Te eleget játszol a gyerekeddel?

Egy szőke kisfiú kuporgott mellettünk a homokozóban, fél szemmel végig az anyukáját figyelte, aki teljesen belefeledkezett egy fontosnak tűnő telefonhívásba. Amikor véget ért a diskurzus, a mamája összeszedte a pad mellett heverő táskáikat, megragadta a kisfiú kezét és ellenvetést nem tűrően kijelentette, hogy elérkezett a hazaindulás ideje.

A kisfiú nem is próbált vitatkozni a nővel, felpattant a homokozóból és indult az anyukája után. Fogták egymás kezét és szapora léptekkel vették célba a kijáratot − azt azonban még hallottam, hogy a gyerek reményteli hangon kérdezte az anyukáját: Ma ráérsz egy kicsit játszani? Egészen összeszorult a szívem, mert érződött, hogy a fiúcskát gyakran állítják otthon "parkolópályára". Tudom, hogy bármennyire is szeretnénk − a munka, a háztartás és a többi hétköznapi tennivalóval zsonglőrködve − szinte lehetetlen annyit játszani a gyerekeinkkel, amennyit ők elégnek éreznének, mégsem hagyott nyugodni a kérdés, hogy szülőként hogyan őrizhetjük meg minél tovább a kicsik játékos kedvét és önfeledt örömét. Győri Ildikó pszichológus beavatott, melyek a leggyakoribb hibákba, amiket a felnőttek elkövetnek, és azok megoldásához is adott néhány klassz tippet.

 

Photo by Diego Duarte Cereceda on Unsplash

 

Tanulás játszi könnyedséggel

 

− A játék a gyerekkor egyik legfontosabb cselekvése, egészen a csecsemőkortól kezdve. A gyerekek erős belső késztetést éreznek erre a tevékenységre, amit fontos lenne a lehető leghosszabb ideig megtartani, mert amellett, hogy sokat hozzátesz a fejlődésükhöz, önfeledt szórakozással is megajándékozza őket.  A gyerekek játék közben az érzékszerveik működésének összehangolása mellett megtanulják kifejezni az érzelmeiket is: először a felnőttek mosolyát viszonozzák, majd jókedvűen üdvözlik a kedves ismerősöket. Később boldogan kacagnak, ha bújócskát játszunk velük, de nagy örömmel fogadják azt is, ha meseolvasáskor elváltoztatjuk a hangunkat. A meséken keresztül megtapasztalhatják, hogyan lesz a szomorúságból vidámság vagy éppen fordítva, a boldogságból bánat. Amikor óvodáskorban elkezdünk velük társasjátékokat játszani, a közös élmények mellett megtanulhatják a szabályok követését, megtapasztalhatják a győzelem boldogságát és azt, hogy milyen érzés veszíteni. A közös játékok során nagyon fontos az alkotás öröme is, és az, hogy együtt hozzunk létre valamit. Ebben az apukák is aktívan részt vehetnek, akár építőjátékokkal, akár fúrás-faragással. A gyerekekkel együtt készíthetnek titkos dobozkát, különböző ajándéktárgyakat, a hidegebb hónapokban pedig madáretetőt barkácsolhatnak − részletezi Győri Ildikó, hogy (azon kívül, hogy jól érzik közben magukat) miért fontos a gyerekek számára a közös játék.

 

Örülj, ha nyúz!

 

