A gyerekek és a hozzám hasonló édesszájú felnőttek nagy örömére húsvétkor tengernyi csokitojást és –nyuszit lehet bezsebelni, olyannyira, hogy a tetemes készlet még az ünnep utánra is kitarthat. Ha Neked is tetszik az ötlet, hogy a megmaradt csoki egy ínycsiklandó sütiben végezze, próbáld ki bevált "csokifaló" receptjeink egyikét!
Photo by NordWood Themes on Unsplash
Mandulalisztes brownie
Hozzávalók: 25 dkg csoki, 4 tojás, 10 dkg cukor, 12 dkg vaj, 10 dkg mandulaliszt (vagy nagyon finomra őrölt mandula), egy csipet só
A csokit törd kis darabokra, és a vajjal együtt olvaszd fel vízfürdőben! Tedd félre, hogy egy kicsit hűljön, közben keverd habosra a tojásokat és a cukrot, majd több részletben add hozzá a mandulalisztet! Ha ezzel megvagy, keverd bele az olvasztott csokit, jól dolgozd össze és öntsd négyzetalakú formába. 160 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt készül el, és úgy a legfinomabb, ha a belseje egy kicsit lágyabb marad! Arra nagyon ügyelj a sütésnél, hogy ki ne száradjon - hogy ezt elkerüld, 10 perc sütés után teríts rá sütőpapírt vagy alufóliát!
Csokis tiramisu – kezdő konyhatündéreknek is sikerül!
Hozzávalók: 4 egész tojás, 1 csipet só, 5 dkg cukor, 50 dkg mascarpone, 3 dl frissen főzött kávé (ha gyerekek is esznek belőle, válassz inkább koffeinmentes változatot!), 1 csomag babapiskóta és a húsvétról maradt csokikészlet
Válaszd szét a tojásokat, a fehérjét verd kemény habbá egy pici sóval, majd a sárgáját keverd ki a cukorral, míg ki nem világosodik. Ha ez megvan, dolgozd össze a tojássárgáját a mascarponeval, aztán több részletben forgasd bele a tojáshabot is. Egy tál aljában oszlass el egy keveset a krémből, reszelj rá csokit, majd szép sorban helyezd rá a kávéba mártott babapiskótát! Kanalazd rá a krém felét, szórd meg reszelt csokival és borítsd be egy újabb réteg kávés piskótával! Oszlasd el rajta a megmaradt krémet, és a tetejére is kerüljön reszelt csoki!
Menőke-tipp:
Ha menet közben kifogynál a csokinyusziból, pótold ki magas kakaótartalmú étcsokival vagy cukrozatlan holland kakaóval!
Mennyei Sacher torta
Hozzávalók: 2 egész tojás, 1 csipet só, 10 dkg cukor, 5 dkg cukrozatlan kakaó, 8 dkg liszt, 1 evőkanál sütőpor, 18 dkg vaj, 20 dkg csoki (minél nagyobb részét teszi ki étcsoki, annál jobb!)
Válaszd szét a tojásokat, és a fehérjét verd kemény habbá egy kevés sóval. A sárgájához add hozzá a cukrot, és verd fel alaposan, amíg ki nem világosodik. Vízfürdőben olvassz fel 13 dkg vajat és 5 dkg csokit, majd tedd félre hűlni. A tojássárgába szitáld bele a sütőporral és a kakaóval elkevert lisztet, majd több részletben keverd hozzá az olvasztott csokit és a habbá vert fehérjét! Öntsd ezt a tésztát egy kis tortaformába, majd 160 fokra előmelegített sütőben süsd 20 percig! Ha már nem meleg, vágd két lapra a tortát, az alsó részét kend meg baracklekvárral, majd helyezd rá a másik lapot és vékonyan vond be lekvárral a torta oldalát és tetejét is! A süti megkoronázásaként vízfürdőben olvassz fel 5 dkg vajat, 15 dkg csokit és egy kevés vizet, majd ha jól kenhetővé vált, borítsd be vele a tortát! Fogyasztás előtt tedd hűtőszekrénybe, hogy a csokimáz kellően megdermedjen a tetején!
Ma már egyre többen tudják, hogy a magas kakaótartalmú étcsokoládé számít “igazi csokinak”, a tejcsokoládé és a fehér csoki sokszor rengeteg cukrot és többféle adalékanyagot tartalmaz. Szerencsére a gyártók húsvétra is készülnek étcsokiból készült figurákkal, a gyerekek azonban ritkán díjazzák, ha keserű csokit kapnak ajántékba. Receptjeink elkészítéséhez bármelyik megmaradt húsvéti csoki megfelel, de azt tudnod kell, hogy a végeredmény étcsokival lesz a legfinomabb!
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.