregedés (1) óriásplakát (1) örökbefogadás (1) örök barátság (1) öröm (1) Oroszlán (4) Oroszlán csillagjegy (1) Oroszlán gyermek (1) Oroszlán horoszkóp (1) orvos (3) őssejt (2) őssejt-adományozás (2) összefogás (1) ősz (1) őszi cseme (1) őszi csemegék (4) osztály (1) osztálykirándulás (1) osztálytárs (1) őszülés (1) ősz haj (1) ötlet (1) otthon (3) óvoda (2) OVSZ (1) pajzsmirigy (1) pandemia (1) Pandora (1) panír (1) papucs (1) parfüm (3) párkapcsolat (6) Park Kiadó (1) párválasztás (1) Paulo Coelho (1) pcos (1) pedagógus (2) példa (1) pelenka (1) penne (1) pénz (2) pénzbüntetés (1) Petrovszki Petra (1) piac (1) pici and the city (1) pihenés (13) pince (1) piskóta (1) pite (1) pitetészta (1) popsitörlő (1) prevenció (4) program (7) programajánló (9) prűd (1) pszichológia (16) pszichológus (8) rajz (1) Rák (5) rakott krumpli (1) Rák anya (1) Rák csillagjegy (2) Rák horoszkóp (1) Rák kapcsolat (1) Rák nő (1) Rák tulajdonság (1) randi (1) rántott sajt (1) rebarbara (1) recept (14) regenerálódás (2) reggel (1) reggeli (2) reklámarc (1) relax (1) rémálom (1) rend (1) rendetlenség (1) rendrakás (1) repülés (1) repülő (2) repülőtér (1) repülőút (2) reziliencia (1) róka (1) romantika (1) rózsa (1) rózsaillat (1) ruha (3) rúzs (1) sáfrány (1) sajt (2) sajttorta (1) saláta (1) Sárvár (1) sebész (1) segítség (5) selejtezés (1) (1) siker (11) sikerélmény (2) sikeres fogyás (1) sikeres fogyókúra (1) sikersztori (3) Skorpió (4) Skorpió gyerek (1) Skorpió horoszkóp (2) skorpió nő (1) skorpió szülő (1) smoothie (2) sni (1) (1) só-liszt gyurma (1) só-liszt gyurma recept (1) sófogyasztás (1) sógornő (1) sonka (1) sósav (1) sport (3) Starbucks (1) strand (2) Strandok Éjszakája (1) strandszezon (1) stressz (7) stresszoldás (2) Sunday Brunch (1) sütemény (4) sütés (2) süti (4) sütőtök (1) Svábhegyi Gyógyintézet (1) szabadság (1) szakértő (1) Szakítás (1) szálloda (2) szauna (2) szegfűszeg (1) szem (2) személyiség (6) szemszín (1) szemüveg (1) szennyes (1) szépség (2) szerelem (16) szerelmesek napja (1) szerencse (1) szeretet (6) szex (3) szex szülés után (1) szilveszter (2) szín (2) szingli (2) szív (1) szívbetegség (1) szobatisztaság (1) szökés (1) szókincs (1) szőlő (1) szomszéd (1) szoptatás (1) szőr (1) szórakozás (1) szorongás (3) szorongás bepisilés (1) szőrtelenítés (3) szülés (9) szülésfotózás (1) szülés utáni depresszió (1) születés (1) szülő (18) szülő-gyerek (1) szülő-gyerek kapcsolat (10) szülőhoroszkóp (1) szünidő (1) szűrővizsgálat (1) Szűz (4) Szűz anya (1) Szűz csillagjegy (2) Szűz gyerek (2) Szűz horoszkóp (2) Szűz jegy (1) Szűz jellem (1) Szűz nő (1) Szűz személyiség (1) Szűz szülő (1) Szűz tulajdonság (1) tablet (2) takarítás (2) tanár (2) tanulás (2) táplálékkiegészítő (1) táplálkozás (2) tápszer (1) társkeresés (6) társkereső (1) tartalmas időtöltés (1) tavaszi fáradtság (1) távkapcsolat (2) tea (1) teafaolaj (1) teafőzés (1) tehetség (1) tejmentes (1) tejmetnes (1) tejszínhab. reggeli (1) tél (2) Télapó (1) telefon (1) téli bőrápolás (1) téli sport (1) téli wellness (2) terhesség (1) terhesvitamin (1) termál (2) termálfürdő (3) termálvíz (2) termékenység (3) természetes szépség (1) természetes szülés (1) test (2) testápolás (1) testápoló (2) testvér (2) teszt (5) tészta (2) tésztaétel (1) tévhit (1) tinédzser (1) tippek (1) tiramisu (2) tisztaság (3) tojás (1) tojásmentes (1) tojássaláta (1) tolerancia (2) tonhal (1) törlőkendő (1) torna (2) torokgyulladás (1) torta (2) törvény (1) totyogó (1) tradíció (1) trend (1) tudomány (1) tulajdonság (1) tunetek (1) turmix (3) tüsszentés (2) üdítő (1) udvar (1) ügyelet (1) Ügyvéd (1) újdonság (5) újév (3) újévi fogadalom (1) újrakezdés (1) újszülött (1) új év (3) új film (1) ultrahang (1) uniszex ajándék (1) ünnep (2) ünnepi készülődés (3) úszás (1) úszásoktatás (1) uszoda (1) út (1) utazás (19) utazás cukorbetegen (1) utazás cukorbetegséggel (1) utazás diabétesz (1) uv-a (1) uv-b (1) üzletnyitás (1) uzsonna (1) vacsora (2) vakáció (5) Válás (2) Valentin nap (2) Válóper (2) várandósság (4) varázspalló (1) vasalás (1) vásárlás (1) vega (1) vegyszermentes (1) vélemény (1) vér (1) véradás (2) Verona (1) vérplazma (1) vérvétel (1) vese (1) veszekedés (1) veszély (1) Veszprém (3) videójáték (1) világjárvány (1) virág (1) vírus (9) vírusölő (1) vita (1) vitalitás (1) vitamin (6) vitaminhiány (1) víz (1) vízbiztonság (1) vízöntő (1) vizsga (1) vizsgadrukk (1) vodka (1) VV Ági (1) Waldorf saláta (1) wellness (10) wellness hotel (1) zab (1) zabpehely (1) zabpelyhes keksz (1) zaklatás (2) zene (1) zöldség (3) zöld turmix (1) Zsámbék (1) Zsarolás (1) zsebpénz (1) zsírégetés (3) Címkefelhő
süti beállítások módosítása