− Bár nincs olyan kisgyerek, aki úgy jön világra, hogy ne szeretne játszani, mi, felnőttek sajnos elég könnyen le tudjuk szoktatni róla. Az egyik „kiváló” módszer erre az, ha nem hagyunk elég időt a játékra. Ha például tudjuk, hogy a nagyobb testvérért négy órakor kell indulni az iskolába, akkor ne fél négykor szedjük elő a kellékeket a gyurmázáshoz! Ha így teszünk, a kicsi orra előtt épp csak elhúzzuk a mézesmadzagot, máris abba kell hagynia a játékot. Ezzel (főleg, ha párszor közbe is szólunk, hogy igyekezzen) azt az üzenetet közvetítjük felé, hogy sosincs elég időnk a játékra. Ha többször is átéli ezt a helyzetet, később már bele sem fog kezdeni, mivel megtanulta, hogy úgyis félbe kell szakítania − mondja a pszichológus, aki szerint a másik fontos dolog, amiről a felnőttek hajlamosak megfeledkezni, hogy olyan játékokat kell játszani a kicsikkel, amilyeneket ők szeretnek, nem pedig olyanokat, amilyenek nekünk tetszenek.

− Már az egy-két éveseknél kiderül, hogy mivel játszanak szívesebben, illetve hogy mi kelti fel az érdeklődésüket. Sok szülő csalódott, amiért a pici gyereke nem hajlandó órákig egyedül játszani, napjainkban ugyanis az terjedt el a köztudatban, hogy a „jó gyerekek” magukban is kitűnően elvannak. Tudni kell azonban, hogy a kicsik csakis társas tevékenységek közben, közösségben tudják elsajátítani a szociális normákat, a szülőkkel való közös játék tehát a fejlődésük lényeges részét képezi. Azok az anyukák és apukák, akiket a gyerekeik „nyúznak” a közös játékért, ne bosszankodjanak, hanem inkább örüljenek, ez ugyanis annak a jele, hogy szoros a köztük lévő szülő-gyerek kapcsolat, és a kicsi szeretne minél több időt a szeretteivel tölteni. Persze, felnőttként fárasztó lehet egy-két órán keresztül társasozni, ha azonban el tudjuk engedni magunkat, mi is belefeledkezhetünk a játékba. A ráfordított idő mindig kamatostul megtérül, a gyerek ugyanis megtanulja, hogy szívesen foglalkozunk vele és kíváncsiak vagyunk rá, így sokkal bizalmasabb kapcsolat alakulhat ki közöttünk − folytatja Győri Ildikó, kiemelve, hogy ennek köszönhetően valószínűleg magától megosztja majd velünk, ha nagyobb korában bajba kerül, és nem a szomszédtól kell megtudnunk, hogy mi történt az iskolában.


"A gyerekek alapvetően a felnőttek elvárásainak szeretnének megfelelni, s ha játék közben azt látják, hogy olykor a szülők is hoznak rossz döntéseket, és nem feltétlenül nyernek minden helyzetben, akkor ők sem fognak megijedni, ha a mindennapok során hibáznak, vagy kisebb kudarcok érik őket."

 

Nyert ügyünk lenne?

 

Arra kérdésre, hogy szerencsés-e olykor direkt nyerni hagyni a kisebbeket, a pszichológus egy szemléletes példával válaszolt. − Részt vettem egyszer egy konferencián, ahol egy nagyon sikeres magyar üzletember a következőt mesélte: mivel a munkája során folyton a sikerre és a győzelemre kell törekednie, ugyanígy állt hozzá a kisgyerekével játszott sakkpartihoz is. Amikor először legyőzte a gyerekét sakkban, az sírva fakadt, és visszavágót kért. Miután az apukája akkor is fölényes győzelmet aratott, megint eltörött a mécses, és harmadszor már nem is volt kedve sakkozni. A férfiban ekkor tudatosult, hogy a gyerekével nem úgy kell viselkednie, mint az üzletfeleivel, hiszen az otthoni játékban nem a vérre menő küzdelem a fontos, hanem a közösen töltött idő és a szórakozás. Ahhoz tehát, hogy a felnőttekkel való játék tényleg örömteli legyen, időnként hagynunk kell nyerni a gyerekeket is! Mindezt azért érdemes megszívlelniük a felnőtteknek, mert a mai rohanó és stresszes világban hajlamosak vagyunk a gyengébb ellenállás irányában levezetni a feszültséget, aminek (ha nem vigyázunk) a gyerekek ihatják meg a levét, hiszen a szülők gyakran rajtuk verik el a port – figyelmeztet a szakértő.

 

A világ legszebb irkafirkája 

 

Olykor velem is előfordul, hogy „belenyúlok” a kisfiam játékába, ha például nem tud elsőre virágot formázni a gyurmából, megcsinálom helyette. Sejtem a választ, mégis jobb, ha a pszichológus önt tiszta vizet a pohárba: ezzel segítjük vagy gátoljuk a kicsik kibontakozását? − Sajnos ez is tipikus hibának számít, amellyel három kedvezőtlen dolgot is megtaníthatunk a gyereknek. Az egyik, hogy nincs türelmünk kivárni, amíg egyedül is képes jól teljesíteni, így azt érezheti, hogy túl lassú és ügyetlen. A másik, amit elültethetünk a benne, hogy már első próbálkozásra mindennek tökéletesnek kell lennie, holott ez nekünk, felnőtteknek sem megy. Mindez azért veszélyes, mert kiskamasz korára nagy adag szorongást kódolhatunk a gyerekbe, ami sok nehézséget okozhat számára később. A harmadik üzenet pedig az, hogy „Te annyira kétbalkezes vagy, hogy még egy ilyen egyszerű dolgot sem tudsz megcsinálni!”, ami igencsak alááshatja a gyerek önértékelését. Ha például a legjobb tudása szerint, jó szándékkal és sok-sok szeretettel készít ajándéktárgyakat a felnőtteknek, nagyon megbánthatjuk azzal, ha nem értékeljük a kedvességét. A gyerekektől kapott rajzokat és tárgyakat sose süllyesszük el a fiók mélyére, hiszen beleteszik a szívüket-lelküket még akkor is, ha a papíron csak irkafirkát látunk!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://menoke.blog.hu/api/trackback/id/tr4016367828

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Menőke

Friss topikok

Címkék

2019 (1) 2020 (1) 7 év (1) Abacus Hotel (3) adhd (1) ADHD (1) adomány (1) afrodiziákum (2) aggodalom (1) agresszió (2) ágybavizelés (1) ágybavizelés oka (1) ágytisztaság (1) ajakbalzsam (1) ajándék (11) ajándékötlet (7) ajándékötlet férfiaknak (2) ajándékötlet nőknek (1) ajándékozás (1) ajándék barátnak (1) ajándék barátnőnek (1) akció (2) aktív életmód (1) alakformálás (5) alapbetegség (1) alkohol (4) alkoholfüggőség (1) alkoholizmus (2) állás (3) álláskeresés (3) állat (1) állatbarát (1) állatkert (1) állatkertek éjszakája (1) állatszőr (1) állattartás (2) allergia (1) alma (2) almás desszert (1) almás édesség (1) almás pite (1) almás recept (1) almás sütemény (1) almás süti (1) almatorta (1) aloe vera (1) álom (2) altatás (1) alvás (7) alvászavar (1) ambíció (2) Amerika (1) angyal (1) antibiotikum (1) anya (3) anyaság (5) anyatej (1) anyatejes táplálás (1) anyós (2) anyuka (1) apa (1) apák napja (1) apás szülés (1) apuka (1) asztrológia (15) asztrológus (2) Auguszt Cukrászda (1) Ausztria (2) autó (3) autóút (1) baba (17) baba-mama (1) bababőr (1) babahordozás (8) babahordozó (9) babakocsi (1) babapiskóta (1) babaúszás (1) babavárás (7) baba hasfájás (2) baba neme (1) Bagdy Emőke (2) Bak (1) bak (1) Baktay Zelka (1) baktérium (2) baleset (1) balesetmegelőzés (1) balkezes (1) balkezesek (1) balkezesség (1) balkezesség előfordulása (1) balkezesség előnye (1) balkezes átszoktatás (1) balkezes gyerek (1) balkezes írás (1) balkezes olló (1) banán (1) bántalmazás (3) barátnő (1) barátság (1) Barbie (1) Barbie baba (1) barnaság (1) barnulás (1) batáta (1) bátorság (3) bazsalikom (2) bazsalikom gondozás (1) bazsalikom gondozása (1) bazsalikom nevelés (1) bazsalikom öntözés (1) bazsalikom teraszon (1) Beethoven (1) béke (2) bélyeg (1) bélyegmúzeum (1) bemutató (1) bepisil (1) bepisilés (1) bepisilés oka (1) bepisilés okai (1) bepisilő gyerek (1) bepisil éjszaka (1) beszólás (1) betegség (7) beteg gyerek (3) Bika (5) Bika horoszkóp (1) Bika szülő (1) Bika tulajdonság (1) bikiniszezon (2) bizalom (1) biztonság (3) bölcsesség (2) boldog (1) boldogság (9) boldogtalanság (1) bőrápolás (4) bőrápolás kókuszolajjal (1) bőrfeszesítés (1) bőrfeszesítő (1) bőrgyógyász (1) bőrönd (1) borotva (2) borotválkozás (1) Braun (3) Braun prize (1) budakeszi vadaspark (1) Budapest (3) Bük (1) buli (2) büntetés (1) burnout (1) büszkeség (2) cappuccino (1) cékla (1) cellulit (1) cellulitisz (1) cica (3) cipó (2) cipótisztítás (1) citrom (1) coach (1) Corvina Kiadó (1) covid (2) covid-tünet (1) covid19 (2) Covid szövődmény (1) crumble (1) család (24) családalapítás (2) családbarát (1) családi nyaralás (1) családjog (1) családon belüli erőszak (1) császármetszés (1) csendeskönyv (1) csili (1) csillagászat (1) csillagjegy (6) csoki (4) csokiműhely (1) csokitorta (1) csokoládé (4) csomagolás (1) csontritkulás (1) csúfolódás (1) cukor (1) cukorbeteg (1) cukorbetegség (1) cukorbetegség szövődmény (1) cukorbeteg láb (1) cukortartalom (1) cukrászda (1) cukros üdítő (1) cumisüveg (1) curry (1) d-vitamin (2) d-vitamin hiány (1) danza di fiori (1) Debrecen (1) dekoráció (1) depresszió (3) desszert (10) diabétesz (1) diák (1) diéta (3) dió (1) díszítés (1) divat (2) divat trend (1) dohányzás (2) donáció (1) donor (1) döntés (1) Dr. Kollák Zita (1) Dr. Kovács Tibor (1) Dr. Máté Gábor (1) Dr. Ranschburg Jenő (1) Dr. Spányik András (1) Dr. Szabó Tamás (1) Dr. Tűű László (1) Dr. Zacher Gábor (2) ebéd (2) ébredés (1) édesburgonya (1) édesség (10) edzés (1) egészség (8) egészséges életmód (2) egészséges ételek (1) egészséges reggeli (1) egészséges táplálkozás (2) egészségmegőrzés (1) egyedüllét (1) egyke (1) egykék (1) éjszaka (1) éjszakai ágybavizelés (1) éjszakai bepisilés (1) éjszakázás (1) ékszer (1) életmentés (1) életmódváltás (1) elfogadás (1) élmény (1) élményfürdő (2) előléptetés (1) előszoba (1) elsősegély (1) eltévedt (1) eltűnés (1) elveszett (1) ember (1) endokrinológia (1) energia (2) ennivaló (1) eper (2) epertorta (1) epilátor (2) érdekesség (2) érettségi (1) érettségi vizsga (1) ergonomikus hordozó (2) ergonomikus hordozók (1) erő (1) erőszak (1) erőtlenség (1) esélyegyenlőség (1) esküvő (4) esküvőszervező (1) ételallergia (1) étkezés (1) étterem (1) Etyek (1) év gyerekkönyve (1) év könyve (1) fából készült játék (1) fahéj (2) fajáték (1) fapados (1) fáradtság (1) Farkas Róbert (1) fejlesztés (1) fejlődési rendellenesség (1) feketebors (1) félelem (2) felfázás (1) félrelépés (1) féltékenység (1) férfi (3) férfi meddőség (1) fertőtlenítés (5) fertőtlenítő (3) fertőzés (7) feszültség (1) feszültségoldás (1) fiatalság (1) figyelem (1) figyelmesség (1) film (1) firka (1) fogadalom (1) fogantatás (2) fogyás (11) fogyás szülés után (1) fogyókúra (2) folt (1) folteltávolítás (1) folyadékbevitel (1) fordulópont (1) forró csoki (1) fotózás (1) főtt tojás (1) főzés (1) főzött gyurma (1) függőség (1) fül-orr-gégész (1) fürdő (5) fürdőkúra (2) fűszer (2) fűszernövény (1) gabonapehely (1) garázs (1) gasztronómia (1) gátlás (2) gátlásos (1) Gingalló Csokoládéműhely (1) gluténmentes (1) gomba (1) Görögország (1) gyanta (1) gyerek (41) gyerekbarát (1) gyerekbetegség (3) gyerekek (1) gyerekhoroszkóp (7) gyerekjáték (1) gyerekkönyv (10) gyerekkor (1) gyerekkori depresszió (1) gyerekkori félelem (1) gyereklélek (1) gyerekmenü (1) gyereknap (2) gyereknevelés (1) gyerekorvos (1) gyerekprogram (2) gyerekpszichológus (2) gyerektartás (1) gyerekülés (1) gyerekvállalás (4) gyermek (1) gyermekágy (1) gyermeknefrológus (1) gyermekotthon (1) gyermekpszichológus (2) gyermekvállalás (1) gyes (1) gyógyfürdő (2) gyógynövény (1) gyógyszer (1) gyógytea (1) gyógyulás (3) gyógyvíz (2) gyömbér (1) Győri Ildikó (3) gyümölcs (1) gyurma (1) gyurma készítés (1) gyurma otthon (1) gyurma recept (1) habfürdő (1) hagyomány (1) haj (1) Halak (2) Halak gyerek (1) Halak horoszkóp (1) hálószoba (2) harmónia (2) háromnapos láz (1) hasfájás (3) hasfájós baba (3) hátfájás (1) havi vérzés (1) ház (2) hazai turizmus (1) házaspár (1) házasság (6) házasságkötés (1) háziállat (3) házimunka (1) Herceghalom (2) hétvége (2) hét év (1) Hévíz (2) hiánytünet (1) hideg (2) hidratálás (1) higiénia (1) hiperaktiv (1) hiperaktivitás (1) hipó (1) hiszti (1) hit (1) hőemelkedés (1) hólyag (1) homoszexualitás (1) honvágy (1) hordozás (6) hordozási tanácsadó (1) hordozó (1) hormonok (1) hormonzavar (1) horoszkóp (21) hőség (1) hosszú hétvége (2) hotel (3) húgyhólyag (1) hurrikán (1) hűség (1) húsvét (5) húsvéti ajándék (1) húsvéti sonka (1) húsvéti tojás (1) hűtlenség (1) hüvelygomba (1) idegen nyelv (1) idő (1) időjárás (1) idősödés (1) igazság (1) IKEA (1) Ikrek (6) Ikrek anya (1) ikrek csillagjegy (1) ikrek gyerek (2) ikrek horoszkóp (2) Ikrek kapcsolat (1) Ikrek összeillés (1) Ikrek szülő (1) Ikrek tulajdonság (1) illat (4) illóolaj (1) immunerősítés (3) immunrendszer (2) immuntréning (1) influenza (3) ingyenes koncert (1) innováció (1) intelligencia (2) interjú (3) internet (1) intim szőrtelenítés (1) inzulinrezisztencia (1) ir (1) irígység (1) Irma (1) író (1) ISARA (4) iskola (6) iskolai zaklatás (2) ismerkedés (2) ital (2) ivókúra (1) járvány (9) játék (8) játék fából (1) jézuska (1) jobbkezes (1) jóga (1) joghurt (1) jótékonyság (2) kabát (1) kábítószer (1) kakaó (1) kakaós kuglóf (1) kaland (1) kamarazene (1) kamaszkor (1) kapcsolat (10) kapcsolatok (1) kapcsolattartás (1) kapor (1) karácsony (5) karácsonyfa (1) karácsonyi ajádnék (1) karácsonyi ajándék (2) karácsonyi készülődés (1) karantén (6) kardamom (1) karrier (4) kása (1) katasztrófa (1) kávé (2) kávézó (1) kedvenc (2) kedvezmény (2) Kégl Ági (1) Kégl Ágnes (1) keksz (1) kert (2) kéz (1) kezeles (1) kézfertőtlenítés (5) kézfertőtlenítő (3) kézipoggyász (1) kézmosás (3) kézmüves (1) kiégés (1) kijárási korlátozás (2) kijárási tilalom (1) kikapcsolódás (9) kiközösítés (1) kimerültség (2) Kína (1) kirándulás (8) kiruccanás (5) kisbaba (3) kisgyerek (1) kismama (2) kismamatorna (1) kitartás (1) kíváncsiság (1) kocsi (2) koffeinmentes (1) koffeinmentes kávé (1) kókuszolaj (1) Kolibri Kiadó (1) kólika (1) kolléga (2) kommunikáció (3) koncert (2) konfliktus (4) konyhakert (1) könyv (12) könyvajánló (3) könyvújdonság (2) kórház (1) kórokozó (2) koronavírus (11) koronavírus-fertőzés (2) koronavírus szövődmény (1) koronavírus teszt (1) Kos (5) kötődés (3) kötődő nevelés (4) közlekedés (1) közlekedésbiztonság (1) kozmetikum (4) kreatív (1) kreativitás (4) krízis (1) krízisvonal (1) kuglóf (1) kuglóf recept (1) külföld (2) különleges név (1) kurkuma (1) kürtőskalács (1) kürtőskalács forma (1) kürtőskalács recept (1) kürtőskalács sütés (1) kutya (1) lábbeli (1) lakás (3) Lakatos Márk (1) láthatás (1) látnivaló (7) látnivalók (1) láz (2) lázcsillapítás (2) lázgörcs (1) leégés (1) legjobb barátnők (1) LEGO (2) lélek (1) lelki segély (1) lelki terror (1) LErbolario (2) leszokás (1) levendula (1) Libri Kiadó (1) lime (1) lisztmentes (1) London (1) LUSH (2) lustaság (1) macska (4) magánügy (1) magány (1) Magyarország (1) magyar népmese (1) magzatvédő vitamin (2) mama (2) mangó (1) margitsziget (3) Martonvasar (1) mascarpone (2) másság (1) masszázs (2) matek (1) matematika (1) Máté Gábor (1) meddőség (3) Mediátor (1) megcsalás (1) megelőzés (7) megfázás (4) meglepetés (1) mélypont (1) menő (1) Menő Mamik (1) menstruáció (2) Mentesen is teljesen (1) menzesz (1) méregtelenítés (1) Mérleg (4) Mérleg anya (1) Mérleg csillagjegy (2) Mérleg gyerek (1) Mérleg horoszkóp (2) Mérleg kapcsolat (1) Mérleg nő (1) Mérleg szülő (1) Mérleg tulajdonság (1) mese (4) mesekönyv (2) mézeskalács (1) meztelen (1) meztelenség (1) Mikulás (2) mintavétel (1) mobiltelefon (2) mondóka (1) morzsasüti (1) mosás (2) mosógép (1) mosókapszula (1) mosószer (2) motiváció (1) mozgás (2) mozgékony gyerek (1) mozi (1) mozifilm (1) munka (9) munkahely (6) munkavállalás (2) müzli (1) nagycsalád (1) náhta (1) nap (1) napozás (3) napszemüveg (1) napvédelem (3) narancsbőr (2) narancsbőr ellen (1) narancsbőr kozmetikum (1) nászút (1) nátha (3) natúrkozmetikum (4) nefrológus (1) nemalvás (1) nemzeti filharmonikusok (1) népmese (1) netszerelem (1) név (1) nevelés (9) névválasztás (1) (2) nőgyógyász (2) női bajok (1) Nők (1) Nőnap (1) nőnapi ajándék (1) nőnapi ajándékötlet (1) Nono Pantalon (1) növény (1) nyár (5) nyaralás (4) nyári szünet (2) nyelvtanulás (1) nyelvtudás (1) Nyilas (3) Nyilas gyerek (1) Nyilas horoszkóp (1) nyújtás (1) nyújtógyakorlat (1) odafigyelés (1) okostelefon (1) Olaszország (3) olasz konyha (1) Oliva Étterem Veszprém (1) Oliva Hotel és Étterem (2) Oliva Hotel Veszprém (1) öltözet (1) öltözködés (2) olvasás (6) önbizalom (2) önéletrajz (1) önkéntes karantén (1) online koncert (1) online tanulás (1) önvédelem (1) orbánc (1) Ördög Nóri (1) öregedés (1) óriásplakát (1) örökbefogadás (1) örök barátság (1) öröm (1) Oroszlán (4) Oroszlán csillagjegy (1) Oroszlán gyermek (1) Oroszlán horoszkóp (1) orvos (3) őssejt (2) őssejt-adományozás (2) összefogás (1) ősz (1) őszi cseme (1) őszi csemegék (4) osztály (1) osztálykirándulás (1) osztálytárs (1) őszülés (1) ősz haj (1) ötlet (1) otthon (3) óvoda (2) OVSZ (1) pajzsmirigy (1) pandemia (1) Pandora (1) panír (1) papucs (1) parfüm (3) párkapcsolat (6) Park Kiadó (1) párválasztás (1) Paulo Coelho (1) pcos (1) pedagógus (2) példa (1) pelenka (1) penne (1) pénz (2) pénzbüntetés (1) Petrovszki Petra (1) piac (1) pici and the city (1) pihenés (13) pince (1) piskóta (1) pite (1) pitetészta (1) popsitörlő (1) prevenció (4) program (7) programajánló (9) prűd (1) pszichológia (16) pszichológus (8) rajz (1) Rák (5) rakott krumpli (1) Rák anya (1) Rák csillagjegy (2) Rák horoszkóp (1) Rák kapcsolat (1) Rák nő (1) Rák tulajdonság (1) randi (1) rántott sajt (1) rebarbara (1) recept (14) regenerálódás (2) reggel (1) reggeli (2) reklámarc (1) relax (1) rémálom (1) rend (1) rendetlenség (1) rendrakás (1) repülés (1) repülő (2) repülőtér (1) repülőút (2) reziliencia (1) róka (1) romantika (1) rózsa (1) rózsaillat (1) ruha (3) rúzs (1) sáfrány (1) sajt (2) sajttorta (1) saláta (1) Sárvár (1) sebész (1) segítség (5) selejtezés (1) (1) siker (11) sikerélmény (2) sikeres fogyás (1) sikeres fogyókúra (1) sikersztori (3) Skorpió (4) Skorpió gyerek (1) Skorpió horoszkóp (2) skorpió nő (1) skorpió szülő (1) smoothie (2) sni (1) (1) só-liszt gyurma (1) só-liszt gyurma recept (1) sófogyasztás (1) sógornő (1) sonka (1) sósav (1) sport (3) Starbucks (1) strand (2) Strandok Éjszakája (1) strandszezon (1) stressz (7) stresszoldás (2) Sunday Brunch (1) sütemény (4) sütés (2) süti (4) sütőtök (1) Svábhegyi Gyógyintézet (1) szabadság (1) szakértő (1) Szakítás (1) szálloda (2) szauna (2) szegfűszeg (1) szem (2) személyiség (6) szemszín (1) szemüveg (1) szennyes (1) szépség (2) szerelem (16) szerelmesek napja (1) szerencse (1) szeretet (6) szex (3) szex szülés után (1) szilveszter (2) szín (2) szingli (2) szív (1) szívbetegség (1) szobatisztaság (1) szökés (1) szókincs (1) szőlő (1) szomszéd (1) szoptatás (1) szőr (1) szórakozás (1) szorongás (3) szorongás bepisilés (1) szőrtelenítés (3) szülés (9) szülésfotózás (1) szülés utáni depresszió (1) születés (1) szülő (18) szülő-gyerek (1) szülő-gyerek kapcsolat (10) szülőhoroszkóp (1) szünidő (1) szűrővizsgálat (1) Szűz (4) Szűz anya (1) Szűz csillagjegy (2) Szűz gyerek (2) Szűz horoszkóp (2) Szűz jegy (1) Szűz jellem (1) Szűz nő (1) Szűz személyiség (1) Szűz szülő (1) Szűz tulajdonság (1) tablet (2) takarítás (2) tanár (2) tanulás (2) táplálékkiegészítő (1) táplálkozás (2) tápszer (1) társkeresés (6) társkereső (1) tartalmas időtöltés (1) tavaszi fáradtság (1) távkapcsolat (2) tea (1) teafaolaj (1) teafőzés (1) tehetség (1) tejmentes (1) tejmetnes (1) tejszínhab. reggeli (1) tél (2) Télapó (1) telefon (1) téli bőrápolás (1) téli sport (1) téli wellness (2) terhesség (1) terhesvitamin (1) termál (2) termálfürdő (3) termálvíz (2) termékenység (3) természetes szépség (1) természetes szülés (1) test (2) testápolás (1) testápoló (2) testvér (2) teszt (5) tészta (2) tésztaétel (1) tévhit (1) tinédzser (1) tippek (1) tiramisu (2) tisztaság (3) tojás (1) tojásmentes (1) tojássaláta (1) tolerancia (2) tonhal (1) törlőkendő (1) torna (2) torokgyulladás (1) torta (2) törvény (1) totyogó (1) tradíció (1) trend (1) tudomány (1) tulajdonság (1) tunetek (1) turmix (3) tüsszentés (2) üdítő (1) udvar (1) ügyelet (1) Ügyvéd (1) újdonság (5) újév (3) újévi fogadalom (1) újrakezdés (1) újszülött (1) új év (3) új film (1) ultrahang (1) uniszex ajándék (1) ünnep (2) ünnepi készülődés (3) úszás (1) úszásoktatás (1) uszoda (1) út (1) utazás (19) utazás cukorbetegen (1) utazás cukorbetegséggel (1) utazás diabétesz (1) uv-a (1) uv-b (1) üzletnyitás (1) uzsonna (1) vacsora (2) vakáció (5) Válás (2) Valentin nap (2) Válóper (2) várandósság (4) varázspalló (1) vasalás (1) vásárlás (1) vega (1) vegyszermentes (1) vélemény (1) vér (1) véradás (2) Verona (1) vérplazma (1) vérvétel (1) vese (1) veszekedés (1) veszély (1) Veszprém (3) videójáték (1) világjárvány (1) virág (1) vírus (9) vírusölő (1) vita (1) vitalitás (1) vitamin (6) vitaminhiány (1) víz (1) vízbiztonság (1) vízöntő (1) vizsga (1) vizsgadrukk (1) vodka (1) VV Ági (1) Waldorf saláta (1) wellness (10) wellness hotel (1) zab (1) zabpehely (1) zabpelyhes keksz (1) zaklatás (2) zene (1) zöldség (3) zöld turmix (1) Zsámbék (1) Zsarolás (1) zsebpénz (1) zsírégetés (3) Címkefelhő
süti beállítások módosítása